Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 5

Farieskeluar dari biliknya dengan jeans dan polo shirt yang aku berikan kepadanyatadi. Aku terpegun seketika melihat ketampanan wajah Faries. Sungguhpun diahanya berpakaian casual namun ketampanannya masih terserlah. Tidak hairanlahselama 3 tahun berturut-turut Faries selalu di nobatkan nombor satu sebagaisexy man of the year in Asia. Sungguhpun aku tidak pernah melihat lakonannya difilem mahupun drama di TV. Kerana aku tidak gemar menonton dan padaku hidupdunia hiburan adalah dunia plastic. Mereka selalu kelihatan peramah dan mesradengan peminat walhal bila di luar mereka sombong dan tidak menghargai peminat.Tapi tidak pada Faries. Dia selalu sopan bila meminta sesuatu atau menyuruhkumembuat sesuatu untuknya. Tidaklah sombong atau hidung tinggi walaupun diacelebrity terkenal. He’s so humble. Aku pula yang kalut bila berdepan dengannyakerana takut dimarahi Faries sekiranya aku tidak dapat perform efficientlymacam PAnya Shiela. Aku tidak mahu keperluannya terganggu di sebabkan akulagipun Aliff ada memberitahuku bahawa Faries akan membayar ku RM5,500 yang kuanggap lumayan sekali. Alhamdullilah rezeki. Aku harus melakukan kerja-kerjakudengan baik. Aku tidak mahu menghampakan Faries. Aku mahu menjadi pembantuperibadi yang efficient.

 

Akumenyatukan sausage, telur, baked beans dan French toast semua ke atas satupinggan kerana semasa breakfast Faries dihantar tadi sausage, telur, baked beansdan French toast di sediakan di piring yang berasingan.

 

“Ohdear?,” ujar Faries tiba-tiba sebaik sahaja dia berada di dining table.

 

“KenapaEncik Faries?,” ujarku panik. Yelah apa yang tidak kena? Aku baru hendakimpress Faries bahawa aku pembantu peribadi yang baik.

 

“Thefood touch,” jawabnya ringkas lalu menuju kearah study tablenya. Dia mencapaicordless phone lalu speed dial nombor seseorang.

 

“Fizathe food touch, can you prepare new breakfast for me, thanks,” pesan Farieslalu mematikan telefon. Dia kembali ke meja dining lalu mencapai pinggan berisimakanan tersebut lalu menuju kearah dapur. Dia membuka penutup tong sampah lalu membuang makanan tersebut kedalam.

 

Hampirsahaja aku terpekik terperanjat bila dia berbuat demikian. Yelah kerana makananitu elok di makan dan tidak rosak. Malah ketika aku memindahkan makanan itudari piring ke pinggan aku mengunakan sudu dan garfu dan tidak menyentuhnyalangsung. Apa maksud Faries dengan makanan dia touch?

 

“I’msorry Encik Faries, you can have my share,” ujarku kalut lalu meletak pinganberisi breakfastku kepadanya. Aku telah melakukan kesilapan yang pertama dihari pertama aku bekerja dengan Faries.

 

Fariesmengangkat pinggan itu lalu meletak jauh dari tempatnya. Aku terasa hati biladia berbuat demikian. Jijik sangatkah sehingga dia tidak mahu makan makananyang aku beri walaupun aku tidak menyentuhnya langsung.

 

“Alifftak bagi you the handbook?,” ujar Faries mendatar lalu menoleh kearah pembantubarunya.

 

“EncikAliff kata buku itu hilang,” jawabku cuba menahan sebak di dada. Aku tidak tahukenapa aku begitu terasa dengan perlakuan Faries tadi. Aku sangka Fariesseorang lelaki yang baik, sensitif dan tidak sombong. Ternyata Faries tidak sepertiyang aku bayangkan.

 

“It’snot going to be easy for you to work with me without the handbook,” jawabFaries perlahan.

 

Lagi-lagihandbook. Apa yang penting sangat sehingga aku tidak boleh bekerja tanpa bukupanduan Faries. Apa salahnya dia memberitahu aku sendiri apa yang harus akutahu.

 

“Areyou ok?,” tegur Faries bila pembantu barunya hanya mendiamkan diri bila diamenerangkan kepadanya bahawa tanpa buku panduan, tugas sebagai pembantunya tidakbegitu mudah. Dia masih ingat kali pertama Shiela bekerja dengannya. Shielajuga seperti Nasha. Shiela juga terasa hati bila dia berbuat demikian. Tapilama kelamaan Shiela sudah biasa dengan keadaan itu dan tidak terasa hati lagibila dia berbuat demikian.

 

Akumenganggukkan kepala tanda faham tanpa menjawab soalannya. Masih lagi dalamkeadaan terperanjat. Begitu mudah Faries membuang makanan yang tidak rosak ituke dalam tong sampah, seolah-olah dia tidak menghargai rezeki yang Allahberikan kepadanya. Tidakkah Faries tahu, ramai orang yang mati kelaparan diSomalia kerana tidak mendapat nikmat rezeki sepertinya? Dan diasewenang-wenangnya membuang makan begitu sahaja?

 

Locengpenthouse Faries bunyi bertalu-talu. Tanpa berkata apa aku bangkit dari kerusidan bergegas turun membuka pintu buat Fiza.

 

“Hehyou ok, you look sad,” tegur Fiza sebaik sahaja terpandang wajah sedih pembantubaru Faries. Awal pagi tadi semasa menyambutnya, pembantu baru Faries kelihatanexcited bekerja dengan Faries.

 

“He’smad at me, hari pertama berkerja dengan Faries, I’ve make him disappointed,”jawabku perlahan menyalahkan diriku kerana tidak peka kehendak majikanku.

 

“Don’tbeat yourself up, I tahu you pembantu yang baik, Faries have special needs, youwill understand one day,” pujuk Fiza merasa kasihan melihat pembantu baruFaries. Pembantu lama Faries tahu dan memahami kehendak Faries. Malah diapernah terdengar Shiela memarahi Faries jika dia kurang sabar dengan perangaiFaries. Dan Faries tidak pernah memarahi Shiela kembali. Seolah-olah dia dapatmenerimanya dengan rela hati.

 

“Heis being ridiculous, I tak faham maksud his food touch? I tak sentuh langsungpun makanan dia tadi,” ujarku mempertahankan diri.

 

“Didyou put all his food together in one plate?,” soal Fiza.

 

Akutidak menjawab malah menganggukkan kepalaku perlahan bila Fiza berkatademikian. Apa salah ke aku satukan kesemuanya dalam satu pinggan. Kenapa hendakgunakan banyak pinggan buat penat nak mencucinya sahaja.

 

“Isee.., salah satu perkara yang Faries tidak suka, makanannya bersentuhan, sebabitu I asingkan semuanya, you might find it petty, but actually he can’t helpit, Faries OCD,” jawab Fiza perlahan dari jauh dia membuahkan senyuman kepadaFaries yang sedang menunggunya di dining table.

 

“OCD???,”soalku tidak mengerti akan maksud Fiza.

 

“HiFaries, here you go,” ujar Fiza lalu menyusun piring breakfastnya di atas meja.Aku yang berada di sebelah Fiza hanya memerhatikan Fiza menyediakan breakfastuntuk Faries. Fiza memastikan bahawa sususannya tidak senget dan teratur.Penutup botol jus oren di buka. Fiza menuang jus oren tersebut ke dalam gelasseparuh penuh. Selebihnya di biarkan di dalam botol lalu menutupnya. Diamencapai napkin yang di bawa sama tadi lalu di letakkan di atas riba Faries.

 

“Bonappetite,” ujar Fiza lalu tersenyum.

 

“ThanksFiza,” jawab Faries lalu tersenyum.

 

“Isee Fiza off,” ujarku lalu memandang wajah Faries.

 

“Ok,”jawabnya ringkas lalu mengadap sarapannya seolah-olah tidak ambil kisah.

 

Akudan Fiza menuruni anak tangga menemaninya hingga ke pintu. Sempat juga akubertanya kepada Fiza akan maksudnya dengan “OCD”.

 

“FizaOCD tu apa?,” soalku ingin tahu akan maksud OCD kerana aku tidak pernahmendengarnya sebelum ini.

 

“Obsessive-CompulsiveDisorder, I tak tahu istilah dalam bahasa melayunya apa, why don’t you googlebila ada masa nanti, you will understand why he behave like that,” ujar Fizalalu tersenyum. Kalau dia tahu akan obsesi Faries selain dari tidak sukamakanannya bersentuhan dan suka mengatur barang dengan teratur dia akanmemberitahu dan membantu Nasha dari rasa bersalah.

Previous: Bab 4
Next: Bab 6

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.