Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 27

“Kaujangan main-main dengan aku Nasha.. betul kau tak bergurau dengan aku..,” ujarRaudah lalu memandang wajah Nasha. Dia tidak percaya dengan berita yang Nashakhabarkan kepadanya. Nasha sudah berkahwin? Bila??? Dengan siapa??? Jadi selamadia out-station 4 hari itu kerana dia balik cuti berkahwin.

 

Akumengelengkan kepala perlahan. Aku sudah menjangka Raudah akan terperanjat bilaku mengatakan bahawa aku sudah berkahwin. Semuanya berlaku dengan pantas tidaksampai sebulan kerana Encik Faries mahu rancangannya dalam keadaan teratur sebelumkami berangkat ke NZ.

 

Ideaini semua berlaku kerana gurauau Encik Aliff tiba-tiba menjadi serious bilaEncik Faries bersetuju dengan cadangannya. Dia benar-benar mahu aku menemaninyake NZ dan aku pula bersetuju bernikah dengannya dalam keadaan ‘desperado’ keranamemerlukan wang untuk melunaskan hutang Rizal si penyapu. Aku sendiri tidakpercaya bahawa aku benar-benar terdesak sehingga sanggup bernikah dengan lelakiyang tidak pernah cintakan aku dan aku pula tidak pernah cintakan dia. Sudahjodoh aku dengan Encik Faries.

 

“Makdan abah kau paksa nikah dengan lelaki pilihan mereka?,” soal Raudah  ingin tahu, dia merasa kasihan dengan nasibNasha. Lepas satu..satu ujian yang dia terima. Dahulu dia ditipu tunangnya dandia terpaksa melangsaikan hutang bekas tunangnya itu sehingga sekarang. Dankini pula, dia terpaksa berkahwin dengan lelaki pilihan mak dan abahnya.

 

“Takaku yang rela sendiri,” jawabku perlahan. Mak dan abah tidak pernah memaksa akuuntuk menerima Faries. Aku sendiri yang menerima lamaran Faries kerana akubenar-benar memerlukan bantuannya. Dan menurut Faries aku tidak berhutangapa-apa dengannya jika aku bersetuju bernikah dengannya.

 

“Rela??Kau nikah dengan siapa Nasha?,” soal Raudah ingin tahu lelaki mana yang menjadisuami teman baiknya. Dia hanya berharap lelaki itu menjaga dan menghargaitemannya dengan baik. Kerana Nasha seorang wanita yang baik.

 

“FariesSyamri,” jawabku perlahan.

 

“FARIES…??Faries Syamri boss kau??,” tanya Raudah kerana dia tidak percaya dengan apayang dia dengar.

 

Akumenganggukkan kepala perlahan.

 

“Betul..Alhamdullilahsyukur..,” jawab Raudah lalu memeluk teman baiknya erat. Dia tidak tahu kenapadia begitu gembira bila mengetahui siapa suami Nasha. Hendak kata dia kenalpada Faries Syamri tidak. Tapi dia tidak tahu kenapa dia merasa lega bila Nashaberkata Faries itu adalah suaminya.

 

“Kautak terperanjat??,” soalku kerana Raudah tidak kelihatan terperanjat malahgembira bila aku mengatakan Faries suamiku.

 

“Ehmestilah aku terperanjat kau bernikah dengan Faries pelakon popular tu..butactually aku macam dah dapat rasa, jodoh kau dengan Faries kuat,” jawab Raudah lalutersenyum. Memang lah dia terperanjat kerana teman baiknya itu menjadi isterikepada pelakon lelaki popular. Boleh tumpang glamor gitu. Dan dia sukakanFaries. Dia dapat merasakan Faries boleh membahagiakan Nasha.

 

“Huh??..Kauni jangan hendak ada-adakan cerita jodoh aku dengan dia kuat itu lah..inilah,”ujarku tersenyum bila Raudah beria-ia berkata begitu sejak dari dulu lagi. Diaselalu membandingkan Faries dengan mantan teman-teman lelaki aku yang dahulu. Danaku selalu mematikan angannya mengatakan bahawa aku dengan Faries tidak akansampai ke tahap yang dia angankan kerana aku sedar siapa diri aku. Namun Raudahtidak pernah endah malah seronok mengusik aku serasi dengan Encik Faries, akutidak tahu kenapa Raudah suka berbuat demikian, mungkin dia dapat merasakanbahawa suatu hari aku akan bernikah dengan Faries.

 

 “Kau dengan Faries ada good chemistry..dankelihatan serasi bersama, apa kata orang tu saling perlu memerlukan,” jawabRaudah.

 

“Ok..janganteruja sangat fyi..dia bernikah dengan aku kerana dia tidak dapat hidup tanpaPAnya dan aku pula bernikah dengan dia kerana aku hendak melangsaikan hutang siRizal..so our marriage is not based on love, and please keep it to yourselftentang aku dengan Faries..dia belum bersedia hendak announce to public,”jawabku lancar kerana tidak mahu Raudah over excited.

 

“Huh?? Really!! That’s sad?? Kau berdua tak ada feelings??,” tanya Raudah.

 

Akumengelengkan kepala perlahan.


“Ahsiapa tahu cinta selepas bernikah akan berputik bila kau tinggal serumahdengannya nanti,” jawab Raudah lalu tersenyum. Yelah sekarang belum adaperasaan cinta dan suka sama suka. Siapa tahu bila sudah tinggal serumah pasticinta akan bersemi.

 

“Aboutthat?,” ujarku lalu menelan air liur. Aku belum memberitahu Raudah aku terpaksatinggal dengan Faries dan tidak dapat menyewa dengannya lagi.

 

“Kaunak kena pindah?,” soal Raudah bila Nasha kelihatan serba salah.

 

Akumenganggukkan kepala perlahan.

 

“Sampaihati kau eh..tinggalkan aku sendiri,” ujar Raudah dengan wajah sedih.

 

Akumenjadi serba salah bila Raudah menunjukkan wajah sedih. Ikutkan memang akuhendak tinggal dengan Raudah tapi Encik Faries tidak benarkan.

 

“Aku-..,”

 

“Ehkau ni dah kenapa..of course lah dah nikah kena tinggal dengan suami tak kanlah kau hendak tinggalkan suami kau dan tinggal dengan aku..kau ni Nasha..lurusbendul sangat,”


Akumenyengih bila menyedari kesilapanku. Apa nak buat aku ni kan ke Joker? Semuahati hendak aku jaga. 

Previous: Bab 26
Next: Bab 28

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.