Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 1

Shielameletak pingan di atas meja. Dia memastikan bahawa steak daging tidakbersentuhan dengan kentang pusar dan kacang peas. Sos mushroom yang ditempatkan ke dalam bekas kecil di letakkan di hadapan pinggan dan berada lebih kurang1 inci dari pinggan. Pisau di letakkan di sebelah kanan manakala garfu pula diletakkan di sebelah kiri, begitu juga napkin yang sudah di lipat cantik diletakkan di sebelah kiri. Setelah berpuas hati dengan susunannya, Shielaberjalan menuju kearah bilik Faries lalu di ketuknya pintu bilik perlahan 2kali. Faries membuka pintu.

 

“Dinneris ready,” ujar Shiela seraya berlalu menuju kearah bilik dining. Diikutidengan Faries. Faries berjalan menuju kearah dapur lalu membasuh tangannya disinki. Shiela menarik kerusi lalu duduk menanti Faries kembali ke meja makan.Dia menjeling kearah jam di dinding setelah hampir 5 minit Faries masih belumkembali ke mejanya. Shiela mengeluh kecil. Dia bangkit dari kerusi lalu menujukearah dapur di mana Faries masih berada.

 

Fariessedang mengelap tangannya dengan napkin kering yang tersusun cantik di ataskaunter sinki. Setelah di lap tangannya. Faries melipat tuala itu semula laludi masukkan ke dalam bakul. Dia memutar paip sinki lalu membasuh tangannyakembali dengan teliti. Shiela mengeluh kecil lalu menghampiri Faries. Kepalapaip di tutup. Dia mencapai sekeping napkin kering yang baru lalu mengelaptangan Faries kering. Setelah di lap Shiela mencampak tuala itu kedalam bakul.

 

“Comelet’s go,” ujar Shiela kepada Faries. Shiela berjalan mendahului Faries menujukembali ke dining. Faries mencapai ‘thong’ yang terdapat di dalam laci lalumencapai napkin yang digunakan yang di campak Shiela dari dalam bakul. Diamelipat napkin itu lalu meletaknya kembali ke dalam bakul. Dia memutar kepalapaip lalu mencuci tangannya kembali. Mendengar air keluar dari paip sinki.Shiela berlari semula ke dapur lalu mematikan paip. Dia mencapai napkin keringlalu mengelap tangan Faries kering. Napkin yang basah itu dilipat lalu diletakkan ke dalam bakul.

 

“Ok…,puashati,” tegur Shiela lalu memandang wajah Faries.

 

“Ok,”jawab ringkas Faries lalu menuju ke ruang dining. Faries mengangkat kerusinyaperlahan dan memastikan bahawa kerusinya tidak senget. Setelah berpuashati diaduduk di atas kerusi. Dia mencapai napkin yang terdapat di atas meja lalu diletakkan ke atas ribanya. Shiela membuka penutup botol Evian lalu menuang airmineral itu ke dalam gelas yang tersedia.

 

“Shielaambil gelas lagi satu,” ujar Faries lalu memandang ke arah gelas air mineralyang berada di atas mejanya.

 

“Gelaslagi satu?? You nak jus ke??,” soal Shiela hairan bila bossnya meminta gelaslagi satu.

 

“No…,just take another glass, please?,” pinta Faries lalu tersenyum.

 

Shielabangkit dari kerusi lalu menuju kearah dapur. Seperti di arahkan, dia kembalike ruang dining bersama gelas kosong. Lalu meletakkannya di atas meja. Faries membukapenutup botol mineral evian lalu menuang sisa air tersebut kedalam gelas kosongyang di beri Shiela tadi. Air yang di tuang habis itu berada di paras kurangsetengah dari gelas tersebut. Dia mencapai gelas air yang di tuang Shiela awal tadilalu menuang sedikit air ke dalam gelas yang kurang. Dia mencapai gelas pertamadan meletak bersebelahan dengan gelas kedua. Dia mencapai gelas pertama lalumenuang sedikit air ke dalam gelas kedua lalu meletak gelas itu bersebelahandengan gelas kedua. Setelah memastikan bahawa paras air di kedua-dua gelas ituseimbang dan sama rata. Faries tersenyum menandakan dia berpuashati.

 

Shielamengelengkan kepala perlahan tidak percaya dengan apa yang di lihat. Namun diatidak kuasa hendak berkata apa.

 

Fariesmencapai pisau lalu menolak kacang peas yang hampir bersentuhan dengan kentangpusarnya. Dia mencapai garfu lalu menyucuk daging steak. Dia mengunakan pisaulalu memotong daging steak tersebut lalu membentukkannya seperti empat segitepat. Dia mencapai sos lalu menuang sedikit di atas daging yang sudah dipotong. Dia mencapai garfu lalu menyucuk daging empat segi itu dan masukkankedalam mulutnya. Faries mengunyahnya perlahan. Wajahnya kelihatan berkerut.Dia mencapai napkin dari ribanya lalu di letakkan ke mulutnya untukmengeluarkan daging yang di kunyahnya tadi. Napkin itu di letakkan di atasmeja.

 

“Shielakenapa daging steak ni sejuk?,” tegur Faries lalu menoleh ke arah Shiela.

 

Shielamengeluh perlahan. Dia tidak tahu bagaimana dia boleh bekerja lama dengan Fariesyang begitu dan terlalu amat cerewet. Kalau tidak kerana gaji yang di tawarkanitu lumayan. Shiela tidak ingin bekerja dengan Faries. Jika dia tahu dari awal diaterpaksa menjadi pembantu peribadi kepada seorang lelaki dewasa yang terlalucerewet. Dia tidak akan terima walaupun gaji yang ditawarkan lumayan. Kalaubaby cerewet dia faham, ini baby ganyut. Hissh tidak faham rasanya. Kekadangdia merasakan adakah Faries sememangnya anak manja dan ‘spoilt brat’ atau diasememangnya mempunyai penyakit cerewet.

 

“Yelahyou cuci tangan setengah jam, macamana makanan you tidak sejuk,” ujar Shielameninggikan suaranya kerana dia tidak dapat mengawal perasaannya.

 

“Itak boleh makan makanan yang sejuk,” jawab Faries lalu memandang wajah Shieladengan wajah bersahaja seolah-olah dia tidak terasa hati bila Shielamemarahinya.

 

“Thenjangan makan, starve yourself,” ujar Shiela lalu bangun dan meninggalkan Fariessendirian di dining. Penat dia hendak melayan karenah Faries sekarang.

 

Bilamenyedari Shiela tidak akan melakukan sesuatu mengenai makanannya. Faries bangkitdari kerusi lalu menuju kearah dapur. Dia mencuci tangan lalu mengelapnyakering. Setelah napkin sudah di lipat dan dimasukkan ke dalam bakul. Fariesmencapai serving plate dari kabinet berkaca lalu di letakkan di island counter.Dia menuju kearah kabinet semula lalu membuka bekas roti dan mencapai beberapakeping roti organic ‘wholemeal’ lalu di letakkan ke atas tempat pemotong yang bersih.Dia berjalan menuju kearah peti sejuk lalu membukanya. Dia mencapai kepingansalami ayam, cheese, tomato dan sayur salad lalu membawanya ke island kaunterdimana kepingan roti itu berada. Faries ingin menyediakan sandwich.

 

Shielamerasa bersalah setelah menyedari kesilapannya. Dia tidak sepatutnya berbuatbegitu terhadap diri Faries. Faries adalah majikannya. Dia sepatutnya sudahboleh bersabar dan memahami keperluan Faries kerana dia sudah bekerja dengannyahampir 2 tahun. Dia tidak tahu kenapa malam ini dia seperti tidak sabar denganperangai Faries. Shiela menolak sliding door lalu menuju ke dining. Setelah dilihat Faries tidak berada di dining dia mencarinya di dapur. Dia dapur diamelihat Faries sedang memotong hujung roti mengunakan pisau. Shiela menghampiriFaries.

 

“BiarI yang buatkan untuk you,” tegur Shiela perlahan.

 

Fariesmeletak pisau di atas kaunter bila Shiela berkata demikian. Shiela mahumencapai pisau.

 

“Washyour hand first,” tegur Faries.

 

Shielatertawa kecil bila dia terlupa untuk berbuat demikian. Dia menuju kearah sinkilalu mencuci tangan mengunakan sabun membilasnya dan mengelapnya kering.Perbuataannya itu di perhatikan Faries. Shiela menuju ke kaunter lalumenyambung memotong kesemua hujung roti kerana dia tahu Faries tidak sukamemakannya dan Faries mahu rotinya di potong empat segi tepat. Sayur salad yangsudah di kopek Faries di susun cantik di atas keping roti, dia mencapaikepingan tomato yang dipotong Faries dan menyusunnya seperti kehendak Faries,kepingan salami ayam di lepat dua dan disusun beberapa keping di atas tomato.Dan akhir sekali dia meletak sos ranch dressing. Shiela mencapai black pepperlalu menaburkannya sedikit di atas dressing tersebut dan meletak kepingan rotidi atasnya. Faries menuju kearah cabinet berkaca lalu mencapai serving platedan menyerahkannya kepada Shiela. Shiela meletak sandwich tersebut di ataspinggan dan menyerahkannya kebali kepada Faries.

 

Fariesmencapai pinggan yang di hulurkan oleh Shiela.

 

“ThanksShiela,” jawabnya lalu tersenyum. Dia membawa pinggan berisi sandwich lalumenuju kearah dining. Shiela menyimpan kembali barang-barang yang di gunakanoleh Faries ke dalam peti sejuk. Dan membersihkan island kaunter. Dia tahu Fariestidak suka dapurnya kelihatan berserak. Ianya sudah terangkum di dalam bukupanduan jika menjadi pembantu peribadi Faries Syamri pelakon lelaki terkenal.

 


 

Next: Bab 2

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.