Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 15

RAUDAHketawa tanpa henti bila aku menceritakan kepadanya akan kejadian semalam dimana aku sedap tidur dan memeluk lengan Encik Faries kerana menyangka bantalguling. Merah padam wajahnya menahan tawa. Kenapa semua orang ketawakan aku?Aku ni joker ke? Kalau begitu aku harustukar nama kepada..Mere Nam Joker.

“Kau ni Nashakelakar tak sudah..agaknya sebab tu mantan-mantan teman lelaki kau tak pernah serious dengan kau..sebab kau tu joker,” ujar Raudah tawanya masihbersisa. Dia masih tidak dapat melupakan cerita Nasha yang lucu itu.

Aku hanya mampumenelan kata-kata Raudah tadi dengan perasaan terkilan. Mungkin ada benarnya jugaapa yang dikatakan Raudah. Mereka tidak pernah menganggap serious tentang diri aku. Entahlah, aku sendiri tidak faham denganlelaki zaman sekarang. Wanita jujur seperti aku seringkali di mainkan perasaan.Aku tidak suka berprasangka buruk terhadap mereka. Dan kerana sikapku begitu, mudahuntuk mereka mengambil kesempatan ke atas diriku.

“Aku minta maafNasha kalau kau terasa hati bila aku cakap tadi...,” ujar Raudah serba salahbila Nasha tiba-tiba mendiamkan diri.

“Tak apa, betulapa yang kau cakap tu..Apa nak buat sudah nasib aku..aku cuba hiburkan hati akudengan menghiburkan hati orang lain..sungguhpun hatiku terluka dan sedih. Tapibila aku dapat membuatkan orang lain happysedikit sebanyak terubat juga hati aku..Tak naklah aku fikirkan tentang nasibaku..buat bertambah sedih sahaja, macam joker..diahiburkan hati orang lain tapi hati sendiri tidak terhibur,” jawabku perlahancuba untuk tidak memikirkan perkara-perkara yang membuatkan aku sedih. Aku happy bekerja dengan Encik Faries.Walaupun Encik Faries seorang lelaki yang cerewet tapi aku seperti tidak kisah lagidan sudah biasa dengan perangainya. 

“In Shaa Allahsatu hari, ada orang yang akan membuatkan kau happy Nasha, banyakkan bersabar, berdoa dan bertawakal kepadaAllah,” ujar Raudah lalu menepuk tangan Nasha perlahan.

Dia tidak sukamelihat Nasha bersedih. Dia nampak perubahan pada diri Nasha semenjak dia bekerjadengan Faries Syamri. Nasha seakan dapat melupakan masalahnya. Walaupun diasering mengadu perihal Faries yang lucu dan cerewet tapi Nasha kelihatan happy.

Akumenganggukkan kepala lalu senyum mengakui akan kebenaran kata-kata Raudah tadi.In Shaa Allah, Aamiin…semoga Allah perkenankan doa Raudah bahawa suatu harinanti ada orang yang boleh membuatkan aku bahagia.

“Eh…hari Sabtupun kau kena kerja ke Nasha?,” ujar Raudah lalu menoleh kearah Nasha yangsedang menyedut ice lemon tea.

Nasha hanyadapat menemaninya shopping seketikasahaja kerana dia terpaksa mengikut bossnyapergi ke set petang nanti.

“Ikutkan takkerja..tapi memandangkan sabtu dan ahad dia ada shoot aku kena ikut sama..bulan ni schedule Encik Faries padat..tu yang sibuk sikit..,” jawabku lalumencapai kentang goreng dan mengunyahnya perlahan.

Hendak balik ke kampungberjumpa mak dan abah pun tidak dapat lagi, sebab bulan ni..sabtu dan ahad punaku kena bekerja walaupun tidak sepenuh masa. Ikutkan hati ingin sahaja aku memintacuti dengan Encik Aliff barang sehari dua.

“Jadi tak ada off langsung lah..teruk juga jadi PA celebrity terkenal kan..sampai tak adarehat langsung,”

Handphoneku berdering nyaring. Nama Encik Aliff tertera di skrin. Panjang umur EncikAliff ni. Aku baru bercerita tentang dia.

“Nasha awak di mana??,”ujar Aliff sebaik sahaja Nasha menjawab telefon.

“Kat BerjayaTimes Squarelah..tadi bukan ke Encik Aliff suruh jumpa di Berjaya,” jawabku merasahairan bila Encik Aliff bertanya di mana aku berada. Tadi dia juga yang katajumpanya di Berjaya Times Square.

“Berjaya besarcik Nasha oii!!..I sudah berada di drive way..you better come fast..Faries dah bising,” ujarnya lalu mematikantelefon.

Isskk bangau betultau Encik Aliff ni. Cakaplah tunggu kat driveway. Ini tidak, aku ingatkan dia hendak jumpa dalam Berjaya. Aku mengelaptanganku dengan wet tisu danmemasukkan kembali handphone ke dalambag tanganku.

“Eh dah nakpergi ke??,” tegur Raudah bila di lihatnya Nasha kelihatan kelam kabut dantergesa-gesa sebaik sahaja menerima telefon dari manager Faries.

“Ah sorry Raudah, aku nak kena gerak dulu..jumpadi rumah nanti ok..,” jawabku lalu bangun dari kerusi.

Bag tangan akusangkutkan ke bahu. Aku keluar dari restaurant KFC lalu menuju kearah jalankeluar. Encik Aliff selalu guna nama Encik Faries, sebab dia tahu aku akan mengelacatbila dia kata Faries bising. Siaplah dia. Sudah lama dia tidak kena ugut denganaku.

Aku terpandangakan kereta Cayenne putih berada di hujung jalan jauh dari tempat orang ramai.Aku tahu kenapa dia park di situ keranakhuatir orang perasan. Aku berjalan pantas menuju kearah kereta lalu membukapintu belakang penumpang dan masuk ke dalam perut kereta. Tanpa menoleh kepada orangyang berada di sebelah aku, aku sibuk memasang tali pinggang keledar.

Hello..excuse me?,” tegur lelaki yangduduk di sebelahku lalu tersenyum.

Aku menoleh. Gulp..Siapa pulak ni?? Mana Encik Fariesdan Encik Aliff? Lelaki mat saleh mana pulak ni? Pelakon tambahan dalam dramaEncik Faries ke? Kalau ya, kenapa mereka berdua tidak beritahu aku?

“Err hi-,”jawabku lalu membuahkan senyuman manis kepada lelaki mat saleh handsome tu. Belum sempat aku bertanyalebih lanjut handphone aku berderinglagi.

Excuse me..,” ujarku kepada lelaki itu lalumenjawab telefon.

“Nasha..awakhendak kena jual ke naik kereta orang lain???,” ujar Aliff bila dilihat PAFaries, Nasha selamba sahaja menaiki kereta Cayennemilik orang lain.

“Kereta oranglain…ni bukan kereta Encik Faries ke??,” ujarku panik lalu tersengih kepada matsaleh handsome yang sedari taditersenyum melirik kearah ku. Seram juga aku di buatnya. Yelah senyum lain macamsahaja.

 “Kereta Faries hantar service..hari ni naik kereta saya Audi yang park belakang kereta yang awak naik tu..lebih baik awak keluarcepat sebelum dia bawak awak lari Nasha,” ujar Aliff dari dalam kereta. Diamengelengkan kepalanya perlahan. Tidak percaya Nasha menaiki kereta orang laintanpa melihat nombor platnya terlebih dahulu.

“Ah ye..nak keluarlah ni..kenapa tak beritahu awal-awal tadi..nasib baik saya tak kena kidnap tadi..see you bye..,” ujarku lalu mematikan telefon.

I’m sorry..I got into wrong car..nice car bythe way,” ujarku tersenyum malu. Aku menanggalkan tali pinggang keledar daningin membuka pintu.

Where are you heading too, I can ask mydriver to send you,” ujarnya ramah lalu memegang lengan wanita itu.

“Ah it’s ok..my boss car is waiting for me,thanks anyway,” jawabku menolak perlawaannya dengan sopan. Yelah, buatnyadia lock pintu bawak aku lari aniaya akunanti. Aku masih wanita suci tidak rela diperlakukan begitu.

Beautiful PA..how much he pay you? I can payyou more,” ujarnya masih tidak mahu membenarkan wanita cantik itu keluardari keretanya.

He’s not only my boss..he is my husband too,”jawabku dengan wajah yakin. Aku dapat merasakan mat saleh ni hendak menjualminyak dengan aku. Gatal. Sebelum agenda tidak di ingini berlaku, sekali lagiaku terpaksa mengunakan Encik Faries. Apa hendak buat sudah darurat.

Lucky him..have such a beautiful woman ashis wife,” puji mat saleh itu lalu tersenyum.

“Ah yes..he’s lucky to have me!,”

Aku membalassenyumannya. Kami di kejutkan dengan ketukan di cermin tingkap tempat aku duduk.Aku menoleh. Encik Faries! Gulp akumenelan air liur.

That’s must be your husband,”

Aku ketawa panikbila mat saleh itu mengatakan Encik Faries itu suami aku. Ah ye. Kalau EncikFaries tahu pasti aku kena murder.Dah dua kali aku mengunakan nama dia untuk melepaskan diri. Aku membuka pintukereta lalu keluar. Encik Faries berdiri tegak di hadapan ku, wajahku dipandang seperti tidak percaya dengan apa yang telah aku buat.

Sorry for the confusion..have a nice stayhere in Malaysia,” ujarku membuahkan senyuman kepada mat saleh itu untuk kesekian kali. Aku tidak pasti samada mat saleh itu penduduk tetap Malaysiaataupun pengunjung. Ah lantaklah sudah rasa seperti pekerja di Tourism Malaysia pulak.

Well thank you..it’s a pleasure meeting you,and you too Mr. Husband,” ujar mat saleh itu ramah lalu melambai kepadasuami wanita itu.

Bye..,” ujarku lalu menutup pintukeretanya dan menarik tangan Encik Faries jauh dari kereta Cayenne putih itu. Ingin segera masuk ke dalam kereta Audi milikEncik Aliff. Dari jauh aku lihat Encik Aliff tersenyum sambil mengelengkankepalanya pada aku. Aku tahu dia mengejek aku. Apa nak buat aku kan ke Joker.

Thank you, Encik Faries,” ujarku tanpamengulas panjang. Dahlah naik kereta orang lain menyusahkan boss aku pulak.

“Awak lambatsangat keluar dari kereta tu..risau juga saya, buatnya dia larikan awak susahsaya nanti,” ujar Faries.

Nasha menaikikereta orang lain. Nasib baik kereta itu tidak bergerak pergi. Jika tidak satukerja pula dia terpaksa ke balai polis membuat aduan bahawa PAnya diculik.

“Sayang jugaEncik Faries pada saya eh..,” ujarku tanpa berfikir panjang.

Sayang! Uikk!! Kenapapula boleh keluar perkataan sayang tu eh. Aduh! pasti Encik Faries kata aku ni perempuanperasan kan. Ah lantaklah. Terlajak perahu boleh di undur terlajak kata-katadah tak boleh nak erase balik.

“Risau..Nasha!..Risau!,”ujar Faries membetulkan ayat Nasha.

“Ya risau..taditu terlepas kata, terima kasih kerana risaukan saya tadi,” ujarku lalu membukakanpintu belakang untuk Encik Faries dan aku pula duduk di hadapan bersama EncikAliff. Karang Encik Aliff sound kataku jika aku duduk di belakang bersama dengan Encik Faries.

“Tadi I dengar mat saleh tu ada mention husband??,” tanya Encik Fariesterdengar akan mat saleh itu menyebut ‘husband’semasa dia mengetuk tingkap keretanya.

Husband?? Tak ada..Encik Faries salahdengar kot!,” ujarku lalu menarik tali pinggang keledar dan memasangnya. Pura-puratidak tahu kerana aku tidak mahu Encik Aliff dan Encik Faries bertanya banyaksoalan pada aku nanti. Tidak semena-mena aku menjadi ‘badut’ permanent untuk Encik Aliff dan EncikFaries nanti. Apa taknya lawak hari ini aku tersalah naik kereta.


 

Previous: Bab 14
Next: Bab 16

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.