Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 57

“Uncleyou have such a big and beautiful house,” puji Ernisa lalu menoleh kearah ayahtiri Faries, Iqbal Otteman. Dia mengetahui bahawa ayah tiri Faries adalah anakkelahiran Canada dan keturunan Caucasian. Ayah tiri Faries memeluk islam ketikausianya 20 tahun ketika dia belajar di Mesir. Dia telah jatuh cinta pada agamaislam dan memilih islam sebagai agamanya. Dia mendirikan rumahtangga dalam usia40 tahun. Dan telah bernikah dengan wanita Jordan bernama ‘Aisyah’ usiaperkahwinan mereka tidak lama kerana isterinya itu meninggal dunia ketikamelahirkan anak mereka Alisya. Dia mengenali Maryam ketika Maryam menziarahiCanada ketika bercuti 10 tahun yang lalu. Perkenalan yang tidak di sengajakanitu telah membuahkan bait-bait cinta di antara mereka. Akhirnya merekamengambil keputusan untuk mendirikan rumahtangga. Ketika itu Faries baruberusia 20 tahun dan dia merestui pilihan mummynya untuk bernikah dengan Iqbalkerana mummynya telah banyak berkorban untuk membesarkannya dan Faries tidakmahu mummynya merasa kesunyian. Sejak bernikah mummynya tinggal di Canadabersama suaminya Iqbal manakala Faries tinggal dan menetap dengan nenek Yahnya.

 

Iqbalseorang lelaki yang baik dan peramah. Ayah tiri Faries merupakan seorang doctorgeneral practitioner yang sudah bersara. Kini dia aktif dalam persatuan muslimOttawa di Canada.

 

“Bighouse..tapi sunyi tiada kedengaran suara anak-anak kecil,” jawab Iqbal tersenyum,dia fasih berbahasa melayu. Dia mula belajar bahasa melayu sejak berkenalandengan ibu Faries. Dan sekarang dia begitu mahir dalam bahasa itu.

 

Ernisaketawa bila Iqbal berkata demikian. Ini bermakna mereka tidak sabar mahu Fariesdan dia cepat berkahwin dan menimang anak. Ernisa sudah dapat membayangkananak-anaknya berlari berkeliaran di kawasan rumah ini. Tidak sabar rasanya mahumenjadi Mrs. Faries.


“SoErnisa..masih aktif berlakon lagi?,” soal Maryam lalu meletak cawan teh di ataspiring. Dia ingin mengenali menantunya itu. Puteri Ernisa wanita yang cantikdan modern. Menantunya itu wanita care free. Tidak seperti apa yang maknyaceritakan padanya. Ernisa tidak lemah lembut.

 

“Ofcourse auntie..anyway Faries benarkan I terus berlakon, betul tak dear??” jawabErnisa lalu mencapai mini blueberry muffin di hadapannya. Dia memandang kearahFaries yang duduk di hadapannya.

 

“Idon’t think we have discussed that issue yet..but since you dah tanya..I thinkit is best kalau you tak perlu berlakon lagi..duduk rumah jaga anak saja,”jawab Faries dengan wajah selamba lalu mencapai cawan teh di hadapannya.Sengaja dia memberi jawapan demikian. Ernisa mahu berkahwin dengannya. Itulahsyarat yang akan dia tetapkan kepadanya.

 

TerlopongErnisa bila Faries memberi jawapan sedemikian. Apakah lelaki yang berada dihadapannya itu Faries atau orang lain. Sangkanya Faries seorang lelaki yangopen minded. Tentu dia tidak kisah jika dia mahu berlakon selepas berkahwin. Diabenar-benar tidak menyangka Faries berfikiran sekolot itu. Jaga anak di rumah?Oh please! Dia punya karier sendiri. Dia pelakon wanita terkenal. Dia bolehmendapatkan pembantu untuk menjaga anaknya.

 

Akuyang duduk bersebelahan dengan Encik Faries cuba menahan diri untuk tidaktersenyum. Haha padan muka si Ernisa. Rasakan. Selamba sahaja Encik Fariesberkata demikian di hadapan mummy dan daddynya.

 

Akutersentak bila Encik Faries mencapai tanganku lalu mengengamnya erat. Semua iniEncik Faries lakukan tanpa penglihatan orang lain.

 

“SeriouslyFaries?? You expect me to throw away my career yang I bina selama ini just likethat,” ujar Ernisa lalu menoleh kearah Faries. Ingin melihat kesungguhan Fariesbila dia berkata demikian. What is wrong with him?

 

“Idon’t know..you tell me..ini semua perancangan you..you want to be withme..that’s my decision..I tak hendak anak-anak I orang lain jaga,” jawab Fariesdengan nada serious. Dia meletak tangan Nasha di atas ribanya.

 

Hatikutersentuh bila Encik Faries cuba untuk tidak mengabaikan aku. Aku tahu EncikFaries cuba sedaya upaya untuk berbuat demikian. Dan aku cuba untuk bersabarmengahadapi karenah Ernisa. Aku hanya mampu berdoa agar apa yang Encik Fariesrancangkan tidak berlanjutan dan dapat berakhir dengan cepat. Aku tidak sangguphidup begini.

 

“Ithink if Nisa nak berlakon part time Faries can consider..provided Fariesberlakon sama dalam drama atau filem itu kan..I don’t think you can act withother man,” ujar Puan Maryam lalu meneguk tehnya perlahan. Sungguhpun diakelihatan modern. Tapi dia sebenarnya tidak. Suaminya Iqbal banyakmembimbingnya dari segi agama. Dia bersyukur dijodohkan dengan Iqbal. Diaseorang lelaki yang penyabar dan penyayang.

 

“Cannotact with other man??..lebih baik tak payah berlakon kalau macam tu,” komenErnisa dengan wajah tidak senang bila Puan Maryam mengatakan jika dia hendakberlakon dia hanya boleh berlakon secara part time dan hanya boleh berlakonsesuatu drama dan filem jika Faries berlakon sama.

 

Akumenjeling kearah Puan Maryam cuba melihat reaksinya bila Ernisa berani memberikomen sedemikian. Wanita itu kelihatan tenang seperti tidak terperanjat denganjawapan dari Ernisa.

 

PuanMaryam memandang wajah Faries. Betulkah Ernisa pilihan Faries? Ernisa tidakseperti wanita yang dia bayangkan. Dia tiada sebab untuk tidak suka pada Ernisaatau membencinya, kerana wanita itu tidak bersalah apa-apa padanya. Apa yangmenghairankan wanita itu seperti bukan pilihan Faries. Dia kenal Faries. Selamaini dia selalu mendesak Faries untuk mendirikan rumahtangga. Alasan yang Fariesselalu berikan kepadanya bahawa bekas temanitanya semua tidak memahami danmenepati kehendak dan citarasanya. Mereka tidak memahami akan penyakit yang diaalami dan merasa Faries seorang lelaki yang terlalu cerewet. Tapi kenapa Fariesmemilih Ernisa dan bernikah dengannya? Puan Maryam merasa ada yang tidak kenapada gambarannya. Dia menoleh kearah Nasha. PA Faries. Wanita itu lebih fahamdan sesuai untuk Faries jadikan isteri. Entahlah dia tidak mahu masuk campururusan anaknya. Dia hanya mendoakan kebahagiaan Faries.

 

“Nisa..,Uncle want to show you some of my antique collection..,” ujar Iqbal ramah lalubangun dari kerusi. Dia dapat merasakan jika mereka terus duduk di sini lagibanyak perkara yang tidak diingini akan berlaku. Dia dapat merasa ketegangan diantara Faries dan Ernisa ketika mereka berbual tadi.

 

“Antiquecollection?? Sure, Uncle,” jawab Ernisa ghairah lalu bangkit dari kerusimengekori Uncle Iqbal menuju kearah ruang lain dimana di simpan koleksibarangan antiknya. Dia meminati barangan antic dan dalam masa yang sama diaselesa bersama Uncle Iqbal kerana Uncle Iqbal seorang lelaki yang interestingdan warm person. Dia dapat merasakan bahawa mummy Faries tidak begitumenyukainya. Typical MIL!!

 

“SoErnisa..dah berapa banyak filem yang you berlakon? I’ve heard you pelakonwanita popular di Malaysia??,” ujar Iqbal menukar tajuk perbualan kerana diatidak mahu tetamunya merasa tidak selesa dengan topic yang mereka bualkan. Diatidak tahu kenapa Faries mahu berbincang mengenai issue rumahtangganya di hadapanmereka. Faries yang dia tahu, tidak suka berbincang mengenai rumahtangganya dihadapan orang lain.

 

“Ohbanyak uncle Iqbal..dalam 32 buah filem..drama tak terkira saya..you shouldwatch one of my drama,” ujar Ernisa ghairah bila Uncle Iqbal bertanya berapabanyak filem dan drama yang dia pernah lakonkan.

 

“Nashatak hendak ikut uncle Iqbal sekali?,” tegur Puan Maryam bila suaminya hanyamengajak Ernisa dan tidak mengajak Nasha sama. Mungkin suaminya terlupa bahawadia punya tetamu lagi selain dari Ernisa.

 

Tinggallah aku, Encik Faries dan Puan Maryam di meja. Aku dapat melihat dari riakwajah Encik Faries dia merasa lega bila Ernisa meninggalkan meja dan pergimenyertai ayah tirinya. Encik Faries stress melayan karenah Ernisa, tapi kenapadia masih boleh melayannya lagi. Kenapa Encik Faries tidak hentikan sahajalakonannya dan berterus terang pada Ernisa bahawa dia sudah berkahwin dan tidakmahu bernikah dengannya? Apa yang membuatkan Encik Faries tidak terfikir untukberbuat demikian? Takut akan popularitynya jatuh. Kadang kala aku tidak fahamdengan perancangan yang Encik Faries buat. Tidak tahu samada apa yang dia buatitu betul atau tidak? Namun sebagai isteri aku hanya mampu berdoa agar EncikFaries tahu apa yang di lakukan.

 

“Ehtak apa auntie, Nasha sebenarnya tidak berapa minat dengan barangan antic,”jawabku jujur. Lagipun aku merasa tidak berapa sihat pula. Badan terasa letihdan kurang bermaya. Mungkin kerana aku rindukan mak abah dan adik-adik dikampung. Telefon dan mendengar suara tidak sama seperti berada bersama denganmereka. Aku tidak betah berada jauh dari tanah air lama begini.

 

Akubangkit dari kerusi lalu mencapai dulang yang terdapat di trolly berdekatan.Aku mengangkat cawan Encik Faries dan Puan Maryam.

 

“Ehtak apa Nasha ada orang yang mengemasnya nanti..,” tegur Puan Maryam bilapembantu Faries seperti tidak betah duduk diam. Ada sahaja yang hendak dilakukannya. Tadi semasa pembantunya sibuk menyediakan tea untuk minum petang.Nasha ingin membantu kerana bosan tidak apa yang hendak di lakukan.

 

“Takapa Puan..saya sudah biasa lagipun sikit aje..,” jawabku lalu membuahkansenyuman. Aku mahu berehat. Mungkin kerana penerbangan selama 18 jam lebihmembuatkan body systemku terganggu.

 

 “You better rest..auntie tengok Nasha macam tidaksihat aje.., Faries you better send her to her room,” tegur Puan Maryam biladilihatnya pembantu Faries kelihatan pucat dan tidak bermaya.

 

“Ehtak apa, Encik Faries pasti hendak meluangkan masa dengan Puan Maryam, takperlu I can find my way,” jawabku tidak mahu menyusahkan Encik Faries. BiarlahEncik Faries berbual dengan mummynya, bukan selalu dia berpeluang untukmeluangkan masa bersama. Tahulah aku untuk mencari jalan pulang ke bilik.

 

“It’sok..auntie risaukan Nasha, tak apa biar Faries tunjukkan..the least that he cando for his PA,” ujar Puan Maryam lalu membuahkan senyuman. Dia senang denganNasha. Nasha baru di katakan wanita yang lemah lembut dan berbudi bahasa.

 

“Baiklahauntie..,” jawabku perlahan. Aku terpaksa menurut kehendak Puan Maryam keranadia bertegas mahu Encik Faries menghantarku ke bilik.

 

“Okmummy,” jawab Faries ringkas lalu bangkit dari kerusi. Seperti di suruh Fariesmengekori Nasha masuk ke dalam rumah.

 

PuanMaryam hanya mengiringi mereka dengan lirikan matanya. Dia masih tidak dapat menerimabahawa Ernisa itu adalah pilihan Faries kerana apa yang maknya gambarkankepadanya tempoh hari berbeza dengan orang yang di temuinya. Dia yakin benarbahawa Nasha itu adalah menantunya dan Ernisa itu bukan?


 

Previous: Bab 56
Next: Bab 58

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.