Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 7

Suatuketika dahulu aku pernah impikan, bahawa suatu hari ada seorang putera yangkacak dan tampan akan melamarku menjadi suri hidupnya. Tapi itu suatu ketika dahulu.Kini aku tidak akan percaya akan adanya lelaki yang baik seperti yang akuimpikan. Pengalaman cinta aku not even close to nice and charming. Aku mengeluhsendiri. Mana perginya lelaki yang baik, sensitive dan bertimbangrasa. Yang adahanya baik dan cantik di luaran sahaja dan tidak berkualiti.

 

Akuberada di lokasi shooting Faries. Faries di beri peranan utama dalam filemromantic hasil nukilan Datuk Mansur sendiri. Filem ini dilakonan era zamandahulu. Zaman ‘Nordin Ahmad’ dan ‘Mustapha Maarof’. Faries di beri peranan sebagaiseorang lelaki miskin yang bercinta dengan gadis dari keluarga orang ternama.Hubungan mereka di tentang hebat dari keluarga si gadis dan akhirnya Faries atau‘Amran’ nama peranannya itu mati kerana menghidap penyakit kronik. Hari inimereka melakonkan babak yang terakhir iaitu babak dimana Faries terlantar di rumahpondok buruknya dimana Amran akan meninggal dunia. Semua crew termasuk dirikudiminta mendiamkan diri ketika Faries sedang menghayati peranannya.

 

“Amran,maafkan Sarah, Sarah tidak bermaksud hendak melukakan hati Amran,” ujar Elianayang diberi peranan wanita utama dalam filem ini.

 

Amranmenoleh kearah Sarah lalu mengelus lembut pipinya. Airmatanya yang mengalir dikesat perlahan. Sungguh romantic.

 

Hatikubegitu tersentuh bila melihat lakonan Faries yang begitu berkesan di sanubariku.Ekpresi wajahnya sahaja sudah cukup membuatkan hatiku benar-benar terharu dansedih seolah-olah dia benar-benar sedang didalam penderitaan yang amat sangat.Dia seorang pelakon yang hebat dapat menjiwai wataknya dengan baik. Aku sengajaberdiri di ceruk tepi kerana mata aku tidak makan saman. Pantang tengok bendasedih sikit mulalah hendak meleleh air mata. Dan sebelum orang lain perasanbahawa aku menangis ada lebih baiknya aku menyorok.

 

“Sudahlahsayang, jangan bersedih, jangan kau tangisi permergianku,” ujar Amrantersekat-sekat. Sesekali wajahnya berkerut menahan sakit.

 

“Amranjangan tinggalkan Sarah, jangan pergi,” ujar Sarah menangis sehendak-hendaknya.

 

Amranmenitiskan air mata melihat keadaan Sarah. Hatinya sedih melihat keadaankekasih begitu. Namun dia pasrah dengan kehendak tuhan. Dia tidak dapat hidupbersama dengan Sarah seperti yang impikan. Kerana Sarah di kehendaki bernikahdengan sepupunya yang setaraf dan mampu memberikan kemewahan padanya. ManakalaAmran lelaki yang serba-serbi kekurangan.

 

“Kalautuan mudik ke hulu, carikan saya bunga kemboja, kalau tuan mati dahulu,nantikan saya di pintu syurga,” ujar Sarah tersekat-sekat menahan sendu.

 

“Akuberjanji sayang,” jawab Amran lemah seraya menyapu air mata Sarah yang mengalirtanpa henti.

 

Airmataku mula mengalir laju. Isskk payah. Aku membuka handbag lalu mencari tisu.

 

“CUT!!…,nice job, Faries and you too Elliana,” ujar Datuk Mansur tiba-tiba.

 

Ellianabangun dari tempat duduknya. Wajahnya yang kelihatan sedih kini bertukarbersahaja. Para juru make-up segera berlari mendapatkannya. Faries bingkasbangun dari katil lalu menuju ke arahku.

 

Ohdear. Aku cepat-cepat mengelap airmataku dengan tisu sebelum lelaki itu perasanbahawa aku menangis melihat lakonannya.

 

Fariesberdiri di hadapanku lalu menghulurkan tangannya seolah-olah menunggu akumemberinya sesuatu.

 

“EncikFaries you nak apa?,” soalku kurang faham akan kehendak Faries. Yelah tetibahulur tangan pada aku. Apa dia hendak slow dance dengan aku ke?

 

“Handsanitizer, I need to clean my hands, germs,” jawabnya dengan wajah bersahaja. Oh hand sanitizer..ingatkan nak apa tadi.Cakaplah macam aku boleh membaca fikirannya. Aku membuka bag tangankumencari ‘hand sanitizer’ seperti yang di minta. Nasib baiklah aku membawanyatadi kalau tidak satu kerja hendak membeli satu.

 

“Kenapadengan you, you menangis ke?,” tegur Faries lalu tersenyum bila perasan akan sepasangmata bundar milik Nasha kelihatan basah dan berair.

 

“Yeah,I’m really touch, you are fantastic, you an good actor,” jawabku jujur tanpamemandang wajahnya..pasti dia ketawakan aku. Aku segera mengesat airmataku malujuga kerana Faries perasan dan menyangka aku wanita cengeng. Siapa yang tidak cengengbila orang yang disayangi pergi meninggalkan kita.

 

“Ok..,”jawab Faries ringkas lalu pergi meninggalkan Nasha.

 

Akumemandang wajahnya tanpa berkedip. Akubelum habis cakap lagi dia dah pergi tinggalkan aku. Bangau betul. Bisikkudalam hati. Faries selalu membuatkan aku merasa jengkel bila dia kembali keperangai OCDnya.

 

Akumempercepatkan langkahku mengejarnya dengan perasaan sebal. Baru hendak ku pujilakonannya itu sememangnya ‘the best’. Namun ku simpan sahaja hasrat untukmemberinya pujian lebih-lebih bila dia kembali ke mode OCDnya. Aku tidakberpuas hati selagi aku tidak mengetahui akan makna OCD itu. Selagi aku tidaktahu, selagi itu keinginan aku hendak berhenti bekerja dengan Faries semakinmeluap-luap.

 

                        Faries duduk di kesuri yangdisediakan untuknya. Juru mekap memberinya touch-up sebelum dia melakonkanbabak yang seterusnya. Aku berdiri di belakang Faries. Melihatkan Faries tidakmemerlukan apa-apa dari aku ketika ini, ada lebih baiknya aku googled akanmakna OCD tu. Mini i-pad milik Faries aku guna untuk membuat research.

 

                        “Hello,” tegur Aliffmembuatkan PA baru Faries terkejut dan hampir sahaja mini i-pad yang dipegangnya terjatuh terhempas ke lantai.

 

                        “Astarfirullah al azim,Encik Aliff you terperanjat kan aje…nasib baik tak jatuh i-pad, kalau jatuhpecah siapa nak ganti?,” ujarku lalu mengurut dadaku perlahan.

 

                        Aliff hanya tersengihbila PA Faries memarahinya.

 

                        “Sorry, tak sengaja somacamana boleh bekerja dengan Faries?,” soalnya ingin tahu. Dia benar-benar berharapNasha dapat bertahan dengan Faries. Dia tidak mahu mengadakan temuduga lagi. Letihrasanya.

 

                        Aku mengeluh berat bilaAliff bertanya tentang kerjaku sebagai PA. I should write a diary. PA’s diarytentang tugas harianku sebagai PA Faries Syamri. Mana tahu boleh di bukukansuatu hari nanti.

 

                        “No..No..Nooooo, nomatter what..you kena bertahan dengan Faries, please..please, jangan berhentikerja,” rayu Aliff seperti anak kecil. Aku hanya memandang wajahnya denganwajah hairan. Hai teruknya cara dia merayu. Apa yang Aliff cuba sembunyikandari pengetahuan aku.

 

                        “Encik Aliff, kalauhendak I terus bekerja dengan Encik Faries, you better help me out..if not Iquit, you carilah orang lain,” ugutku. Sebenarnya aku saja aje hendak gertakmanager Faries aku tahu dia tidak mahu aku berhenti bekerja dari cara diamerayu tadi.

 

                        “Ok..ok I beritahu apayang I tahu tentang Faries, what do you want to know?,” soalnya lalu memandangwajah Nasha dengan wajah serious.


                        “Apa OCD? Why Fiza cakapEncik Faries OCD??,” soalku ingin tahu lalu memandang tepat ke wajah Aliff. Yes..taksempat hendak ‘google’ tadi disebabkan Encik Aliff. Maka dia harus terangkankepada aku sehingga aku benar-benar faham akan maksud ‘OCD’ itu.


                        “I tak tahu bagaimanahendak explain to you, OCD adalahpenyakit yang menyebabkan seseorang memiliki keinginan ataudikenali obsesi dan dorongan untuk mengulang-ulang perilaku tertentukompulsi atau berkali-kali.Kadang mereka mengetahui bahawa obsesi dan kompulsinya itu tidak masuk akal, tetapi mereka tidak boleh menghentikannya dan tidak dapatdikawal. Tanpamelakukannya mereka akan merasa gelisah atau cemas. Sehingga penyakit inidigolongkan sebagai penyakit kecemasan anxiety,”

 

                        Akuterlopong sebaik sahaja mendengar penjelasan dari Encik Aliff. Patutlah diaperlukan wet tisu kerana merasakan tangannya kotor dan perlu di bersihkansetiap kali dia bersalaman dengan seseorang takut kuman yang terdapat di tanganorang lain. Patutlah dia tidak suka makanannya bersentuhan kerana dia obses.Patutlah perangai dia pelik semacam. Eh berapa banyak patutlah.

 

Aku tidak menyangka Faries mengidap penyakit jiwakronik begini. Aku merasa kasihan pada Faries tiba-tiba. Tiada perubatan yangdapat menyembuhkan penyakitnya ke? Ini baru beberapa perkara yang aku tahumengenai Faries. Aku dapat merasakan ada lagi banyak perkara yang aku tidaktahu mengenai Faries.

 

                        “Kesian…,”jawabku perlahan mengenangkan nasib pelakon terkenal itu. Memiliki wajah yangtampan dan harta yang banyak tapi dia mengidap penyakit sebegini. Allah itumaha adil. Tidak semua yang kita dapat memiliki. Aku harus bersyukur.


                        “Awak fahamtak? kenapa saya perlukan awak Nasha, saya rasa hanya awak sahaja yang dapatmenjadi pembantunya,” ujar Aliff pada Nasha bila wanita itu hanya mendiamkandiri sebaik sahaja dia memberi penjelasan mengenai OCD kepadanya.

 

                        “Kesian..,”ujarku sekali lagi.

 

                        “Eh awak nidah tersampuk ke..asyik kesian..kesian dari tadi,” ujar Aliff.

 

                        “Eh..eh EncikAliff..jangan marah nanti kena jual,” ujarku sebelum Encik Aliff naik radang.Encik Aliff nampak aje garang tapi dia cool sebenarnya.

            

 

                        

Previous: Bab 6
Next: Bab 8

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.