Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 6

Didalam lif hanya kami berdua sahaja. Namun Faries tidak berkata apa-apa. Begitujuga dengan aku. Mungkin Faries masih lagi marah padaku kerana aku melakukankesilapan tadi. Dan aku pula hanya mendiamkan diri kerana masih terasa denganperbuataan Faries. Faries tidak merasa apa-apa kerana dia kelihatan tidak ambilendah malah merasa senang bila aku mendiamkan diri sahaja. Apa masalah Faries?Seolah-olah dia mempunyai split personality. Sekejap ok, sekejap tak ok. Akumasih belum punya kesempatan untuk google akan maksud ‘OCD’ seperti sarananFiza.

 

Sebaiksahaja pintu lif terbuka. Aliff berada di muka pintu.

 

“HiNasha, how’s everything ok?? Good??,” tegur Aliff lalu berjalan seiringandengan Faries. Aku hanya mengetap bibir menahan rasa bila dia berkata demikian.Nasib baiklah tawaran gaji yang di berikan bagus. Sabar Nasha sabar. Sabar ituseparuh daripada iman. Pujuk hati kecilku.

 

“Produceruntuk filem terbaru kita just called, kita kena shoot beberapa babak di NZ selama2 minggu, Elliana tak setuju kita shoot di Cameron Highland, katanya tak adaclass, dia nak yang real, baru ada feeling,” ujar Aliff lalu menyelak akhbar didepannya.

 

Elliana.Oh ya pelakon muda baru yang terkenal. Sama taraf dengan Eira Faeza dan FarahShila. Aku ada banyak mendengar tentang karektor pelakon muda itu. Ellianaseorang artis yang cerewet dan demanding. Walaupun dia baru dalam dunialakonan. Namun dia banyak mendapat tawaran dari banyak syarikat untuk filemmereka. Tidak di nafikan Elliana seorang yang cantik dan berbakat besar. Dandalam masa yang singkat namanya melonjak naik. Lakonannya bagus cuma dia adaattitude problem.

Farieshanya mengelengkan kepalanya. Pelakon baru sudah demanding. Hendak lokasi yangbagus itu dan ini. Masa dia mula berlakon dahulu dia tidak pernah hendak ituatau ini. Semuanya dia terima asalkan dia dapat berlakon dan menjiwai watakyang di berikan. Faries memang passion dalam lakonan dan menyanyi. Dia tidakpernah ambil sambil lewa akan watak yang dilakonkannya. Walaupun dia berminatpada kedua-duanya. Tapi Faries hanya menumpukan perhatian pada dunia lakonannyadahulu. Dia belum bersedia untuk bernyanyi. Dia pernah berlakon dengan ‘JackyChan’ dan juga dengan ‘Michael Gibson’. Mereka pelakon popular tidaklah terlalumengada-ngada seperti pelakon disini.

 

“Whatever!!just get it done, and I’m out of her face,” jawab Faries tidak kuasa untukmemeningkan kepala memikirkan attitude problem Elliana. Banyak lagi perkara lainyang hendak di fikirkan. Kalau tidak kerana dia hormatkan Datuk Manaf selakudirector dan teman baiknya. Dia tidak akan setuju untuk berlakon dengan Elliana.

 

Fariesberhenti melangkah lalu menoleh kearah Nasha yang berada jauh dari mereka. Akumemandang wajah Faries bila lelaki itu memandang ke arahku tanpa berkata apa.Aku segera mendapatkannya mungkin dia memerlukan sesuatu.

 

“Here,you take care of this,” ujar Faries lalu menyerah dompet dan BBnya kepada ku.Aku menoleh kearah Aliff. Aliff hanya tersenyum melihat aku kelihatan sepertiorang bingung.

 

“Yousimpankan untuk dia, jaga macam nyawa sendiri,” pesan Aliff seakan berbisik.Dia tidak mahu Faries terdengar usikannya tadi.

 

Akuhanya menganggukkan kepala tanda faham. Lalu menyimpan dompet dan handphone Farieske dalam bag tanganku.


                                                                 *****


Seumurhidupku belum pernah aku berada di Presidential Suite di Hotel mewah 5 bintang.Apatah lagi berada di dalam kereta Cayenne Turbo S milik Faries. Inilah kalipertama. Namun begitu aku tidak begitu teruja kerana moodku tidak begitu baik. Fariespula hanyut bersama I-pod sedikit sebanyak membuatkan aku lega kerana aku tidakperlu berbual dengannya. Manakala Aliff sibuk dengan telefonnya 24 jam.Menguruskan promosi filem dan press conference untuknya.

 

“Ohsorry, I biarkan you seorang,”

 

Akutersentak sekali lagi bila Faries tiba-tiba menegurku.

 

“Ehtak apa, I don’t mind, lagipun I tak tahu hendak berbual apa dengan you,”jawabku tanpa berfikir panjang.

 

“Youtak tahu hendak bual apa dengan I?,” soal Faries lalu tersenyum. Dia menyimpanI-pod.

 

“Sorry…maksudI,” aku kehilangan kata-kata. Aku tidak bermaksud hendak berkata demikian tapitidak tahu kenapa lidahku begitu lancar sahaja menjawab pertanyaannya tadi.

 

“Takkan lah you tak tahu hendak berbual apa-apa dengan I, mustahil,” ujarnya lagilalu tersenyum.

Akumenelan air liur bila mendengar suara macho milik Faries. Memang suaranyasahaja bisa mencairkan hati mana-mana wanita apatah lagi dia dikurniai wajahyang tampan.

 

“Er…,I tak pernah tengok lakonan you di filem,” ujarku gugup.

 

Farieskelihatan seperti terperanjat bila aku berkata demikian. Seolah-olah tidakpercaya bahawa aku tidak pernah sekali menonton filem lakonannya.

 

“Reallythat’s interesting, selama I berlakon 12 tahun belum pernah I jumpa denganorang yang tidak pernah melihat lakonan I,”

 

Akumemandang tepat ke wajahnya dan berharap Faries tidak marah padaku bila akuberkata demikian. Memang aku tidak pernah mengikuti dunia hiburan. Aku jarangmenonton drama atau filem melayu kerana aku mempunyai 2 pekerjaannya sebelumini. Tidak punya masa untuk menonton TV. Aku tahu mengenai Farris pun kerana Raudahselalu memberitahu aku akan perkembangan dunia artis. Raudah banyak membantuaku dengan memberi maklumat mengenai Faries. Berapa lama dia berkecimpung dalamdunia lakonan. Dia selalu melakonkan watak apa. Bekas temanwanitanya. Filemlakonan terbarunya. Gossip-gossip mengenai dirinya. Semuanya tersimpan di dalamkotak fikiranku agar aku lebih selesa dengan tugasku. Walaupun tidak banyaktapi sekurang-kurangnya ia dapat membantuku sekiranya Faries bertanya kepadaku.

 

“Youjangan salah faham, I selalu nampak you di TV dalam talk show, I think you lookbetter in person dari dalam TV,” jawabku jujur.

“Wellthanks I guess, you mean you tak pernah tengok lakonan I langsung, never.Zilch,”

 

Akumengelengkan kepala perlahan berharap Faries tidak melenting marah.

 

“Ican’t believe it, but it’s good to know,” jawab Faries seraya ketawa. Dia tidaktahu kenapa dia merasa begitu lega. Dia sepatutnya berasa ‘insult’ kerana diabukanlah pelakon baru dan tidak terkenal. Tapi dia seorang pelakon yang disukai ramai.

 

Akumemandang kearah Aliff yang duduk di sebelah pemandu peribadi Faries, dia kelihatanterlopong bila aku berkata demikian. Dia turut tidak percaya dengan apa yang didengarinya tadi.

 

“Younot kidding aren’t you,” ujar Aliff.

 

“Whyshould I?,” jawabku ringkas.

 

“Wheredo you stay?, you mean your place tak ada cable tv ke atau something, I think Ineed to fix your cable,” ujar Aliff.

 

“Stopit Aliff, jangan takutkan dia,”

 

“Ihope you are not mad with me,” ujarku serba salah kerana mungkin Faries akanterasa hati bila aku mengatakan aku tidak pernah melihat lakonannya sebelumini. Memang tak pernah tak kan aku hendak mengaku. Buatnya dia tanya filem apa?Tak ke susah nanti. Lebih baik aku beritahu secara jujur.

 

“Whyshould I, I’m glad that you know nothing about me, the rumours, the gossips…thebad boy image,” terang Faries, dia kelihatan rileks.

 

Riakdi wajahnya menunjukkan bahawa dia tidak terasa hati bila aku mengatakan bahawaaku tidak begitu mengikuti perkembangannya. He might think I’m ignoranceperson.            

 

“Sorry,”ujarku lagi.

 

“No…Please,I think you should hang out with me more often,”

 

Hangout dengan Faries Syamri..haha like real. Macam dia hendak keluar dengan orangseperti aku.

 

Sebaiksahaja kereta berhenti di tempat yang di tuju. Akulah orang pertama yang keluardari SUV Faries. Lelaki itu masih berada di tempat duduk penumpang dan tidakberganjak. Aku menjeling hairan. Did I forget to do something? Setahu aku bilasampai kena turun kan. Habis kenapa Faries masih berada di dalam kereta. Apayang di tunggunya lagi? Pemandu peribadi Faries keluar dari perut kereta lalumembuka pintu untuk Faries. Ah spoilt brat hendak di bukakan pintu buatnya. Apahendak buat anak orang kaya dan juga celebrity terkenal. Aku tidak sepatutnyamerasa hairan dengan keadaan sebegini.

  

Previous: Bab 5
Next: Bab 7

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.