Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 63

Akumenuju kearah meja yang di tunjukkan kepadaku. Dari jauh aku lihat Ernisa danEncik Faries sedang berbual mesra. Aku menarik nafas perlahan. Be cool Nasha.Pujuk hatiku. Aku kena membiasakan diri dengan keadaan ini jika Ernisabenar-benar menjadi madu aku suatu hari nanti. Encik Faries menoleh kearahNasha yang berjalan menghampiri meja mereka. Dia segera mendapatkan isterinya.Ernisa menoleh ke belakang bila Faries tiba-tiba bangun dari tempat duduknyauntuk memberi ruang kepada Nasha duduk di sofa tengah.

 

“AhNasha..I thought you can’t join us for dinner tadi,” ujar Ernisa lalumembuahkan senyuman kepada PA Faries. Dia merasa senang bila dia mendapat tahudari Faries bahawa Nasha akan pulang ke Malaysia malam ini. Ini bermakna diadapat bersama Faries sepanjang masa tanpa gangguan sesiapa terutama sekaliNasha. Jadi malam ini dia tidak mahu bermusuhan dengan Nasha malam ini. Tiadasebab untuk dia bencikan Nasha kerana Nasha telah memberi peluang untuknyalebih rapat dengan Faries. Dalam erti kata lain dia menang dalam memiliki hatiFaries.

 

“Dinnertempat posh macam ni mana boleh miss,” jawabku lalu membalas senyuman Ernisa.Aku perasan Ernisa kelihatan rileks hari ini. Mungkin dia merasa senang keranaaku tidak lagi menjadi penghalang cintanya bila aku tiada.

 

“Ohya..so jadi you balik malam ni?,” soal Ernisa lalu mencapai gelas berisi air putih.

 

“Yes..Ireally miss home dah lama sangat travel,” jawabku perlahan lalu melirik kearahEncik Faries yang hanya mendiamkan diri sejak aku tiba tadi. Encik Fariesmeletak tapak tangan kanannya di dada tiba-tiba wajahnya kelihatan pelik.

 

“KenapaEncik Faries??,” soalku dengan pelik bila dia berbuat demikian.

 

“Ineed to throw up..please excuse me ladies,” ujarnya lalu bangun dari sofa. Diaberjalan laju menuju kearah gents. Aku dan Ernisa saling berpandangan antarasatu sama lain. Kami ketawa serentak gelihati melihat expresi wajah EncikFaries tadi.

  

“Soyour boss tak kisah you balik awal?,” soal Ernisa.

 

“Youkan ada..he don’t need me when you are around,” jawabku dengan wajah selamba lalumencapai gelas berisi air putih dan meneguknya perlahan.

 

“Hah..veryfunny you think I boleh buat apa yang you buatkan untuk Faries?,” ujar Ernisa.Dia sendiri tidak tahu banyak perkara tentang Faries kerana Nasha yangmenguruskan semuanya.

 

“OkI beri you tips perkara yang you perlu tahu mengenai Encik Faries,” ujarku lalumencapai napkin kertas yang berada di atas meja kami. Aku membuka bag tangan lalumencapai pen dan mula menulis perkara-perkara yang Ernisa perlu tahu mengenaiEncik Faries. Since dia hendak menjadi maduku apa salah aku kongsi tipsdengannya. Bukan aku hendak sangat bermadu dengan dia pun.

 

*****

 

                        Faries berjalan menujukearah meja dan mendapati Nasha tidak kelihatan berada di tempat duduknya lagi.Kemana Nasha pergi? Dia tidak tahu kenapa hari ini sepanjang hari dia terasapening dan mual. Apa dia salah makan hari ini? Dia makan seperti biasa. Hanyamakanan tengaharinya di sediakan oleh pembantu mummynya kerana Nasha, Alisyadan mummynya keluar siang tadi.

 

                        “Mana Nasha??,” tanyaFaries sebaik sahaja dia melabuhkan punggungnya di atas sofa. Dia menutupmulutnya dengan sapu tangan kerana tidak tahan akan bau makanan yang tersediadi hadapannya. Sedangkan makanan itu makanan kegemarannya. Dia tidak tahukenapa dia merasa mual bila terbau makanan tersebut dan bila-bila masa sahajadia akan ke ‘Gents semula.

 

                        “Nasha? Dia dah pergiairport..eh you lama sangat dalam ‘Gents’ kenapa?,” soal Ernisa lalu memandangwajah Faries. Apa yang membuatkan Faries begitu lama di dalam tandas. Fariessakit perut?

 

                        “Dah pergi? Bila?? Youtak suruh dia tunggu I?,” ujar Faries terperanjat kerana Nasha pergi tanpasempat bertemu dengannya.

 

                        “Dia takut lambat sampaiairport..by the way she’s so nice give me tips tentang you..eh I didn’t knowyou are very difficult person to handle..for a man you are very fussy,” jawabErnisa dengan wajah selamba. Bila dia membaca tips yang di berikan Nasha diahampir tidak percaya bahawa Faries seorang lelaki yang begitu cerewet keranaselama ini Faries tidak menunjukkan kekurangannya kepadanya. Tak boleh minumair putih biasa mesti ‘Evian’. Kena bawa hand sanitizer sepanjang masa. Hanyaboleh makan makanan yang ber-organic dan jenama yang dia suka sahaja. Tidakboleh makanannya di campur atau di usik. Tidak suka duduk di aisle semasa didalam flight. Etc. etc. Eii bagaimana Nasha boleh bertahan bekerja dengan orangcerewet seperti Faries. Kalaulah dia di tempat Nasha sudah lama di ucapkan‘Sayonara Kudasai’ kepada lelaki seperti Faries.

 

Fariesmemandang wajah Ernisa tanpa berkedip bila wanita itu mempersendakannya.‘Fussy’ really?? Baru sekarang Ernisa tahu?

 

“FYI,in medical terms it called OCD, I’m suffer OCD and what are you trying toimply? bahawa you tidak suka lelaki seperti I,” ujar Faries bila Ernisa berkatademikian. Dia menunggu sahaja komen Ernisa mengenai dirinya.

 

“Nasha..yourPA..she can really tahan your perangai..if I dah lama angkat kaki..I saluteNasha for being such a patience woman, melayan segala kehendak you,” jawabErnisa masih lagi meneliti tips yang di tulis Nasha mengenai diri Faries. Diamengelengkan kepalanya perlahan kerana tidak percaya dan menyangka Farieslelaki begitu.

 

“Sowhat are waiting for??,” ujar Faries memandang tepat ke wajah Ernisa bilaErnisa mengatakan dia tidak boleh bertahan lama dengan lelaki sepertinya.

 

“Thesetips yang Nasha beri pada I..it’s all true? Dan you tak bergurau dengan I,”soal Ernisa memandang tepat kewajah Faries. Dia meletak napkin itu di atasmeja.

 

“Alltrue..so can you be like Nasha? Uruskan semuanya untuk I?,” soal Faries denganwajah serious. Kenapa baru sekarang Ernisa tahu mengenai dirinya? Kenapa tidakdari awal lagi? Salah dirinya juga kerana dia cuba bersikap normal bila dikelilingi rakan artis dan orang lain, kerana dia tidak mahu mereka tahumengenai kelemahan dirinya. Kalau dari awal lagi Ernisa tahu mungkin masalahnyatidak serumit ini dan perkara ini tidak akan berlaku dan dia tidak perlumenyakitkan hati Nasha. Faries merasa kesal sendiri. Dia baru sedar betapa sucidan murninya cinta Nasha terhadap dirinya selama ini. Kalau tidak kerana Nashaberkongsi tips mengenai dirinya kepada Ernisa. Ernisa tidak tahu tentangdirinya dan dia mungkin tidak tahu akan sikap Ernisa yang sebenar.

 

“Youcan’t be serious..selama ini you ok aje tak ada yang pelik I tengok,” ujarErnisa masih tidak percaya bahawa Faries begitu. Kerana selama ini Farieskelihatan cool dan normal sahaja tiada seperti terdapat di dalam senarai tipsyang Nasha tulis.

 

“I’mserious Ernisa..what are you waiting for? You hendak bersuamikan lelaki yangmenghidap penyakit OCD?, you tak kisah?,” soal Faries lalu tersenyum. Dia tahuErnisa mula merasa tidak selesa bila mengetahui akan penyakitnya. Ernisaseorang wanita yang perfectionist. Ernisa sukakan lelaki yang perfect serbaserbi. Dari segi rupa, karektor dan kedudukan. Ketiga-tiga kriteria itu adapada dirinya, kekurangannya adalah dia pengidap penyakit Obsessive CompulsiveDisorder dan tidak semua faham akan penyakitnya.

 

“Sorry..Fariesthese all things about you..is too much for me to handle..I don’t think I canbe like Nasha..sorry,” ujar Ernisa lalu mengelengkan kepalanya perlahan. Diamungkin cinta dan sayangkan Faries. Tapi dia tidak boleh menjadi wanita yangpenyabar seperti Nasha. Dirinya sendiri tidak terurus inikan pula hendakuruskan Faries. Dia tak sanggup.

 

Fariestidak terasa hati, malah merasa senang bila Ernisa mengaku sendiri bahawa diatidak sanggup bersuamikan lelaki seperti dirinya. Dia sudah menjangka Ernisaakan berkata demikian. Ernisa bukan Nasha. Faries merasa sebak bila menyedaritiada siapa yang dapat mengantikan tempat Nasha. Nasha satu-satunya wanita yangmemahaminya.

 

“Ok..Ihope you can tell the press that our plan of getting married is nothappening..I hope you tak akan mengada-adakan cerita yang tidak enak mengenai IErnisa..,” ujar Faries lalu memandang wajah Ernisa.

 

“Youdon’t have to worry about that, I will settle with the press, I’m so sorryFaries, I love you..but I can’t be with you,” jawab Ernisa dengan wajahserious. Dia sayangkan dirinya lebih dari segalanya. Dia menyentuh tanganFaries. Faries menarik tangannya perlahan. Dia menyeluk saku jaketnya lalumengeluarkan anti bacterial wet tisu lalu mengelap tangannya perlahan. Diatidak perlu lagi menahan diri untuk tidak obsess dengan hand sanitizer dan wettisu kerana Ernisa sudah tahu mengenai dirinya. Bukan mudah untuk dia menahandiri dari melakukannya.

 

Ernisamembesarkan matanya bila Faries berbuat demikian. Faries benar-benar tidakbergurau. Oh gosh!

 

“I’llunderstand...no hard feelings..I’m sure you will find someone suitable for you,I will going back to Malaysia tomorrow..if you nak stay a bit longer here youcan stay at my parents place,” ujar Faries. Dia ingin segera pulang bertemudengan isterinya dan menyampaikan berita gembira bahawa masalahnya denganErnisa sudah berakhir dan dia akan menepati janjinya untuk mengumumkan kepadapihak umum bahawa dia sudah bernikah dengan Nasha. Dia tidak akan merahsiakanlagi status dirinya. Dia tidak kisah lagi akan reputasinya selepas ini. Diahanya perlukan Nasha isteri yang di cintainya.

 

“Ithink I just go back with you tomorrow..we have to attend the film awards onFriday night?,” ujar Ernisa mengingatkan Faries mengenai anugerah filem yangmereka harus pergi hari Jumaat nanti. Dia bercadang untuk pergi bersama Fariesdan dalam masa yang sama akan memberitahu kepada press dan media bahawa merekatidak jadi berkahwin dan mereka hanya teman rapat.

 


 

Previous: Bab 62
Next: Bab 64

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.