Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 4

“How’sthe interview?,” tegur Raudah bila temannya itu tidak menceritakan tentangtemuduga yang dia hadiri siang tadi. Diterima bekerja atau tidak?

 

“Great,”jawabku ringkas lalu menguyah buah epal.

 

“Elaborate,”

 

“Believeme or not, I’m working for Faries Syamri,” ujarku separuh berbisik takutkedengaran orang yang berada berdekatan dengan aku. Almaklumlah majikan aku itucelebrity popular.

 

“FariesSyamri pelakon terkenal tu, kau bergurau kan?,” jawab Raudah lalu menyedutfresh orange tidak percaya bila Nasha mengatakan dia bekerja dengan celebrityterkenal Faries Syamri.

 

“Sungguhaku tidak berbohong!!,” jawabku tanpa mengulas panjang. Memanglah tak akan adaorang yang percaya bahawa aku bekerja dengan Faries Syamri. Patutlah iklan yangdi akhbar bunyinya terlalu simple sebab dia tidak mahu orang tahu tugas sebagaiPA itu untuk siapa? Kalau di tulis PA untuk Faries Syamri mahu hendak beribuwanita yang datang untuk temuduga.

 

“Really??aku nak autograph dia, aku minat gila kat dia, how’s he? handsome tak in-person,”soal Raudah bertubi-tubi ingin tahu. Teruja bila mengetahui Nasha bekerjadengan pelakon lelaki idamannya. Faries Syamri bukan sahaja kacak. Dia jugaseorang pelakon lelaki yang versatile.

Akumenutup mulut Raudah bila menyedari ada beberapa orang memandang kearah kamidengan pandangan tajam.

 

“Sorry…,”ujar Raudah seraya mengangkat tangannya.

 

“Helooks charming in person better dari television,” ujarku perlahan. Khuatir didengar orang yang berdekatan. Maklumlah Faries amat popular. Aku takut di serbusekumpulan gadis-gadis muda yang berdekatan dengan meja kami yang aku percayaturut meminati bintang popular tersebut.

 

“Luckyyou,” ujar Raudah lalu menolak bahu Nasha.

 

“Yeah…butnot lucky in love,” jawabku lalu mengeluh kecil. Wajah tampan Rizal jelasterbayang di ruang mataku. Tiba-tiba teringatkan Rizal. Aku tidak menyangkasama sekali Rizal tidak punya perasaan apa-apa terhadap diriku. Dan bahawaselama ini dia hanya berpura-pura menyintai ku hanya kerana aku memberinyabarangan mewah dan memberinya kebebasan untuk menguna kad kreditku.

 

“Ohplease, Rizal not that great looking kalau hendak di bandingkan dengan Faries Syamri,”ujar Raudah cuba menyedapkan hati aku.

 

“Apayang kau merepek, kenapa kau compare Rizal dengan Faries, he’s my boss, aku kerjadengan dia pun sebab aku perlukan wang, you know very well that I have to payback the banks,” jawabku kurang senang bila Raudah mula memikirkan yangbukan-bukan. Buat masa ini aku masih merasa sakit hati pada kaum Adam. Semacamserik untuk bercinta lagi.

 

“Yeah,and he’s single, mana tahu nasib kau baik dia suka kat kau,” usik Raudah lagi.

 

“Raudah,kami berdua bagai langit dengan bumi, dia celebrity terkenal tak sepadan denganaku, by the way aku tak pernah terfikir akan ini semua, after Rizal, I don’tthink I have anymore faith in man,”

 

Raudahtidak mengusik lagi. Dia tahu hati Nasha masih terluka. Angkara Rizal, Nashatidak lagi berminat untuk berkawan dengan lelaki. Kadang kala Raudah kasihanmelihat nasib temannya itu. Mudah sangat di tipu lelaki. Nasha selalu diambilkesempatan oleh mereka kerana Nasha seorang yang baik hati dan mudah percayadengan pujuk rayu mereka yang dusta. Dulu dengan Ilhan, Nasha adameminjamkannya duit hampir ke 5 ribu. Selepas itu Ilhan menghilangkan diritanpa sebarang berita. Bila ke rumahnya. Kami terperanjat bila mendapati Ilhansudah berpindah bersama isteri dan anak-anaknya. Dan kini Rizal pulamenyusahkan temannya. Malang sungguh nasib Nasha.                                                             *****


Akumembuka pintu rumah Faries, semalam aku menerima pesanan ringkas dari Aliffmemesan agar aku mendapatkan kunci Penthouse Faries dari Manager condo. Manageryang bernama Daniel itu menyerah satu set kunci penthouse Faries kepadaku.Penthouse Aliff yang cantik itu kelihatan sunyi sepi. Aku menuju kearah tingkatdua Penthouse Faries dan mengambil keputusan untuk menanti Faries di openconcept study room. Di meja study tersebut terdapat laptop di atasnya. Akupasti Faries mungkin keluar breakfast kerana rumah sunyi sahaja seperti tiadapenghuni. Aku melirik kearah jam tanganku. Kurang 10 minit pukul 7.00 pagi. Adamasa lagi untukku untuk membiasakan diri untuk meneliti schedule Faries.

 

Fariesmenguap kecil. Dia bangkit dari katil seraya melakukan senaman rutinnya. Diatahu dia pasti terlewat ke tempat shooting namun dia tidak mengendahkannya.Dengan hanya bersinglet dan string pants dia menolak pintu untuk menuju keruang study room. Faries mengeliat lagi. PA barunya itu tidak perasan akandirinya.

 

“Morning,”tegur Faries sengaja mahu membuatkan PAnya itu terperanjat kerana PAnya itukelihatan leka menatap screen laptop di hadapannya.

 

“Morning,”jawabku terkejut bila di sapa Faries. Aku menoleh ke arahnya yang kelihatanselamba bersinglet putih dan string pants dari warna yang sama.

 

“Oppssorry, I thought you sudah pergi breakfast, I tak tahu you masih ada di rumah,”ujarku serba salah, aku segera menutup laptop mahu segera meninggalkan studyroom Faries. Tidak mahu memandang kearah Faries kerana singlet yang dipakai Fariessedikit sebanyak mendedahkan tubuh badan sasa miliknya itu.

“Whereare you going?,” ujar Faries bila dilihatnya pembantu barunya itu kelihatantidak selesa dan tergesa-gesa mahu meninggalkannya.

 

“Err,I wait for you di hall,” ujarku tanpa menoleh ke arahnya.

 

“Takperlu, tunggu I di sini, I won’t be long,” ujarnya lalu tersenyum.

 

“Ok,”jawabku kembali duduk ke tempat asal masih enggan memandang ke arahnya.

 

“Youdah sarapan?,” soal Faries sebelum dia menuju kearah kamar mandi.

 

Akumengelengkan kepala. Perutku mula terasa lapar kerana pagi tadi aku tidaksempat menjamah apa-apa pun sebab hendak pastikan aku tidak terlambat ke rumahFaries pada hari pertama aku bekerja.

 

“Good,call Fiza tell her to prepare my breakfast and you can order from her too,”

 

Fiza?Sapa Fiza? Bisik hati kecilku. Mataku liar mencari buku telefon mahupun kadatau apa-apa yang boleh ku cari number telefon ‘Fiza’. Puas aku mencari tidakada. Jangan katakan buku telefon kad tempat telefon pun tak nampak bayang. Akumembuka laci. Terdapat mini Ipad, handphone dan blackberry di dalamnya. Akumencapai blackberry. Mencari kalau-kalau nama Fiza ada di dalam senaraicontactnya.

Eira Faeza

Farah Shila

Mia Kirana

Syairul Hazly

Riyan Pierre

Haiqal Irqram.

 

Semuanama para artis terkenal berada di dalam senarai contactnya. Namun nama orangyang di cari tidak di temui. Akhirnya mataku tertangkap pada perkataan ‘Chef’.Aku pasti Fiza yang di maksudkan adalah chef peribadi Faries. Kalau tidakmasakan dia menyuruh aku menelefon Fiza.

 

Tanpaberfikir lebih panjang aku menekan butang call dari blackberry milik Faries.

 

“Hello,Fiza,”

 

“Yes,”

 

“I’mNasha PA baru Mr. Faries, dia suruh you prepare the usual breakfast untuknya,”ujarku lancar.

 

“Howabout you, you nak order apa?,” ujar Fiza mesra.

 

“Apa-apayang Mr. Faries pesan,” ujarku tanpa berfikir panjang.

 

“Ok,cakap dengan Ries, I naik in 20 minutes time,” jawab Fiza lalu mematikan talian.

 

Fariesmengenakan robe. Sebelah tangannya mengesat rambutnya yang basah. Faries membukapintu walk-in wardrobenya. Dia tidak tahu bagaimana hendak memilih pakaian.Selalunya Shiela menyediakan baju untuknya. Shiela selalu meletakkan baju danseluar untuk di pakainya. Faries tahu dia terlalu bergantung kepada Shiela.Semuanya Shiela uruskan.

 

“Hi,”teguran Faries cukup membuatkan aku terlompat sekali lagi.

 

“Sorry,I didn’t mean to scare you, I need your help,” ujar Faries lalu tersenyummeleret. Gelihati melihat Nasha yang asyik terkejut bila di sapa.

 

“Yeahsure,” jawabku tanpa banyak soal lalu mengekorinya dari belakang.

 

“Bolehtolong pilihkan baju yang sesuai untuk I, selalunya Shiela yang uruskan, I’mfeel lost without her,” ujar Faries lalu membuahkan senyuman.

 

Wow.Terkebil-kebil mataku bila berada di dalam walk-in wardrobenya konsep perabotklassik hitam yang link dengan kamar mandinya. Walk-in wardrobenya membuatkanaku seperti berada di dalam sebuah boutique. Semua baju, seluar, bag, kasutetc. semuanya kelihatan tergantung dan tersusun kemas.

 

Hendaksuruh aku pilih baju untuknya? Manalah aku tahu. Aku mula merasa panic. Akutidak tahu kenapa aku merasa gugup dan panic bila berurusan dengan Faries. Aku berjalanmenuju kearah koleksi baju casualnya yang tergantung kemas. Bagaikan tidakpercaya melihat betapa banyaknya koleksi baju Faries. Di susun kemas mengikutwarna. Aku tidak pasti baju apa yang sesuai untuk dipakainya hari ini. Akumencapai engineered jeans dan polo t-shirt berwarna coklat cair dari hangerlalu mengantungkannya di tempat hanger di sediakan berdekatan dengan sofaottoman bulat berwarna kelabu gelap yang terdapat di tengah-tengah walk-inwardrobenya. Aku menarik laci di bawah almari dan mendapati sapu tangan,stoking dan boxer juga tersusun rapi dan kemas. Neatnya.

 

“Don’ttell me, I have to choose his underwear too?,” bisik hati kecilku.

 

“Somethingwrong?,” ujar Faries bila dilihatnya Nasha berdiri tercegat mengadap laci tanpaberbuat apa-apa.

 

“Ermah, I tak tahu nak pilih yang mana satu,” jawabku malu-malu. Wajahku meronamerah menahan malu. Ye lah, aku pernah bekerja sebagai PA. Tapi aku tidakpernah di kehen

daki menjaga keperluan peribadi hingga ke tahap memilih baju dansebagainya. Tapi tidak pada Faries. PAnya menguruskan urusan peribadinya 100%?Apa yang dia mahu semuanya beres dan siap mengikut jadual dan peraturannya.

“It’sok, I take it from here, thanks,” jawab Faries ringkas seraya menarik boxer didepannya. Dia tahu Nasha tidak biasa dengan semua ini. Faries mencapai baju danjeans yang telah di sediakan oleh Nasha.

 

Akuharap Faries tidak melenting bila aku memilih pakaian yang terlalu casualuntuknya hari ini. Lagipun Faries kata dia pergi shooting hari ini. Aku tidakrasa dia perlu memakai suit untuk pergi shooting.

 

Fariesberdehem kecil. Aku berhenti mengelamun lalu memandang ke arahnya.

 

“I’llneed to change, unless you don’t mind I change depan you,” usik Faries tersenyumbila dilihatnya Nasha masih tercegat di sini dan seperti orang sedangmengelamun.

 

“Oppssorry,” jawabku malu lalu beredar keluar dari biliknya.

Previous: Bab 3
Next: Bab 5

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.