Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 64

Fariesmembuka pintu bilik Nasha perlahan. Dia dan Ernisa mengambil keputusan untuktidak makan malam di restaurant tempat yang mereka tempah tadi malah mengambilkeputusan untuk mengubah haluan. Ernisa mahu berbelanja lagi kerana esok merekaakan berangkat pulang ke Malaysia. Last minute shopping. Faries pula tidakbercadang untuk meneruskan percutiannya kerana dia rindu pada Nasha dan inginsegera pulang menemui isterinya. Tadi selepas menghantar Ernisa ke Eaton Centredia bergegas ke airport berharap sempat bertemu dengan Nasha tapi Nasha sudahmasuk ke balai keberangkatan.

 

                        Faries duduk bersandardi atas sofa di ruang tamu utama. Terasa sunyi dan kehilangan. Selalunya diaditemani Nasha. Isterinya Nasha merajuk dengannya dan dia tidak sempat memujukhati isterinya. Namun hatinya merasa sedikit lega kerana masalahnya denganErnisa dapat diselesaikan dengan cara baik. Ernisa berjanji akan memberitahupihak media bahawa mereka tidak akan berkahwin kerana tiada keserasian.

 

                        “Faries,” tegur PuanMaryam bila dilihatnya anak lelaki tunggalnya itu sedang duduk termenungsendirian di ruang tamu.

 

                        “Mummy..belum tidur lagi?,”ujar Faries lalu memandang kearah mummynya yang duduk di bersebelahandengannya.

 

                        “Faries kenapa tak tidurlagi? Mana Ernisa?,” tanya Puan Maryam bila Ernisa tidak kelihatan bersamaFaries seperti selalu. Setahunya Ernisa tidak pernah berengang dengan Faries.

 

                        “Di bilik agaknya,”jawab Faries sambil lewa. Dia menanggalkan jaketnya lalu di letakkan di atasriba. Badannya terasa benar-benar letih kerana tidak berapa sihat.

 

                        “Kenapa ni? Faries taksihat ke? Nak mummy suruh uncle Iqbal check on you?,” ujar Puan Maryam risau.Faries kelihatan tidak sihat dan tidak bertenaga. Kenapa? Sebab Nasha tidakada? Hai Nasha baru pergi meninggalkannya Faries sudah seperti orang tidaktentu arah. Baru Faries tahu rasa kehilangan.

 

                        “I don’t know what’swrong with me lately..pening-pening..tak boleh bau my favorite food..muntah-muntah,I think I had food poisoning,” mengadu Faries lemah.

 

                        “Food poisoning?? Apayang Faries makan?,” soal Puan Maryam dengan wajah risau. Faries jarang sakitkerana dia begitu menjaga kesihatan dan dietnya.

 

                        “My usual diet food..Ihardly eat outside,” jawab Faries mengurut kepalanya perlahan bila kepalanya terasaberdenyut kembali. Aduh seksa rasanya. Dia tidak pernah merasa sakit begini.

 

                        “Come..mummy urutkankepalanya, tulah ada isteri yang baik di abaikan..sekarang siapa yang susah,”ujar Puan Maryam bila anaknya merasa sakit kepala. Faries baring di atas ribamummynya memudahkan mummynya mengurut kepalanya. Faries memang anak yang manja.

 

                        “Isteri yang baik..diadah masuk tidur dulu..tidak hiraukan Ries,” jawab Faries tanpa mengesyakiapa-apa. Dia pasti mummynya maksudkan isterinya itu Ernisa. Jika isterinyaNasha tidak akan membiarkan dia sedemikian.

 

                        “Sudah-sudah berlakondengan mummy Faries..mummy tahu siapa isteri kamu yang sebenar,” jawab PuanMaryam bila Faries masih lagi mahu berahsia dengannya.

 

                        Faries membuka matanyatiba-tiba kerana terperanjat bila mummy mengatakan dia tahu siapa isterinyayang sebenar? Dia segera bangkit dari riba mummynya.

 

                        “Ah kenapa terperanjat??You can’t fool us for long Faries..why don’t you tell us the truth yang Nashaitu isteri Faries? Kenapa Faries malu kerana dia hanya PA Faries?,” ujar PuanMaryam memarahi anaknya kerana tidak berterus terang dengannya dari awal lagi.

 

                        “Mummy salahfaham..bukan kerana Faries malu that Nasha is just my PA..I have my own reasonfor doing that..,” jawab Faries agak terperanjat bila mummynya menuduhnyabegitu. Dia tidak pernah merasa malu untuk mengakui bahawa isterinya adalahPAnya.

 

                        “For whatever reasonyang Faries katakan itu..I just hope that it will over soon..pelase take careof your wife jangan sakitkan hati dia..dia tu sudah berbadan dua,” pesan PuanMaryam.


                        Faries memandang wajahmummynya tanpa berkedip. Cuba digest apa yang mummynya katakan tadi. Berbadandua? Nasha hamil? Jika benar apa yang di katakan mummy kenapa Nasha tidakmemberitahunya tadi?

 

                        “You mean Nasha ispregnant?,” tanya Faries dengan wajah serious.

 

                        “You didn’t know? Nashatak beritahu Faries?,” jawab Puan Maryam dengan wajah terperanjat. Diamenyangka menantunya itu sudah memberitahu Faries akan berita mengembirakan itusebaik sahaja dia disah hamil.

 

                        “Bila dia beritahumummy?,” soal Faries ingin tahu.

 

                        “She found out thatshe’s pregnant only today through the pregnancy test kit,” jawab Puan Maryam. Serbasalah dia dibuatnya kerana tidak tersengaja memberitahu Faries mengenai Nasha sudahmengandung. Dia benar-benar menyangka Nasha sudah memberitahu Faries.

 

                        “Sorry mummy..I got togo,” ujar Faries mencapai jaketnya lalu bergegas mendaki anak tangga menuju ketingkat atas. Dia menuju ke bilik Nasha lalu membuka pintu biliknya. Jaketnyadi campakkan ke atas katil. Dia berjalan perlahan menuju ke kamar mandi lalumenghidupkan lampu.

 

                        Dia membuka cabinetmencari sesuatu. Namun barang yang di cari tidak di temuinya. Nasha tidaktertinggal satu pun barang kepunyaannya. Faries memutar kepala paip sinki lalumencuci tangannya dan muka untuk menyegarkan wajahnya yang kelihatan penat danlesu. Faries mencapai tuala kecil lalu mengelap wajahnya perlahan.

 

Nashahamil? Jika benar, Alhamdullilah syukur. Tapi mengapa Nasha tidak mahumemberitahunya tadi? Nasha marahkannya lagi. Faries menjadi tidak tenang bilamemikirkan tentang Nasha.

 

                        Faries mencapai tisulalu mengelap tangannya bersih lalu di campakkan ke dalam tong sampah. Matanyatertangkap kepada kotak pink putih yang berada di dalam tong sampah. ‘PregnancyTest Kit’. Dia mencapai kotak itu lalu membukanya. Dia mencapai test kit yangterdapat di dalamnya lalu membaca bacaan yang tertera di test kit tersebut.

 

                        “Alhamdullilah!! Thankyou Allah,” jerit Faries kuat dengan perasaan gembira tidak terkata. IsterinyaNasha di sahkan mengandung dan dia bakal menjadi seorang ayah.

 

                        Pintu bilik Nashadiketuk bertalu-talu dari luar. Faries membuka pintu dan doa terperanjat bilamummynya dan Uncle Iqbal terpacak di depan pintu bilik.

 

                        “Kenapa Ries?? Why areyou screaming? I thought something happen to you..,” ujar Puan Maryam cemaskerana dia terdengar Faries menjerit tadi. Dia dan suaminya bergegas ke bilikNasha kerana terdengar jeritan itu dari arah biliknya. Khuatir jika terjadiapa-apa pada Faries kerana Faries kelihatan tidak sihat.

 

                        “I’m sorry did I wakeyou guys up..,” ujar Faries lalu tersenyum. Tidak menyangka jeritannya itu kuatsehingga mengejutkan mummy dan uncle Iqbalnya.

 

                        “Kenapa Faries?? stilltak sihat?,” ujar Puan Maryam risau dia meletak tapak tangannya di dahi Faries.Khuatir penyakit Faries semakin serious kerana Faries mengatakan dia terkenaracunan makanan. Sebab itu dia mengejtukan suaminya tadi untuk memeriksa Fariesdan memberinya ubat untuk menyembuhkan atau penyakitnya.

 

                        “I’m fine mummy..I’mjust happy that I’m going to be a father,” ujar Faries lalu tersengih. Sakitnyatiba-tiba lenyap.

 

                        Puan Maryam dan suaminyatersenyum melihat Faries begitu teruja bila dia mengetahui bakal menjadiseorang ayah. Puan Maryam benar-benar berharap agar Faries menjadi suami danbapa yang bertanggungjawab terhadap isteri dan anaknya nanti.

 

                        “Be a good husband toyour wife Faries..she is fine woman..jangan sia-sia kan dia,” ujar Iqbal lalumenepuk bahu sasa milik Faries.

 

                        “Insyallah uncle..I willtreasure her as long as I live,” jawab Faries dengan wajah bersungguh-sungguh.Dia berjanji akan membahagiakan Nasha dan menjadi ayah yang baik kepada anakyang di kandung Nasha. Dia akan berkorban apa sahaja untuk mereka. Insyallah.

 

Previous: Bab 63
Next: Bab 65

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.