Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 23

Masaberlalu begitu pantas sebulan lalu Encik Faries melamar aku. Sedar tak sedaraku kini isteri kepada Encik Faries. Aku meminta bantuan Encik Aliff untukmengemukakan masalah aku kepada Encik Faries kerana aku tidak tahu bagaimanahendak berdepan dengan Encik Faries dan menyatakan kepadanya bahawa akubersedia menerima lamarannya dan bersedia untuk menjadi isterinya jika diadapat membantu aku. Aku benar-benar terdesak dan buntu tidak tahu bagaimanacaranya lagi untuk aku melepaskan diri dari bebanan hutang Rizal. Malu denganEncik Faries jangan cakaplah. Aku takut Encik Faries bersangka buruk danmenganggap aku mahu mengambil kesempatan ke atas dirinya. Kerana terdesak akubersetuju untuk bernikah dengan Encik Faries. Nikah tanpa cinta. Aku tidak tahusamada aku boleh melakukannya.

 

BilaEncik Aliff memberitahu aku bahawa Encik Faries bersetuju untuk membantu aku.Aku merasa syukur teramat sangat kerana merasa bahuku terasa ringan dan tidakdi belenggu dengan masalah Rizal. Aku redha dengan kehendak Allah. Aku terimajika jodohku sudah tertulis buat Faries Syamri. Aku terhutang budi dengan EncikFaries dan berjanji akan menjadi seorang isteri yang setia dan taat kepadanya.In Shaa Allah.

 

“Betul awak bersetujuuntuk berkahwin dengan saya?,” tanya Faries lalu memandang wajah Nasha. Wajah PAnyaitu kelihatan sugul. Semalam dia mendapat pangilan telefon dari Aliff. Aliffmenyatakan Nasha bersetuju berkahwin dengannya jika dia dapat membantu Nashadari segi kewangan. Dia tidak menyangka Nasha wanita yang lucu dan sentiasaceria itu punya masalah kewangan. Dan masalah itu bukan masalah yang berpuncadarinya tapi kerana orang lain. Bekas tunang Nasha. Akibat perbuatannya Nashaterpaksa menanggungnya sendiri. Faries merasa kasihan dengan nasib yang menimpaNasha.

 

Aku tidak menjawabpertanyaan Encik Faries hanya menganggukan kepala perlahan. Aku sudah mengambilkeputusan untuk menerima lamaran Encik Faries. Aku hanya mampu bertawakal dan berserahkepada Allah tentang perjalanan hidup kami setelah bernikah.

 

“Saya hendak berterusterang dengan awak Nasha..saya bernikah dengan awak kerana saya memerlukan awaksentiasa berada di sisi saya setiap masa..dan jika awak menjadi isteri saya mudahuntuk saya membawa awak kemana saya pergi..saya-..,” ujar Faries lalu memandangwajah Nasha cuba melihat reaksi wanita itu. Nasha masih seperti tadi hanyamendiamkan diri mendengar setiap butir bicara darinya.

 

“Saya meminta awakmerahsiakan perkahwinan kita dari pengetahuan orang lain, hanya kenalan rapatdan keluarga terdekat sahaja yang tahu,” ujar Faries. Dia sendiri tidak tahuberapa lama dia mahu perkahwinan mereka dirahsiakan. Dia sedar perbuataannyaitu tidak adil tapi Nasha sendiri menerima apa sahaja syarat yang di kenakanpadanya jika dia dapat membantu menyelesaikan masalahnya dan dia bersetujuuntuk bernikah dengannya.

 

Aku hanya mampu menahanrasa bila Encik Faries berkata demikian. Perkahwinan kami terpaksa di rahsiakankerana Faries belum bersedia untuk memberitahu pihak umum mengenai perkahwinankami. Aku tahu, Faries tidak mahu popularitinya akan jatuh jika dia mendedahkanstatus dirinya kepada umum. Dan lagi aku bukan wanita yang di cintainya. Diahanya mahu bernikah dengan aku kerana dia tidak dapat hidup tanpa aku. Akusedar siapalah aku hendak di gandingkan dengan Encik Faries.

 

Akutersentak lalu menoleh kearah pintu bila dibuka dari luar. Terhenti lamunanku. Fariesmasuk ke dalam lalu menutup daun pintu perlahan. Aku bangkit dari katil lalumenuju kearah meja solek. Botol evian ku buka penutupnya lalu menuang air ituke dalam gelas yang tersedia. Gelas itu ku serahkan kepada Faries yang sedangduduk di atas katil memerhatikan setiap gerak geriku dengan ekor matanya. Pertamakali dia melihat Nasha tanpa bertudung. Nasha memiliki rambut panjang ikalmayang melepasi bahu. Cantik. Puji Faries dalam hati.

 

Akududuk bersebelahan dengannya dengan wajah selamba. Yelah bukan pertama kali punduduk sebelah Encik Faries. Sudah banyak kali pun. Itu adalah perkara normal.

 

“EncikFaries sungguh hendak bermalam di sini?,” ujarku perlahan. Aku tahu EncikFaries tidak biasa dan selesa tinggal di kampung. Dan jika Faries hendakbermalam di Hotel. Aku boleh uruskan untuknya. Bukankah itu sudah menjaditugasku.

 

Fariesmenoleh kearah Nasha. Wajah PAnya Nasha yang kini isterinya yang sah di pandanghairan bila wanita itu bertanya samada dia mahu bermalam di rumahnya. Danpertanyaan Nasha kedengaran begitu formal. Adakah Nasha masih dalam mode PA dan Boss?

 

I’m your husband and you still call meEncik Faries?,” tegur Faries lalu menjeling kearah Nasha ingin melihat reaksiwajah Nasha bila dia berkata demikian.

 

Akutersengih bila di tegur Encik..eh silap ‘Abang Faries’ kita. Hehe. Bukan apacanggung dan janggal rasanya bila status kami sudah bertukar dari PA & Bosskini menjadi suami isteri. Kekok aku di buatnya. Lagipun aku segan hendakmemanggilnya dengan pangilan begitu.

 

Sorry..En- er abang Faries, betul you hendak bermalam di sini? Hendak I booked kan hotel untuk you?,” soalku lagi lalu tersenyum. Masihbelum dapat menyesuaikan diri untuk memanggilnya dengan panggilan yang begituasing di pendengaran aku. Aku sendiri rasa seperti bermimpi bila menyedari akukini isteri kepada Faries Syamri walaupun aku merasakan perkahwinan kami inilebih kepada perkahwinan istilah ‘desperado’. Encik Faries terdesak kerana diaperlukan aku, manakala aku pula terdesak kerana ingin melepaskan diri daribebanan hutang. Tapi aku percaya ini adalah qada dan qadar kami kerana walaupunkami berkahwin kerana desperate kalautiada jodoh aku dengan Encik Faries tidak berjaya juga kan. Betul tak? Tapihubungan kami masih formal kerana aku tak ada perasaan dengannya begitu jugaEncik Faries.

 

“Takperlu,” jawab Faries ringkas. Dia hendak baring di atas katil untuk berehat.

 

“Eh..EncikFaries sekejap..,” jawabku lalu bangkit dari katil menuju kearah almariku lalumembuka pintu almari aku mencapai sehelai kain batik lalu mengalaskan kain itudi tempat Encik Faries mahu baring tadi. Takut badannya terkena gatal-gatal danmiang nanti. Satu kerja pulak aku hendak kena menghantarnya ke klinik.

 

Farieshanya mampu mengelengkan kepalanya perlahan lalu tersenyum bila Nasha kelihatantidak tenang. Faries memandang wajah Nasha.

 

“Okyou boleh baring,” ujarku membenarkan Encik Faries baring di katilku.

 

Fariesmahu baring di atas katil.

 

“Ehkejap-kejap,” jawabku lalu mencapai bantal dan mengebas dan menepuknya perlahantakut terdapat habuk atau debu di atasnya walaupun cadar dan alas bantal dibilikku semuanya ditukar baru. Almaklumlah bilik pengantin. Aku tidak tahukenapa aku merasa cuak bila Encik Faries mengambil keputusan untuk bermalam dirumah abah dan mak. Aku fikir dia hendak bermalam di hotel. Aku sebenarnyatidak kisah, mak dan abah mengerti akan keperluan Faries kerana aku sudah punmenceritakan kepada mereka tentang penyakit ganjil Faries. Dan mereka faham dantidak akan berkecil hati melihat perangai menantunya itu kerana dia tidak mampumengawalnya sendiri.

 

BilaFaries hendak baring semula. Aku mahu mencapai selimut. “Enough Nasha…enough,”tegah Faries lalu baring di atas katil.

 

“Okay..,”jawabku bila Faries sudah berkata demikian. Aku bukan apa Faries sudah kuanggap seperti ‘Putera Raja’. Tidak sesuai untuk dia tinggal di teratak kami yangtidak seberapa ni. Sudahlah tidak ber-aircon. Boleh ke dia tidur dengan selesa.Silap hari bulan aku akan berjaga malam ni hanya memerhatikan dia tidurtakut-takut kalau ada nyamuk yang cuba hinggap atau ada serangga lain yang cubamenganggu ‘Putera Raja’ itu hendak beradu.

 

“Takhendak tidur?,” tegur Faries bila Nasha kelihatan berdiri tercegat di sisinyaseperti pengawal peribadi.

 

“Er..tidursekatil dengan you?,” ujarku lalumembesarkan mata. Yelah tak naklah aku. Buatnya aku tidur nakal, tertendangnyaatau terpeluk dia nanti. Dah satu cerita. Aku ni pemalu sikit orangnya. Akusegan dengan Encik Faries aku masih anggap dia boss aku dan masih janggaldengan keadaan kami sekarang. Lagipun aku ni tidur nakal sikit. Kalau tidakmacamana aku boleh terpeluk lengannya dulu. Hehe.

“Habisawak hendak tidur mana? Di bawah katil?,” ujar Faries lalu memandang kearahNasha yang berada di tempat tadi berdiri di sampingnya.

 

“Issktak ada lah bawah katil..tidur dengan my sisterlah..you can have the bed by yourself..boleh golek sana..boleh goleksini,” ujarku lalu tersenyum.

 

Bolehke kami hidup begitu selamanya tanpa ada perasaan cinta sesama sendiri. Akuboleh patuh pada perintah Encik Faries kerana selama ini sudah menjadi tugaskuuntuk menjaga keperluan dan makan minumnya. Jadi mudah bagiku untukmelaksanakan tanggungjawabku tanpa sebarang masalah, tapi boleh kah akumelaksanakan tanggungjawab lain? Tak reti aku hendak bermanja dengan EncikFaries. Buatnya lelaki itu tidak suka, dia pesakit OCD banyak perkara yang diatidak suka dan salah satunya. Dia tidak suka bersentuhan dengan orang lain. Akupula nervous bila setiap kali bersama dengan Encik Faries dan merasakan diriini tidak layak hendak berganding dengan lelaki sepertinya.

 

Fariesmengeluh kecil bila Nasha berkata demikian.

 

“Nashathis is our wedding night..kenapa you hendak kena tidur di bilik your sisters?,” ujar Faries menolehkearah Nasha.

 

Gulp!Aku menelan air liur bila Encik Faries mengingatkan aku tentang ‘wedding night’. Ah aku terlupalangsung..isskk aduh..peluh dingin mula membasahi dahiku..ah aku nervous. Kalau boleh lari dari situasibegini sudah ku ambil langkah seribu.

 

Fariesmemandang kearah Nasha dengan pandangan pelik bila wanita itu hanya berdirikaku bila dia mengatakan malam ini malam pertama mereka. Yelah bukankah merekabernikah siang tadi, maka malam ini adalah malam pertama mereka. Kenapa pulaNasha kena tidur di bilik adik-adiknya. Apa kata abah dan maknya nanti? Apatidak betul ke apa yang dia katakan tadi. Kenapa Nasha kelihatan pucat?

 

Fariestersenyum bila menyedari akan kegusaran hati Nasha. Dia tahu Nasha menyangkamaksudnya akan malam pertama..malam pertama untuk mereka bersama. Dia tahuNasha belum bersedia dan dia tidak akan memaksa Nasha. Walaupun Nasha isterinyayang sah tapi dia hormati kehendak Nasha. Nasha bersetuju berkahwin dengan diapun kerana dia memerlukan Nasha kerana terdesak dan bukan kerana mereka cintamencintai di antara satu dengan lain.

 

Fariesmencapai tangan Nasha perlahan. Sengaja dia hendak membuatkan wanita itubertambah gementar bila dia berbuat demikian. Ini merupakan kali kedua merekabersentuhan.

 

Dadakuberdebar hebat bila Encik Faries menyentuh tanganku, inilah kali kedua tangan kamibersentuhan, pertama kali semasa selepas akad nikah siang tadi. Aduh bagaihendak terlucut jantungku. Faries memandang wajahku. Serba salah aku di buatnyabila dia memberi aku pandangan begitu.

 

“Matikanlampu I nak tidur penat..thank you,” jawab Faries lalu tersenyumkerana dia tahu Nasha kelihatan tidak selesa bila dia berbuat begitu dan lucumelihat wajah nervousnya.

 

Fuhaku mengeluh lega bila Faries berkata demikian. Hissh buat suspen orang sahajatadi.


Previous: Bab 22
Next: Bab 24

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.