Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 16

ALIFFmencampak kunci keretanya di atas coffeetable rumah Faries. Sebaik sahaja dia menghantar Nasha pulang. Dia terpaksamenghantar Faries pulang ke rumah pula. Hari ini dia ditugaskan menjadi ‘supir’Faries. Membawanya ke sana ke mari mengikut schedulenya.Letih jangan cakaplah kerana set nyajauh dari daerah Bandar. Nasib baiklah Nasha tidak banyak rewel bila diamemintanya bekerja pada sabtu dan ahad buat beberapa minggu ini. Terkadang tudia kesian juga pada Nasha. Nasha seringkali di bulinya. Tapi wanita itu sepertitidak kisah atau terasa hati bila dia mengusiknya. Nasha seorang wanita yangbaik dan penyabar. Dia tidak begitu mengenali Nasha walaupun mereka selaluberhubungan mengenai perkara yang bersangkutan dengan Faries. Dia tidak tahu sangattentang diri Nasha. Tidak tahu sebelum ini Nasha bekerja dimana? Wanita itusudah berpunya atau sudah bertunang? Nasha punya berapa adik beradik? Kampung makdan abahnya dimana? Semua dia tidak tahu. Nasha pula tidak pernah menceritakantentang dirinya. Mungkin Nasha tidak suka orang mengetahui tentang dirinya. Apayang Aliff suka pada Nasha ialah, Nasha seorang wanita yang hardworking and takes pride of her work.

Faries mencapaikunci kereta Aliff lalu di sangkut kunci keretanya di tempat yang tersedia.Aliff hanya menjeling tidak berdaya untuk berkata apa mengenai penyakit obsessiFaries yang tidak suka rumahnya berserak dan tidak teratur.

Faries kembalike kerusi chesterfield lalu berbaringdi atasnya. Letih dan penat pulang dari set. Dia meletak kedua belah tangannyadi atas dada.

“Lepas shoot di NZ aku hendak bercuti jumpa parents di Canada,” ujar Faries lalumenoleh kearah Aliff yang tersandar keletihan di sofa.

“Sebut tentang shooting di NZ..kau dah beritahu Nasha that you will need her to accompany youthere for about 3 months?,” ujar Aliff.

“Belum lagi,”jawab Faries ringkas. Dia belum memberitahu Nasha tentang trip shooting di NZ.

“Belum lagi??Bila hendak beritahu dia..buatnya dia tidak dapat ikut sama macamana?,” tanya Alifflalu memandang kearah Faries.

Faries tidakpernah shoot lama di luar negeri.Paling lama pun 2 hingga 3 minggu. Waktu itu Faries belum mempunyai pembantuperibadi dan semuanya dia yang uruskan. Dan semasa Shiela bekerja dengannyaFaries cuba berbincang dengan produser untuk berlakon di set yang tidak memerlukan dia jauh dari Shiela kerana Shiela sudahberkeluarga. Kali ini Faries menerima pula cadangan producer untuk mengadakan set di NZ.

Call dia sekarang?,” ujar Fariestiba-tiba lalu menyerahkan BBnya kepada Aliff. Meminta Aliff menghubungi Nashasekarang kerana ada benarnya juga apa yang di kata Aliff. Dia khuatir jikaNasha tidak dapat mengikut sama jika dia tidak memberitahu Nasha awal.

Aliff menyambutBB Faries tanpa banyak bicara. Dia mendial nombor Nasha lalu menekan butang speaker agar dia dapat mendengar sama.Kendengaran talian di sambut.

“Encik Fariessaya baru hendak padamkan lampu untuk tidur..belum sempat mimpi dah call apa halnya??,” ujarku lalu duduk dikatil. Baru hendak padamkan lampu sudah terima panggilan telefon dari EncikFaries. Apa yang dia hendak aku pun tak tahu.

I nak beritahu you bulan 6 we have to travelto NZ for about 3 months,” ujar Faries tanpa berselindung lagi.

New Zealand? Bulan 6? For 3 months??,” ulangku.

“Ye cikNasha..New Zealand sebab Encik Faries kita ada shooting filem di sana? Soawak hendak kena ikut sama,” ujar Aliff pula.

“Saya rasa takboleh kot, sebab jauh ke New Zealanddan tinggalkan Malaysia selama 3 bulan..lagipun I tak biasa traveljauh-jauh dengan orang bukan mahram saya,” jawabku jujur.

Mesti mak danabah tidak benarkan aku pergi jauh dengan bossaku. Kalau setakat di daerah Malaysia dan balik hari masih ok lagi. Ni duduk3 bulan lamanya walaupun aku tahu Encik Faries akan menyediakan bilikberasingan untuk aku. Dengar nama tempatnya seronok gitu kan. Tapi sepertimanayang aku katakan mak dan abah pasti tidak benarkan.

“Awak takkesiankan saya ke Nasha?,” ujar Faries bila Nasha mengatakan dia tidak bolehmengikutnya ke New Zealand. Kepalanya sudah terasa pening.

“Kesian tumemang kesianlah..tapi hendak buat macamana kan..susah sangat ajak Encik Aliffsekali senang, suruh Encik Aliff uruskan..,” ujarku memberi cadangan kepadaEncik Faries. Aku tahu sebelum pembantunya Shiela. Encik Aliff yang menjadipembantu Encik Faries.

“Eh awakni..saya ada anak isteri, tak kan saya hendak tinggalkan mereka..ala pujuklahmak dan abah awak..please..you belumtanya mereka lagi kan..apa kata youtidur, berehat tenangkan fikiran dan beri kami kata putus awak secepat mungkin,Selamat Malam..sweet dream Nasha,”ujar Aliff lalu mematikan telefon.

Aliff memandang wajahFaries ingin tahu akan reaksinya bila Nasha kata dia tidak boleh pergi. MasaShiela berhenti dahulu. Faries bagai hendak gila memikirkan bagaimana dia harushidup tanpa bantuan Shiela. Alhamdullilah dia bertemu Nasha. Nasha sama efficient dengan Shiela. Dan bonus point kerana Nasha tidak terikatdengan tanggungjawab kepada suami dan anak-anak seperti Shiela. Sebab itu Nashatidak berapa kisah sangat bila diminta bekerja lebih masa kerana dia tidak adasuami dan anak menunggunya di rumah.

So how?? Aku rasa susah sikit Nasha nakikut kau ke NZ..mak dan abah dia tak beri, sebab bukan mahram,” ujar Aliff.

Faries bangkitdari sofa chesterfield lalu dudukmenyandar pula. Dia memandang kearah Aliff.

I don’t care kau pujuk dia sampai diasetuju ikut aku ke NZ,” ujar Faries tidak mahu menukar fikiran.

“Aduh Ries..payahlahhidup aku macam ni..susah-susah sangat kau nikah saja dengan Nasha..since kau tidak boleh hidup tanpadia..senang cerita!,” gurau Aliff.

Pening kepalanyabila Faries sudah mula dengan perangai yang suka mendesak. Dulu masa caripenganti Shiela, sekarang disuruh pujuk Nasha sehingga wanita itu setuju mengikutnyake NZ.

Faries memandangwajah Aliff tanpa berkedip bila temannya itu mempersendakannya.

“Ok,” ujar Fariesringkas lalu bangkit dari kerusi.

“Okayyyy..??? Okayapa? Aku tak faham?,” ujar Aliff terperanjat mendengar jawapan Faries. Dia bangkitdari sofa lalu mengejar Faries yang mula mendaki tangga untuk naik ke tingkatatas.

 “Kita jumpa mak dan abah Nasha..kau pinangkanNasha untuk aku,” jawabnya dengan wajah selamba.

Jika Nashamengatakan dia tidak mahu mengikutnya ke NZ sebab dia bukan mahramnya. Jadicadangan Aliff untuk bernikah dengan Nasha adalah jalan yang terbaik.Sepertimana yang Aliff katakan tadi, dia tidak boleh hidup tanpa Nasha.

SERIOUSSS???? Kau serious hendak berkahwin dengan Nasha? Eh..Aku bergurau sahaja tadi!,”ujar Aliff dengan wajah serba salah. Dia tidak menyangka gurauannya itudianggap serious oleh Faries.

Aliff memandangwajah Faries cuba melihat kesungguhan di wajahnya bila dia serious mahu memperisterikan Nasha PAnya sendiri. Atau dia hanya bermain-main dengannya.

“Kau juga yangkata aku tidak boleh berfungsi tanpa Nasha..soI want to make it happen..tidak perlu khuatir membawa dia kesanakemari..sebab jika kami bernikah, kami suami isteri yang sah..dan jika Nasha tidaksetuju..kau pujuklah dia, sampai dia setuju ok!..Selamat Malam Aliff,” ujarFaries dengan wajah selamba lalu membuka pintu biliknya.

Aliff terlopongmendengar jawapan Faries. Mudah sahaja Faries membuat keputusan. Dia tidakpunya perasaan ke? Hendak kata dia cintakan Nasha tidak, kerana apa yangdikatakan Faries tadi lebih kepada keperluan untuk dirinya sendiri dan bukankerana cinta. Apa dia fikir kahwin ni boleh di buat main-main. Boleh void bila-bila masa. Ah masak bila diamemikirkan permintaan Faries.


 

Previous: Bab 15
Next: Bab 17

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.