Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 24

 

Sepertibiasa PA yang efficient. Aku sudah punmenjerang air panas untuk dia bersiram dan telah menyusun barang peribadinya didalam bilik mandi. Selipar, tuala, berus gigi, ubat gigi, facial foam, showerfoam, shampoo etc. yang kami bawa dari KL walaupun kami hanya akan berada dikampung selama 3 hari sebab masa tidak membenarkan kami untuk tinggal lamakerana Faries di kehendaki pergi shooting ke Penang selama 2 minggu. Tapiluggage dia sahaja satu besar dan satu sedang kerana luggage sedang terdapatbarang keperluannya sepanjang dia menetap di kampong selama 3 hari, Evianwaternya sahaja dah sedozen, cereal, teh, susu, orange juice etc. Kalau tak ada,masak aku hendak mencarinya. Brand organicnya bukan senang di perolehi di BP keranadi BP tiada Cold Storage dan M&S.

 

Aisyahdan Liana mengadap kak longnya yang sedang sibuk menyediakan sarapan pagi buatsuaminya, abang Faries. Cukup teratur dan kemas. Dulang di alaskan napkin. Diatas dulang terdapat sebiji gelas. Sebotol kecil air Evian. Dan separuh gelaspenuh air organic orange juice. Kak long meletak sekeping piring dan meletaksemangkuk sederhana besar organic oats yang sudah di masak mengikut kehendak Fariesdi atas piring tersebut. Di dua piring berasingan dia meletak hirisanstrawberry dan hirisan pisang monte. Semua ini aku pelajari dari Fiza.Terkadang itu bila hari-hari aku rajin. Aku sediakan sendiri sarapan untukEncik Faries tanpa meminta Fiza menyediakan untuknya. Dan Encik Faries tidakkomen atau tidak dapat membezakan siapa yang menghidangkan sarapan untuknya.Maknanya aku pass. Yes!

“Cukupke abang Faries makan sarapan macam tu aje?,” tegur Aisyah. Kerana di dulangitu hanya terdapat semangkuk sedang oats sahaja untuk di beri kepada abang iparnya.Kenapa kak long tidak beri nasi goreng yang di masaknya tadi kepada abangFaries. Bukankah nasi goreng kak long terbaik.

 

“Inidiet abang Faries…dia suka menjaga makan dan minumnya..sebab tu badan dia fit,”jawabku lalu membuahkan senyuman kepada Aisyah dan Liana. Mereka asyikmemerhatikan kak longnya begitu teliti menyediakan keperluan abang iparnya.Kemas sangat. Macam makan di restaurant pula.

 

“Isskkalau adik tak ada selera sarapan macam tu aje..mana nak kenyang dah tusemuanya organic ada rasa ke?,” tegur Liana pula. Dia menyuap nasi goreng kedalam mulutnya. Dia lebih rela makan nasi goreng kak long 5 kali ganda darimakan oats healthy abang iparnya.

 

“Organicmakanan yang sihat dan berkhasiat..tak macam adik makan tak toleh kiri kanan,badan adik tu dah mula naik kalau tak jaga habislah.., tengok macam kaklong..pandai menjaga badan slim dan cantik sebab tu abang Faries berkenan katdia,” jawab Aisyah lalu menjeling kearah Liana. Adiknya kelihatan semakinmontel jika dia tidak menjaga makannya.

 

Akuhanya mampu menelan air liur bila Aisyah memberi komen sedemikian. Fariesbernikah dengan aku bukan kerana dia berkenan atau cintakan aku tapi kerana diaperlukan aku dalam hidupnya. Dan badanku slim kerana aku jarang makan danselalu puasa sunat isnin khamis kerana aku hendak berjimat.

 

Lianahanya menjeling bila angah mengenakannya. Dia tidak peduli badannya semakinmontel atau tidak. Dia tidak seperti angahnya yang suka menjaga makan dan mahusentiasa kelihatan langsing dan cantik. Lagipun dia bukannya gemuk pun berisisikit je. Angah tu yang over kata dia semakin montel.

 

“Taksemestinya hendak kena badan slim melim baru ada orang berkenan..yang pentinghati mesti baik betul tak kak long?,” ujar Liana lalu menoleh kearah kaklongnya. Kak longnya wanita yang baik hati tidak pernah lupa memberi wangbulanan kepada abah dan mak. Dia juga membantu membayar yuran perperiksaanpersekolahan mereka. Jika mereka memerlukan duit untuk projek persekolahan dan sebagainyaKak long selalu memberi, kak long jarang beli barang keperluannya sendirikerana ingin membantu keluarga.

 

“Betultu..dah jangan gaduh depan rezeki..kak long nak hantar sarapan ni pada EncikFaries,” jawabku mengangkat dulang ingin membawanya ke bilik.

 

“EncikFaries??..kak long panggil abang Faries ‘Encik’ lagi..kan ke abang Faries suamikak long,” tegur Aisyah lalu memandang wajah kak long dengan wajah pelik.Kenapa kak longnya masih memanggil suaminya ‘Encik Faries’.

 

“Ahha..tersasul pulak abang Faries,” jawabku cepat-cepat membawa dulang menujukearah bilik. Fuh nasib baik tak di soal siasat oleh budak berdua tu. Jenuhjuga aku hendak menjawab soalan mereka nanti. Aku sudah pesan pada merekajangan beritahu teman-teman mereka bahawa abang iparnya itu seorang artisterkenal kerana tidak mahu kecoh. Majlis pernikahan kami pun di adakan dimasjid dan hanya keluargaku, Encik Aliff, Nek Yah dan beberapa kenalan rapatEncik Aliff dan juga kenalan Encik Faries yang hadir. Tiada siapa yang tahubahawa aku bernikah dengan celebrity terkenal Faries Syamri. 


                                                            ****


Wahaku tidak menyangka pelakon lelaki terhebat benar-benar hebat berlakon dihadapan mak dan abah serta adik beradik aku. Kalau tidak, dia tidak akan dapataward sebagai pelakon lelaki terbaik selama 3 tahun berturut-turut ye tak?Kenapa aku katakan begitu kerana sepanjang Encik Faries tinggal di BP dia tidakbanyak Macarena. Dia hanya berkelakuan pelik bila berada bersama dengan akusahaja. Itupun jauh dari pandangan mereka. Di hadapan mak dan abah dan adikberadik ku lain. He’s perfect son-in-law. Encik Faries cuba tidak menunjukkanperangai OCDnya. Dia pandai berlakon.

 

Sepanjangperjalanan menuju ke KL aku tersenyum bila mengingatinya. Yelah Encik Fariescuba sedaya upaya untuk berlagak normal. Dia sedikit tidak menunjukkankepayahan di wajahnya bila dia terpaksa menahan diri untuk tidak menyentuh handsanitizer bila bersalam dengan mak dan abah tadi. Dan dia cuba makan nasigoreng yang aku buat sarapan pagi kerana nasi goreng, semuanya sudah bercampur.Sayur, ikan bilis dan nasi digoreng sama. Tak kan aku nak asingkan nasi danikan bilis dengan sayur. Dia ingat aku ni Puspawangi dalam cerita Musangberjanggut ke? Aku respect kat Encik Faries walaupun aku lihat dia seperti dipaksa makan racun lagaknya kerana dapat melihat dahinya berpeluh juga keranaterpaksa menelan nasi goreng itu. Namun untuk tidak menghampakan permintaanadik-adik iparnya yang nakal itu Faries menurut. Haha. Kesian Encik Faries.Nasib baik dia tidak terkena keracunan makanan atau ceret beret tadi.

 

“Ehtak tidur pulak..selalunya jalan jauh macam ni awak dah selamat berdengkur,”tegur Faries lalu menoleh kearah Nasha yang tersenyum-senyum sendiri sedaritadi. Apa yang membuatkan wanita itu tersenyum sendiri.

 

Akumenoleh kearah Encik Faries. Berdengkur? Aku tidur berdengkur ke? Issk malunyaaku dengan Encik Faries kalau aku benar-benar tidur berdengkur.


“Kenapaawak pandang saya macam tu?,” ujar Faries bila Nasha membesarkan mata bila diamengusiknya.

 

“Sayatidur berdengkur ke Encik Faries?,” soalku ingin tahu.

 

‘Encik’Faries lagi. Dia tidak faham kenapa Nasha masih hendak ber’encik’ encik dengandia.

 

Fariesmenoleh kearah Nasha bila wanita itu benar-benar ingin tahu samada dia tidurberdengkur. Sebenarnya tidak. Nasha tidur macam baby. Baring satu sudut sahaja.Mungkin takut terlanggarnya atau terpeluknya seperti kelmarin. Namun kalauterpeluknya dia tidak kisah pun. Nasha bukan orang lain isterinya juga.

 

“Saturumah boleh dengar,” jawab Faries dengan wajah serious. Sengaja dia hendakmengenakan Nasha. Walhal wanita itu tidak berdengkur pun.

 

“Betulke..eii malunya saya,” ujarku lalu melemparkan pandangan kearah kiri. Tidakmahu menoleh kearah Encik Faries malu jangan cakaplah. Dah selama 2 malamberturut aku terpaksa tidur sekatil dan sebilik dengannya. Dan selama 2 malamtu juga aku tidur berdengkur. Nasib baiklah selepas ini aku tidak perlu tidurdengan dia lagi.

 

“Habistu merajuk..saya cuma bergurau sahaja..awak tidak tidur berdengkur pun,” pujukFaries bila Nasha tidak mahu memandang ke arahnya bila dia mengatakan Nashatidur berdengkur.


“Manaada saya merajuk..saya cuma malu sahaja..nasib baik balik nanti saya tidakperlu tidur sebilik dengan Encik Faries lagi dah boleh tidur di katil empuksaya di rumah, rindu dengan bantal busuk saya,” ujarku lalu tersenyum. Taksabar hendak memeluk bantal kegemaran aku bila balik nanti.

 

“Siapakata awak tak perlu tidur sebilik dengan saya?,” jawab Faries dengan wajahserious.

 

Gulp.Alamak aku lupa! Aku bukankah ke isteri Encik Faries. Ini bermakna aku harustinggal dengannya. Aku tidak boleh lagi tinggal serumah dengan Raudah. Aduh!Macamana aku boleh terlupa ni. Aku tak beritahu Raudah lagi. Mesti Raudah putuskawan dengan aku. Kerana aku tidak di benarkan memberitahu teman-teman bahawaaku sudah bernikah dengan Faries Syamri. Tapi Raudah teman baikku aku percayadia tidak akan menceritakan kepada sesiapa.

 

“EncikFaries..saya hendak minta izin boleh? Saya hendak beritahu teman serumah jugamerangkap teman baik saya bahawa saya sudah berkahwin, jadi dia tidak akantanya kenapa saya tidak tinggal dengan dia lagi,” ujarku lalu menoleh kearahFaries yang sedang memandu.

 

“Takboleh,” jawab Faries dengan wajah serious.

 

“Huh..oklah,”jawabku perlahan dengan wajah sedih. Habislah aku, macamana hendak akuterangkan kepada Raudah bahawa aku tidak boleh tinggal serumah dengan dia lagi.Alasan apa yang hendak aku berikan kepadanya.


“Bolehtak kalau awak jangan panggil saya Encik Faries lagi,” ujar Faries menolehkearah Nasha sekilas. Panggilan itu terlalu formal. Kalau di ‘Set’ atau bekerjadia izinkan Nasha memanggilnya begitu. Tapi bila mereka berdua sahaja. Dialebih suka Nasha memanggilnya ‘abang’ atau ‘dear’.

 

“Err..younak I panggil you ‘Sir’ atau ‘Mr.’ Faries?,” ujarku lalu menoleh kearahnyadengan wajah tidak bersalah.

 

“Callme ‘abang’..or ‘hubby’ or ‘dear’..or whatever you please..anything yang dapatmembezakan antara kerja dengan tidak, yang dapat membezakan boss dan suami,”jawab Faries dengan wajah serious.

 

Akumenelan air liur melihat Faries kelihatan garang bila dia menegurku tadi. Akutidak menyangka perbuataan aku itu benar-benar membuatkan Encik Fariesbenar-benar terasa hati. Aku bukan sengaja pun dah terbiasa memanggilnya dengangelaran itu.

 

“Sorryabang,” jawabku lalu menyeka air mataku perlahan. Terkedu bila di marah Fariestadi. Aku tidak pernah melihat Faries segarang ini. Mungkin sebelum ini akuhanya PA sahaja maka dia tidak berhak memarahi aku. Tapi kini, aku bukan sahajaPAnya aku juga isterinya. Maka dia berhak menegur kesilapan aku.

 

Fariesmenyeluk saku seluarnya lalu mengeluarkan sapu tangan dan menyerahkan kepadaNasha. Dia tidak berniat hendak membuatkan Nasha sedih tapi Nasha harus tahumembezakannya. Aku mencapai sapu tangan dari Faries kerana tidak mahumembuatkan lelaki itu marah pada aku lagi jika aku tidak mengambilnya.


“Ofcourse you can tell Raudah about your status..but please tell her to keep toherself,” jawab Faries perlahan.'

 

Akumenganggukkan kepala perlahan tanda faham. Tidak berani melawan cakap Faries.

 

“Kitasinggah ke rumah Nek Yah sekejap sebelum balik,” tegur Faries lalu menolehkearah Nasha. Dia hendak berehat di rumah Nek Yah sekejap sebelum menyambungperjalanan menuju ke rumahnya.

 

“Okjuga lagipun mak ada beri buah tangan untuk Nek Yah, elok juga abang singgah,”jawabku kembali ceria bersetuju bila Encik Faries mahu singgah ke rumah neneknya.

 

 


 Previous: Bab 23
Next: Bab 25

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.