Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 51

Semuamata memandang dan tertumpu kearah aku sebaik sahaja aku masuk ke pintu gerbangrestaurant yang dinner di adakan. Tidak ketinggalan Ehsan, Rizal dan jugaErnisa. Aku terlewat sedikit kerana hendak menjaga hati Encik Faries aku pakaijuga dress ‘Frozen’ yang di belinya. Jenuh juga aku menyelongkar luggagemencari selendang untuk kupadankan dengan dengan dress itu. Akhirnya akumemilih selendang hitam bermanik hitam nasib baik detail dress emerald ituberwarna hitam sequins. Itu yang membuatkan aku lewat lebih dari setengah jam.Pada awalnya Encik Faries mahu pergi bersama denganku. Tapi aku menyuruhnyapergi dahulu kerana khuatir aku akan mengambil masa lama untuk bersiap-siap.

 

So much of low profilebila aku secara tidak sengaja membuat grandentrance ketika masuk ke ruang restaurant. Gugup aku seketika keranaberpuluh pasang mata memandang ke arahku. Aku melangkah kaki menuju kearah mejayang berdekatan untuk sementara waktu.

 

Wow Nasha! You look amazingly beautiful today..kenapa tak selalu berdandanbegini,” puji Azhar salah seorang jurukamera produksi merasa terpegun denganpenampilan Nasha malam ini.

 

Pipikumerona merah bila Azhar memberi komen sedemikian. Yelah belum pernah akuberbual dengannya sebelum ini. Jika bertemu pun kami hanya bertukar senyuman.Kan ke aku dah kata aku seorang wanita yang pemalu maka lelaki yang tiadaurusan dengan aku. Aku tidak tegur. Aku hanya sekadar senyum sahaja.

 

“Ehkau ni segan orang tu di buatnya..tengok dah blushing, Nasha tak perlu solek tebal-tebal dia dah memang cantikpun,” usik Tiara pula lalu mencapai gelas berisi fresh orange. Nasha PA FariesSyamri tidak perlu solek tebal. She’snatural beauty. Terkadang dia terfikir adakah kerana Nasha cantik makaFaries jadikannya sebagai PAnya??

 

“Eiimana ada..you all lagi cantik dan viva de vogue,” jawabku tersipu malu dipuji oleh mereka. Aku tidak betah menerima pujian apa lagi bila orang memberipujian tentang kecantikan. Aku tidak biasa. Aku suka low profile dan tidak suka perhatian.

 

“Nasha..your boss is staring at you dari tadi..pastidia turut terpegun melihat kecantikan you kan!,” bisik Fika pula bila diamenyedari pelakon lelaki popular itu tidak lepas dari memandang kearah Nashayang duduk di sebelahnya.

 

Akumemandang kearah Encik Faries yang duduk beberapa selang meja kami. Benar apayang dikatakan Fika tadi. Encik Faries tidak lepas dari memandang wajahku. Akumenjadi malu bila dia merenung wajahku begitu. Bila pandangan mata kami bertautdia cuba mengatakan sesuatu. Namun aku tidak faham apa yang dia cuba katakan.Bila dia melihat wajah keliru Nasha. Faries mengangkat hp dari atas mejamemberi isyarat agar Nasha memeriksa handphonenya. Semua yang menghadiri dinnersibuk menumpukan perhatian kepada sedutan dari filem yang mereka lakonkan.

 

Akumengeluarkan handphone dari clutch bag. Telefonku berdenting sebaik sahaja akumengeluarkan handphone.

 

You look amazinglybeautiful sayang J.

 

Akutersenyum gembira bila Encik Faries memujiku terasa indah sekali menerimapujian dari suami yang tercinta. Aku berdandan sakan pun untuk dia.

 

Thank you abang..youlook ridiculously handsome in that tux too. Aku membalas message yang aku terima dari EncikFaries. Aku memandang kearah Encik Faries ingin melihat reaksinya bila diamembaca messageku.

 

Fariestersenyum sebaik sahaja membaca messagedari isterinya. Jarinya pantas menaip sesuatu lalu menghantar pesanan kepadaNasha.

 

Meet me at the lastdoor near garden in 10 minutes time.

 

Akumembaca pesanan ringkas dari Encik Faries.

 

Ok.Taipku ringkas. Aku mengerutkan dahi merasa hairan bila Encik Faries mahu akubertemu dengannya di entrance garden dalam masa sepuluh minit. Ah jumpa ajelahnanti rosak pula mood Encik abang kita aku juga yang menangis tak berlagu nanti.

 

Ernisamelirik kearah meja yang berdekatan dengan entrance. Matanya tertumpu ke arahNasha pembantu Faries. Wanita itu memakai dress hijau cantik. Dress  yang di pakainya seperti pernah di lihatbaru-baru ini. Dia cuba mengingati di mata dia pernah lihat dress itu.

 

Your PA dress sakan malam ni,” bisikErnisa ke telinga Faries. Dia cemburu kerana Nasha kelihatan anggun dan cantikmalam ini. Selama ini dia tidak pernah merasa tergugat dengan Nasha keranawanita itu tidak pernah mempamerkan kecantikannya. Tapi tidak malam ini. Nashabetul-betul mengugat kedudukannya. Nasha yang selalu berpakaian simple dantidak suka menonjolkan diri kelihatan lebih cantik dari biasa.

 

“Ehbiarlah..kata dinner..you pun dress up for dinner siap beli lagi,”usik Faries tidak ambil berat tentang komen Ernisa mengenai Nasha.

 

Ernisamenjeling tidak senang mendengar komen Faries. Dia tahu Faries turut terpesonadengan kecantikan Nasha. Kalau tidak masakan dia memberi komen berupa sindirianpadanya. Dia tidak akan benarkan perkara ini berlaku. Dia mahu Faries buatdirinya.

 

Ernisamenarik lengan Faries lalu memeluknya manja bila Nasha memandang ke arahmereka. Sengaja dia hendak membuatkan Nasha cemburu bila dia berbuat demikian. Selepasmalam ini Nasha tidak akan dapat merebut hati Faries.

 

Akumengalihkan pandangan kearah lain bila Ernisa memeluk lengan Encik Faries. Akutahu dia sengaja berbuat demikian kerana mahu aku cemburu. Aku sudah masak sangatdengan perangai keanak-anakan Ernisa. Aku melirik kearah jam di pergelangantanganku. Kurang 2 minit ke jam 9.00 malam dan Encik Faries mahu aku bertemunyadi garden. Tapi dia masih lagi berada di mejanya bersama Ernisa.

 

Akumengambil keputusan untuk keluar dahulu. Mungkin Encik Faries akan mencariku disana.

 

Akukeluar dari entrance membawa gelas fresh orange menuju kearah garden yangdimaksudkan Encik Faries. Landskap garden yang terbentang di hadapan mataku itucantik dihiasi dengan pelbagai jenis bunga. Di garden tersebut terdapatfountain dan di keliling fountain itu di terangi lampu chasing light berwarnakeemasan. Sesuai buat pasangan yang sukakan suasana yang romantic. Aku duduk disalah sebuah bangku yang sedia ada menikmati keindahan garden tersebut.Sesekali aku meneguk fresh orange yang ku bawa sama.

 

Akuterkejut bila ada seseorang menyentuh tanganku. Aku menoleh. Belum sempat akumenunjukkan reaksi. Encik Faries menarik tanganku dan membawaku jauh daripandangan orang lain. Aku mengekori Encik Faries dari belakang. Langkahnyabegitu pantas sehingga aku terpaksa mempercepatkan langkah kakiku. Kemana EncikFaries hendak membawaku. Dan mengapa dia tergesa-gesa? Aku hanya perasan bilakami berhenti di sebuah garden maze yang terdapat di garden itu. Encik Fariesmenyadarkan aku di dinding maze. Renungan anak matanya itu selalu membuatkanaku mahu menyerah diri padanya. Aku menjadi lemah bila Encik Faries merenungkubegitu. Jantungku berdegup kencang tidak dapat menahan gelora di hati tatkala beradadi dalam situasi demikian.

 

EncikFaries memelukku erat lalu mencium dahiku perlahan dan beralih ke matakuseterusnya ke pipiku. Dadaku berombak perlahan bila dia berbuat begitu. Akumemeluknya erat.

 

“Abang..I miss you so much,” rintihku perlahan.

 

I miss you too sayang,” bisik Fariesperlahan dia masih belum puas meratah wajah isterinya. Bibir mungil milikisterinya di kucup perlahan. Aku membalas kucupan yang di berikan. Aku menolak badanEncik Faries perlahan agar dia berhenti berbuat demikian sebelum ia berlanjutan.Bukan kerana aku tidak suka. Tapi kerana kami berada di luar dan aku tidak mahumoodnya berhenti di sini.

 

“Kenapasayang???,” soal Faries ingin tahu bila Nasha mahu dia berhenti bermesradengannya.

 

“Kitabalik bilik sajalah..Nasha tak selesa,” jawabku malu. Kalau mood begini disuruh balik ke restaurant pun tak lalu. Perut lapar pun menjadi kenyang. Danaku tidak rasa Encik Faries hendak kembali ke restaurant.

 

Naughty.., but I love the idea too..,”usik Faries lalu mencuit hidung mancung Nasha.

 

Akutersipu malu bila Encik Faries mengusikku. Encik Faries mencapai tanganku. Kamiberjalan berpimpin tangan mencari jalan keluar dari maze garden. Aku memeluklengannya mesra lalu melentokkan kepalaku ke bahunya. Sesekali Encik Faries menciumkepalaku perlahan. Alangkah indahnya dapat bersama begini selalu.

 

My wife dah pandai manja sekarang..,”usik Faries lalu tersenyum lagi bila Nasha sudah pandai bermanja dengannya.Kalau dahulu Nasha hanya menyerah sahaja. Dia yang selalu mulakan dahulu. Tapisekarang Nasha sudah pandai.

 

Of course, siapa lagi Nasha hendakbermanja kalau bukan dengan abang,” jawabku tersenyum.

 

 “I loveyou so much,” ujar Faries tangan isterinya di capai lalu mengucupnyaperlahan. Tiada wanita lain di hatinya selain Nasha. Dia berjanji akan menjagadan mencintai Nasha sepenuh hati. Hanya Nasha yang boleh membuatkan diabahagia. Amin. Insyallah.

 

Hatikumeruntun sayu bila Faries mengucapkan kata cinta padaku untuk pertama kali kamibersama.

 

I Love you too abang,” balasku denganperasaan terharu kerana itu lah perasaan aku terhadap diri Encik Faries bilaaku menyedari bahawa aku cintakannya semasa kami di Malaysia lagi. Hanya akutidak berani mengaku kerana aku tidak tahu akan perasaan Encik Faries terhadapdiriku.

 


 

Previous: Bab 50
Next: Bab 52

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.