Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 26

“Selamatpengantin baru,” tegur Aliff lalu tersenyum sebaik sahaja terpandang akan wajahNasha di ‘Set’. Selama 3 hari dia tidak bertemu dengan Nasha. Selepas akadnikah mereka berlangsung. Dia terus bergegas pulang ke KL kerana ada urusanlain. Tidak sempat menghubungi Faries bertanya khabar dan keadaan dirinyasemasa tinggal di BP di kampong Nasha. Faries pula tidak menelefonnya selamadia berada di sana. Maknanya semuanya berjalan dengan baik. Atau pengantin baruini sudah dapat menyesuaikan diri sebagai pasangan suami isteri.

 

Akumenjeling bila Aliff berani berkata demikian di set. Kalau dengar Encik Fariesnanti mati kami.

 

“Haipengantin baru, patut wajah berseri ini tidak masam bila saya beri ucapantadi,” usik Aliff lalu duduk berhadapan dengan Nasha. Yelah orang pengantinbaru serinya masih ada ini tidak. Masam aje macam perkasam.

 

“KalauEncik Faries dengar nanti siapa nak jawab Encik Aliff?,” ujarku memandang wajahEncik Aliff tepat. Buatnya ada orang terdengar nanti. Heboh. Aku tidak mahumasuk campur. Encik Faries tu garang. Aku tak hendak kena marah dengan dialagi. Cukuplah semalam aku kena sound dengan dia. Biar Encik Aliff yang jawabsendiri.

 

Aliffhanya mampu tersenyum bila Nasha memarahinya tadi. Kesian juga dia pada Nasha.Wanita itu terpaksa mengorbankan kebahagiaannya kerana ingin melepaskan diridari bebanan hutang. Dia berharap Faries menjaga Nasha dengan baik. Walaupundia tahu Faries tidak pernah cinta dan sayang pada Nasha tapi Nasha kini sudahmenjadi isteri dan tanggungjawabnya. Dia tidak tahu apa syarat yang Farieskenakan pada Nasha ketika Nasha bersetuju untuk bernikah dengannya selain darimerahsiakan perkahwinan mereka dari pengetahuan umum.

“Youmean you pun tak hendak orang tahu tentang status you? Maksud I you tak perluberitahu siapa suami you..just your status yang mengatakan you sudahberkahwin,” ujar Aliff lalu mengerutkan dahinya. Kalau Faries tidak mahu oranglain tahu tentang statusnya dia faham kerana Faries seorang celebrity dan diabelum bersedia. Tapi kenapa Nasha tidak mahu orang tahu tentang statusnya.

 

“Mudah..takperlu hendak explain jika orang tanya where is my husband?,” jawabku tanpaberfikir panjang. Yelah kalau tidak beritahu senang tak banyak cerita. Tak lahorang tanya mana suaminya? Siapa suaminya? Betul ke dia sudah bersuami?? Haiznanti jenuh hendak menjawabnya.

 

“Kalauada orang berkenan dengan awak macamana??…kalau dia tidak tahu bahawa awaksudah berkahwin,” ujar Aliff tidak puas hati dengan jawapan Nasha.

 

Akumengalihkan pandangan kearah Faries yang sedang di perkenalkan dengan seorangjelitawan yang ditemani beberapa orang pemuda, tengok gaya sepertibodyguardnya. Hai pergi ke ‘set’ siap bodyguard bagai. Hmm popular sangat kewanita itu? Tak pernah aku lihat wajahnya sebelum ini? Pelakon baru kah?

 

“Nashasaya bercakap dengan awak ni??,” tegur Aliff bila wanita itu tidakmengendahkannya malah sibuk memandang kearah lain. Aliff menoleh kearah tempatyang di pandang Nasha.

 

“EncikAliff kenal siapa perempuan tu?,” soalku ingin tahu. Yelah. Dah lah cantik. Perfect from head to toe. Aku yang wanitatulen turut terpesona melihat wajah cantiknya inikan pula orang lelaki.

"Ohh...itu Puteri Ernisa," jawab Aliff ringkaslalu memandang kearah Nasha. Puteri Ernisa sama taraf dengan Faries kerana diacelebrity wanita terkenal. Hanya sebelum ini mereka tidak pernah di gandingkanbersama untuk menjayakan sebuah drama mahupun filem. Namun di atas permintaanpara peminat tanahair yang mahu melihat kedua-dua celebrity kesayangan merekadi gabungkan dalam sebuah filem. Mereka akan berlakon dalam sebuah filem romanticyang pengambarannya 80% akan di adakan di NZ.

 

“PuteriErnisa pelakon wanita popular tu???,” ujarku ingin kepastian dari Encik Aliff.Yelah aku pernah terdengar nama celebrity wanita itu seringkali di sebut-sebutpara peminat dan tidak lupa juga teman serumah aku Raudah. Dia minat betul padalakonan Puteri Ernisa katanya Puteri Ernisa natural dan pandai berlakon. Malahdia juga mengatakan bahawa Faries dan Puteri Ernisa secocok di gandingkan dalamfilem romantic. Katanya sama cantik dan sama padan. Kalau dulu mungkin aku takberapa kisah sangat. Tapi sekarang Faries tu sudah menjadi suami aku. Sedikitsebanyak aku cemburu juga melihat mereka bersama.

 

Aku mengeluarkan barang-barang yang aku ambil dari bagtangan namun mataku tidak lepas dari memandang ke arah mereka. Barang-barangyang aku keluarkan ku hempas kuat di atas meja. Hand sanitizer, wet tisu,Turkey breast organic sandwich lunch Encik Faries, epal organic dan beberapabotol air Evian. Geram melihat kemesraan mereka berdua. Amboi!! bukan main mesralagi siap bertepuk tampar dengan suami aku eh? Perempuan tak tahu malu. Sesukahati dia aja berbuat demikian. Hendak sahaja aku membaling buah epal organicEncik Faries kepada perempuan itu biar benjol kepala dia. Issk geram aku!!

 

 “Nasha awak cemburu ke?,” soal Aliff bilaNasha tiba-tiba kelihatan tidak selesa bila pelakon wanita itu kelihatan rapatdan mesra dengan Faries. Siapa yang tidak akan mesra dengan Puteri Ernisa. Diatidak sombong seperti artis wanita lain dan dia seorang wanita cantik.

 

“Cemburu??Tak adalah saya bukan ada apa-apa perasaan dengan Encik Faries pun,” jawabkuacuh tak acuh. Cemburu? Ah mana pulak datangnya perasaan cemburu ini. Selamaini aku tidak pernah pun merasa cemburu bila Encik Faries rapat dengan pelakonwanitanya. Tapi kenapa aku tiba-tiba merasa cemburu melihat Encik Fariesbersama dengan Puteri Ernisa tadi. Kalau tidak mengenangkan aku sudah berjanjidengan Encik Faries bahawa aku tidak di izinkan mendedahkan rahsia statusnya.Sudah aku pergi kepada mereka dan hebohkan kepada beliau bahawa Faries itusuami aku.

 

“Perasaandengan Faries??,” tegur seseorang cukup membuatkan Aliff dan Nasha terperanjat.Pelakon cum model kacak itu membuahkan senyuman kepada Nasha.

 

Hampirhendak tergigit lidah aku bila pelakon yang namanya sedang meningkat naik ituterdengar akan perbualan aku dengan Encik Aliff tadi. Kalau dia tahu aku isteriFaries aniaya aku nanti.

 

Sorry guys I’ve got to go..Fariespanggil,” ujar Aliff lalu meninggalkan Ehsan dan Nasha kerana Fariesmemanggilnya untuk membincangkan tentang projek filem mereka yang terkini.

 

See you around bro..,” ujar Ehsan.

 

Ehsanmenoleh kearah Nasha semula kerana Nasha masih belum menjawab pertanyaannyatadi. “You sukakan your boss?,” tegur Ehsan lalu memandang wajah cantik Nasha.

 

“Errtak adalah..issk you ni..dia siapa I siapa..kalau dia dengan siapa actresstu..,” ujarku lalu menunding jari kearah Puteri Ernisa sengaja aku tidak mahumenyebut namanya. ‘Puteri’ oh please?

 

“PuteriErnisa?? Oh yes..if Faries dengan Puteri Ernisa..they look good together,” jawab Ehsan tanpa mengesyaki apa-apa. Akumengetap bibir menahan rasa. Kenapa semua orang kata mereka nampak secocokbersama. Apa aku tidak secocok dengan Faries ke?

 

Really..whatever,” jawabku sambil lewa tidakmahu menunjukkan kepada Ehsan bahawa aku sebenarnya tidak setuju denganpendapatnya atau sesiapa yang mengatakan Faries kelihatan secocok bersamaPuteri Ernisa.

 

Are you jealous??, that Puteri Ernisadengan your boss??” tanya Ehsan kerana Nasha seperti tidak begitu menyukaiPuteri Ernisa. Puteri Ernisa bukan sahaja cantik dia seorang wanita berhatibaik. Jarang dia temui pelakon wanita popular yang baik sepertinya.

 

Me??? Jealous..pfft tak ada jealousnya,”jawabku menafikannya. Aku cuba untuk tidak melihat kearah Faries dan Puteri Ernisa.Takut aku tidak dapat mengawal perasaan nanti. Ada lebih baiknya aku berbualdengan Ehsan. Aku kembali duduk di kerusi. Aku membuka botol Evian Faries lalumenuang air itu kedalam gelas. Dahaga pulak tekak ini rasanya. Aku sebenarnyatidak pernah minum air Evian. Tapi kerana hati ni tengah panas dan membara akucuba sejukkan hati dengan minum air Evian Encik Faries. Air evian dia air akujuga.

 

You want some?,” pelawaku bila menyedaritidak mempelawa Ehsan.

 

Oh I’m good..thanks,” jawab Ehsan.

 

Akumembuahkannya senyuman dengan membaca basmallah aku meneguk air evian perlahan.Erkkk rasa macam air dari air terjun je? Apa yang sedap sangat. Tapi olehkerana haus aku minum juga.

 

 “Good..Ipun worry kalau you sukakan Faries..Itak ada chance hendak tackle you,” ujarnya sambil tersenyum. Dia berkenan padaNasha. Wanita itu bukan sahaja cantik lucu dan baik hati. Wanita seperti Nashasukar di perolehi zaman sekarang. Dia hairan wanita secantik dan sebaik Nashamasih belum dimiliki lagi.

 

Tersemburair keluar dari mulutku lalu terkena pada muka Ehsan bila dia berkata demikian.Aku ni patut jadi tok bomoh kerana sudah ramai orang yang aku semburkan denganair. First Encik Aliff sekarang Ehsan. Kenapa mesti orang terperanjatkan akuketika aku sedang minum air. Aku segera meletak gelas di atas meja lalumenyerahkan tisu kepada Ehsan untuk mengelap wajahnya yang basah terkena airsemburan aku tadi.

 

“Sorry..tersedak...taktahu siapa menyebutnya tadi,” ujarku lalu terbatuk kecil. Tackle aku? Oh gosh.Ehsan sukakan aku? Seperti tidak percaya bila pelakon itu mengakuterang-terangan bahawa dia sukakan aku. Kira aku ni ada peminat juga eh? Taksangka. Tapi kau sudah terlambat beberapa hari Ehsan kerana aku sudah dimiliki. Cuma aku tidak boleh memberitahu kau siapa suamiku kerana perkahwinankami adalah rahsia.

 

Previous: Bab 25
Next: Bab 27

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.