Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 32Wah best-best dapat menaiki pesawat Emirates menuju keNZ. First time terbang ke destinasi jauh seperti NZ. Encik Aliff pesan padakuberkali-kali sebelum kami melepasi balai pelepasan. Katanya jaga diri aku danEncik Faries. Risau juga dia pada kami berdua. Suruh ikut sama tak hendak. MenurutEncik Aliff terdapat beberapa krew dan pelakon yang akan menaiki pesawat yangsama. Tak pula aku nampak bayang-bayang artis yang aku kenal semasa hendakmenaiki pesawat tadi. Perjalanan yang mengambil masa selama 11jam lebih keranapesawat kami akan transit di (MEL) dan seterusnya ke Auckland airport itu akanaku gunakan dengan sebaiknya untuk tidur. Haha. Aku ni kan pantang journey jauhsikit. Pesawat Emirates EK0408 yang di jangka akan berlepaspada jam 1530hrs. Aku duduk di sebelah Encik Faries. Boss aku itu memilihwindow seat kerana dia tidak suka duduk di aisle seat salah satu perangaiOCDnya dia tidak suka duduk atau berada di tempat yang tidak bertingkap lama.

 

Akumemasang seat belt lalu memandang kearah pramugari dan pramugara Emirates yangsedang sibuk menunjukkan seat kepada para penumpang lain. Aku mencapai in-flightmagazine lalu menyelak helaian demi helaian majalah tersebut melihat baranganEmirates.

 

“Excuseme…Ms PA boleh I duduk sebelah Faries??,” tegur seseorang.

 

Akumenoleh ke kanan lalu memandang tepat kearah si empunya suara yang menegurkutadi. ‘Puteri Ernisa’. Kenapa eh perempuan ni berada di mana sahaja aku pergi?Dah dia pelakon wanita utama dalam filem ini mestilah dia ada di mana sahajaaku ni pun. Hissh bosan aku. Aku tidak tahu kenapa aku tak sebulu dengan PuteriErnisa walhal dia tidak salah apa-apa dengan aku.

 

“I nakdiscuss dengan Faries tentang my part and at the same time kami nak rehearshbersama,” ujarnya lagi bila PA Faries tidak berganjak sedari tadi.

 

“Kalauyou duduk at my seat..I nak duduk mana?,” soalku lalu membuahkan senyuman siniskepadanya. Sengaja aku bertanya soalan mengakal walaupun aku tahu tentulahduduk di seatnya tak kan duduk kat kepala kapal terbang pulak kan? Saja hendak membuangmasa.

 

“Myseat E22 lat 3 baris depan aje,” jawabnya lalu tersenyum.

 

Akumenoleh kearah Faries meminta agar dia tidak bersetuju bila Ernisa mahu dudukdi tempatku dan aku duduk di tempatnya. Faries tidak berkata apa ini bermaknadia tidak kisah jika Ernisa mahu duduk bersama dengannya sepanjang penerbanganke Auckland. Eii..tak guna punya Encik Faries. Aku hendak duduk sebelah suamiaku yang si Ernisa ni sibuk kenapa pulak? Encik Faries pun satu kenapa tetibabenarkan orang lain duduk sebelah dia. Apa dia sukakan si Ernisa tu ke? Benciaku ngomelku dalam hati. Aku menanggalkan seat belt lalu bangun dari kerusi.

 

“ThanksMs PA..,” ujar Ernisa tersenyum lalu melabuhkan punggungnya bersebelahan denganFaries. Seronok kerana dapat bersama dengan lelaki itu. Dia sukakan Faries dahlama. Cuma dia tidak berpeluang untuk berlakon dengan lelaki itu. Jadi dikesempatan ini dia cuba untuk memikat hati jejaka itu. Apa yang dia tahu lelakiitu tidak mempunyai teman wanita setelah berpisah dengan model terkenal Adelyna6 bulan yang lalu.

 

“Nasha..myname is Nasha,” tegurku bila Ernisa masih tidak tahu siapa namaku. Bukan sekalidua dia bertemu denganku sudah selalu tak kanlah nama aku yang mudah itu susahuntuk di ingat. Tak ingat atau sengaja hendak sakitkan hati aku?

 

“Oppsssorry, garangnya your PA,” ujar Ernisa kepada Faries. Aku hanya mampu tersenyumsinis mendengar komen Ernisa. Baru dia tahu siapa aku? Ingat suka-suka diaboleh rapat dengan Encik Faries. Over mydead body. Eh? yang aku emo sangat kenapa eh? Yelah aku takut si Ernisa nihendak macam-macam dengan Encik Faries. Aku mesti protect my own interest. Kalau Encik Faries juga suka pada Ernisa bagaimanapula? Oh gosh? Kenapa aku tidak pernahterfikir sebelum ini. Mungkin Faries turut suka pada Ernisa. Ernisa wanitacantik..dan juga baik itu yang di kata Ehsan dan Encik Aliff. Buatnya EncikFaries turut jatuh hati pada Ernisa? Aku bagaimana? Peluh dingin mula membasahidahiku bila memikirkannya. Aduh. Harap-harap tidak. Encik Faries sukakan aku. Sebabtu dia nikah dengan aku. Kan?? Tidak mungkin dia sukakan Ernisa. Aku isterinya.Kau pasti Nasha? Kau pasti yang EncikFaries itu tidak cintakan Ernisa?

 

“Taksangka kita duduk bersebelahan sepanjang flight ke Auckland ye?,”

 

Sedangfikiranku sarat dengan pelbagai soalan mengenai hubungan Encik Faries danPuteri Ernisa. Aku di kejutkan oleh teguran seseorang. Aku menoleh kearahlelaki yang menegurku. Ehsan? Gulp aku menelan air liur bila menyedaripenumpang yang duduk di sebelah aku itu Ehsan Iskandar. Jadi Ehsan salah satupelakon dalam filem romantic sedih ni. Filem sedih cinta bersegi-segi. Sempatjuga aku membaca skrip Encik Faries tempoh hari ketika aku mengemas mejastudynya. Dalam cerita itu seorang wanita. Wanita itu siapa lagi kalau takheroin kita ‘Puteri Ernisa’. Cintanya cuba di rebut oleh 3 orang lelaki. 3orang lelaki, dengar tu. Seronok kan bila ada 3 orang lelaki cuba merebut hatikita dalam satu masa. Tapi ada ke sampai 3 lelaki dalam satu masa. Hmm?? Unless wanita itu benar-benar cantik danhot demand lah. Haha. Macam Puteri Ernisa tu. Tidak hairan jika ramai jejakayang cuba menambat hatinya. Dan aku pasti salah seorang lelaki dalam watak ituadalah Ehsan. Siapa pula lelaki yang ketiga?

 

“Nasha..surprised!!..surprised!!,” tegur Rizallalu melabuhkan punggungnya di sebelah bekas tunangnya dahulu.

 

Astarfirullahal azim. Rizal??? Bagai hendak gugur jantung aku bila lelaki itu duduk disebelahku. Ini bermakna aku duduk di antara Ehsan dan Rizal. Masak aku di buatnya.Aku hendak duduk tempat aku balik!! Aku tak hendak duduk sebelah Rizal. Akubenci dengan lelaki itu. Aku masih ok lagi jika terpaksa duduk di sebelah Ehsanbut not Rizal.

 

“EhNasha you ok..kenapa muka you pucat semacam??,” tegur Ehsan bila wanita itukelihatan kaget dan seperti ternampak hantu.

 

“I’mok,” jawabku ringkas kerana tidak mahu memberitahunya sebab mengapa akuberkeadaan demikian. Hissh nape pulak Rizal boleh duduk sini. Aku tak suka lah.Aku kan ada sejarah dengan dia. Walaupun aku benci pada lelaki itu namun kamimasih ada kenangan indah bersama waktu dahulu.

 

“Ehsan??So you the co-actor tak sangka you dapat peranan Arash dalam filem ini?,” tegurRizal bila menyedari lelaki yang duduk di sebelah Nasha itu adalah co-actordalam filem lakonan mereka.

 

“I’mtalented sebab itu di pilih,” jawab Ehsan lalu tersenyum sinis. Dia tidaksukakan Rizal. Rizal pelakon baru yang berlagak. Baru di beri peranan lebihsikit sudah tunjuk lagak.

 

Rizaltidak menjawab malah mencebik mengejek bila Ehsan mengatakan dia terpilihkerana dia berbakat. Dia melirik kearah Nasha bekas tunangnya itu. Kenapa Nashaduduk di sini? Katanya Faries itu teman lelakinya. Rizal tersenyum bilamenyedari bahawa Faries bukan teman lelaki Nasha dan Nasha berbuat demikianhanya mahu menyakitkan hatinya. Dia percaya Nasha adalah pembantu peribadiFaries.

 

“Mydear Nasha..- how come you tak duduk sebelah your boyfriend Faries Syamri??Kenapa dah tak couple lagi..as expected,” jawab Rizal menoleh kearah belakangdi mana di lihat Faries dan Ernisa duduk bersama dan mereka kelihatan berbual mesra.Dia sengaja berbuat demikian untuk menyakitkan hati Nasha.

 

Akumengetap bibir menahan geram. Kalau tidak mengenangkan Ehsan ada di sebelahaku. Sudah ku cekik-cekik si Rizal ni kerana mulut celuparnya. Eh dia tak maluke? Sudahlah dia menyusahkan hidup aku selama ini. Hutang kelig pinggang danaku pula yang hendak kena bayarkan masih ada cheek hendak berlagak dengan aku.Jantan tak guna. Nasib baik aku tidak beritahu Encik Faries bekas tunang aku tuengkau. Kalau dia tahu habis kau di kerjakannya.

 

“Stopbeing a jerk..Nasha jangan di layan mamat tu,” ujar Ehsan dengan suara tegas.

 

Akumenoleh kearah Encik Faries berada. Lelaki itu kelihatan sibuk berbual mesradengan Puteri Ernisa sedikitpun tidak ingatkan aku disini. Hatiku tiba-tibamenjadi sayu. Benarkah Encik Faries sukakan Ernisa? Jika Encik Faries mahuberkahwin dengan Ernisa. Relakah aku di madukan?


 

Previous: Bab 31
Next: Bab 33

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.