Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 9

AKU duduk menegak disofa di lobby Penthouse Faries menunggu kedatangan Aliff. Scheduled Faries hari ini mula lewat sedikit kerana Faries ke gym bersama personal trainernya. Jadi khidmatku tidak di perlukan ketika ini.Aku ada masa untuk berbincang dengan Aliff.


Aliff memakai t-shirt putihtidak berkolar di padankan dengan capripants berwarna biru gelap dan memakai jaket biru gelap dan berkaca matahitam. Panas-panas tegak begini dia memakai jaket? Pelik aku dengan lelaki yangpandai bergaya seperti Aliff. Panas tak apa, asalkan nampak bergaya.


Aliff menuju ke arah Nasha yang dari jauh lagi sudah memandang kearahnya tanpa berkedip. Dia tahu, dia kelihatan macho hari ni. Wanita tidak dapat menahan diri dari memandang kearahnya. Dia tersenyum–senyum sendiri.


"Free sahaja..tak kerjahari ni?," sindir Aliff lalu duduk di hadapan Nasha. Cermin mata raybannya di tanggalkan lalu di letak diatas meja. Aliff menyandarkan badannya di sofa.


Aku tidak memberi respon malah memandang ke wajah Aliff seperti mahumenelannya. Yelah..dia masih boleh actselamba seolah-olah kejadian semalam atau lebih tepat pagi tadi tidak memberikesan apa-apa terhadap dirinya. Dia tahu tak, aku tidak cukup tidur dan setiapkali mataku hendak terlelap aku asyik terjaga kerana menyangka telefonkuberdering. Aku tidak boleh hidup begini.


"Tak ada kerja, sebab todaymy last day of work..Oh actuallysekarang I sudah tidak bekerja denganEncik Faries," jawabku dengan wajah selamba seperti wajah selamba Aliffketika dia memberi sindiran padaku tadi.


"Nasha…you janganhendak bergurau dengan saya..saya sudahlah tidak cukup tidur semalam, awak pulaberi saya news macam ni?," jawabAliff cuba mendapat pengertian dari Nasha.


"Encik Aliff ingat, Encik Aliff sahaja yang tidak cukuptidur..habis saya tidak? sebab itu saya fikir ada lebih baiknya saya letakjawatan, sebelum saya jadi zombiekerana bekerja dengan orang seperti Encik Faries," jawabku dengan suarategas supaya Encik Aliff tahu bahawa aku seriousuntuk berbuat demikian walaupun aku sebenarnya mahu menduganya sahaja. Manatahu dia offer untuk naikkan gajiku. Akujuga yang untung. Bak kata orang 'Untung sabut timbul, untung batu tengelam'.


Aliff mengeluh perlahan bila Nasha komplain tentang Faries. Memangtidak mudah bekerja dengan Faries. Orang yang penyabar sahaja yang bolehbekerja dengannya. Dia tahu Nasha boleh bekerja dengan Faries kerana Nashaseorang pekerja yang efficient danjuga kerana Nasha punya pengalaman bekerja sebagai PA. She's natural.


"I naikkan gaji you 300 ratus..if you terus bekerjadengan Faries," ujar Aliff perlahan.


Aku menahan diri untuk tidak tersenyum dan berlagak cool, bila umpan aku mengena keranaEncik Aliff benar-benar naikkan gaji aku. Alhamdullilah! Bukan kerana akutamak. Tapi kerana aku hendak melunaskan hutang yang tertunggak. Lagi cepathabis lagi bagus. Tak perlulah aku memikirkan tentang hutang itu.


"500 ratus," ujarku mencuba nasib.


"Don't push it,"jawab Aliff lalu mengenakan cermin mata raybandnya.


"Ok, thank you,"jawabku lalu bangun dari sofa. Lega hati aku. Tapi lega sekejap sahaja. Akusudah sign contract untuk menjadi PAFaries. Maka aku harus bersedia menerima segala macam kemungkinan bila bekerjadengannya. Ya Allah, permudahkanlah kerja-kerja ku. Aamiin!                                                                            *****AKUmembuka pintu rumah Faries. Kunci spareyang di beri Encik Aliff supaya aku gunakan dan simpan untuk masa kecemasan.Tak kecemasan pun aku gunakan, kerana sementara menunggu Encik Faries kitabalik dari gym aku mengambilkeputusan untuk naik ke Penthousenyauntuk membuat inventory list barang dapurnya.


Inilah tugas akusebagai PA Encik Faries. Selain daripembantu peribadi untuk mengendalikan jadual kerjanya, aku juga harus membuat inventory list dan memastikan harta dirumahnya terjaga dengan baik. Pendek kata, aku ‘Pa Ka Liao’ semuanya. Sepatutnyatitle job untuk aku manager atau pengurusnya tapi aku hanyadi beri title PA. Encik Aliff pulahanya menguruskan kerjaya Faries yang lainnya aku yang kena buat. Pandai diatolak balak pada aku.


Aku menuju kedapur Faries lalu membuka kabinet yang sama tinggi dengan almari baju di rumahaku. Terbeliak mataku seketika bila mendapati pelbagai jenis makanan yang ber-tindan makanan-makanan kering yang seumpamanya, tersusun cantik seperti di gedungmembeli belah. Hmm…dia makan ke semua ni??? Makanan yang terdapat di almari itubukan sahaja cukup menampung keperluannya untuk sebulan, malah lebih dari 3bulan pun boleh kerana Faries hanya tinggal seorang di rumah dan tiada oranglain lagi yang tinggal bersamanya.


Di tepi pintuitu terdapat kertas yang di taip cantik seperti inventory list. Menunjukkan senarai jenama produk yang digunakan. Semuanya‘Organic’. Dari cereal hingga ke jenis susu. Wah! Payah kalau habis stock..patutlah dia beli sekali 3 kotakdalam satu masa pada setiap brandmakanannya, kerana brand organicnyahanya terdapat di Cold Storage ataudi Mark & Spencer. Aku menutup kembalipintu cabinet itu lalu menuju kearahpeti sejuk Faries pula.


Daun pintu fridge Faries aku buka. Wah seronoknya. Complete. Peti sejuk Faries di penuhidengan pelbagai jenis makanan dan air di dalamnya. Peti sejuk Faries berbauharuman lemon. Semuanya teratur dan cantik. Seperti iklan yang terdapat di TVbrand yang hendak menjual Fridgebegitulah keadaan fridge Faries.


Faries seoranglelaki yang benar-benar ‘neat’. Akuyang perempuan turut merasa malu melihat keadaan rumah Faries yang cantik dansentiasa terjaga.


“Awak cari apadalam peti sejuk?,” tegur Faries bila Nasha berdiri tercegat sahaja di hadapanpeti sejuknya tanpa mengambil apa-apa dari dalamnya.


Aku terlompatkecil bila seseorang menegurku. Terperanjat katak aku di buatnya. Yelah, bilaketika dia balik aku tidak sedar pun. Aku segera menutup pintu peti sejuknyalalu menoleh kearah Faries.


Faries menujukearah cabinet lalu membukanya, dia mencapaisebuah botol kecil Evian. Dia menuju kearah sinki lalu mencapai gelas bersihdan meletakkannya di atas islandkaunter. Dia membuka penutup botol itu lalu menuang air kedalam gelas, diaberhenti menuang air itu setelah air itu di paras separuh dari gelas putih itulalu menutup botol Evian. Tangannyamencapai kerusi dari bawah island kaunterlalu duduk. Setelah duduk dia mencapai gelas itu lalu meneguk air Evian perlahan. Aku hanya tercegat danmemerhatikannya sahaja. Yelah sungguh tertib dan teratur.


You are looking for something in the fridge???Just take whatever you want, buat macam rumah sendiri,” tegur Faries bilaPAnya hanya mampu berdiri tercegat memerhatikannya seperti hairan dengankelakuannya.


“Err..I tengah buat inventory list,” jawabku gugup kerana tidak suka di caught off-guard begitu. Tak cool!


I don’t like.Nasib baik aku tidak bercakap sendiri atau apa tadi. Kalau tidak malu akudengan si Faries ni. Nanti dia kata aku gila pula bercakap sorang-sorang.


“I dah restock semuanya pagi tadi,” ujarnyaselamba lalu menghabiskan sisa air Eviandari gelasnya.


Restock tadi pagi?? But supermarket buka jam 11.00 pagi,” ujarku terperanjat. Supermarket paling awal buka jam 10.00pagi. Bila ketikanya dia stock-upbarang-barang dapurnya.


I know someone who works at Cold Storage,”jawabnya dengan wajah selamba lalu ke sinki.


Seriously?Dia kenal seseorang dari cold storage?Managernya barangkali, jika tidak bagaimana dia boleh mendapat barang itutanpa pergi ke Supermarket.


Faries mencapai sponge, dia menekan sedikit cecairpencuci pinggan lalu mencuci gelas yang di gunakan tadi. Faries membasuhnyadengan penuh teliti dan di bilas dengan air berkali-kali untuk sebiji gelas.Setelah berpuas hati dia mencapai kain kering lalu mengelap gelas yang dicucinya tadi.


Kalaulah gelasitu ada ‘genie’ aku rasa pasti genie sudah keluar dari gelas itu keranadia mengelap atau lebih kepada mengilap gelas itu bersungguh-sungguh padahalair yang diminum air putih sahaja. Mungkin ini dinamakan penyakit “OCD”.


“Jadual I hari ni?,” tanya Faries lalu berjalankeluar dari dapur.


Aku membuka baglalu mencapai Ipad mini Faries.Faries tanpa menunggu aku membacakan jadual hari ini kepadanya, dia sudah punberjalan keluar dari dapur. Terpaksalah aku terkejar-kejarnya dari belakang.Bangau betul.


Tak boleh ke diaduduk diam sekejap dengar apa yang hendak aku beritahu padanya. Ini tidak jalanke sana jalan kemari aku sudah seperti budak tidak betul mengekor dia daribelakang.


Err…discussion dengan penerbit dan director drama terbaru you di office Encik Shamsul jam 3.30 petang..lepas tu dinner dengan co-actress you Zarina jam 7.45 malam..venue belum tahu lagi sebab PA cikZarina belum confirm lagi…itu sahajabuat hari ni,” ujarku lalu mematikan Ipaddan menyimpannya ke dalam handbag.


Uikk!!! manapulak si Faries ni pergi..sekejapan dia sudah hilang atau aku yang tidakperasan selama ini aku yang berbual seorang. Bangau betul. Penat sahaja akubercakap sendiri tadi.

 

Previous: Bab 8
Next: Bab 10

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.