Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 61

Sepertimanayang Puan Maryam janjikan dia dan Alisya membawaku pergi shopping di salahsebuah shopping centre terkemuka Toronto Eaton Centre. Naik lenguh kaki akumengikut Alisya dan mummnya menjelajah shopping centre yang mempunyai sebanyak330 buah kedai itu. Mereka memaksa aku membeli sesuatu. Aku tidak mahu keranatidak punya mood untuk pergi shopping sebenarnya. Namun untuk tidakmenghampakan mereka aku ikut sahaja. Sebelum ke shopping centre Eaton mummysinggah ke St. Lawrence Market. Pasar makanan indoor. Walaupun tidak semua yangdapat di makan. Aku lebih berminat kepada chocolate, roti, pastries danbuah-buahan segar yang terjual di sana.

 

Alisyaberhenti di hadapan butik Michael Kors. Dia menarik lenganku untuk masuk kedalam butik tersebut. Sedang Alisya sibuk bertanya pembantu butik mengenaisalah satu design bag yang berkenan. Aku sibuk meninjau-ninjau bag-bag yangterdapat di rak-rak display. Namun tiada satu pun yang aku pegang. Sekadarmelihat sahaja.

 

“Cantiktak bag ni?,” tanya Puan Maryam lalu menayangkan bag itu kepada Nasha.

 

“Cantikauntie..I like the design and color..sesuai untuk casual wear,” ujarku ikhlas.Bag yang di pegang Puan Maryam sememangnya nampak cantik dan simple. Nampakchic dan elegant.

 

“Youthink so..good eye,” puji Puan Maryam bila Nasha memberi komen begitu. Dia punberkenan pada design terbaru bag Micheal Kors yang di pegangnya.


“Areyou buying that bag Alisya??,” soal Puan Maryam bila anak tirinya sibuk melihatkoleksi purse pula. Dia dan Alisya selalu shopping bersama kerana merekaberkongsi hobi yang sama iaitu suka shopping.

 

“I’mconsidering it,” jawab Alisya matanya tidak lepas meneliti setiap design purseyang terdapat di dalam display. Dia mahu mendapatkan purse sepasang dengan bagyang di pilih tadi. Sudah lama dia mahu mendapatkan sebuah bag dari MichaelKors.

 

“Nashayou tak berkenan apa-apa??,” tanya Puan Maryam bila Nasha tidak seperti merekapantang nampak benda yang cantik.

 

“Ahtak?,” jawabku perlahan lalu duduk di sofa yang tersedia sementara menantimereka memilih bag yang mereka kehendaki.

 

Maryamsedar Nasha tidak seperti Ernisa. She’s different. Mungkin latar belakangmereka yang berbeza membuatkan Nasha lebih berhati-hati membeli barang. Tidakseperti Ernisa. Apa yang berkenan di matanya. Pasti dia akan mendapatkannya.Bagaimana dia tahu. Semalam Ernisa keluar shopping sendirian di temani Ahmad. Sepulangannyadari shopping, hampir enam buah paperbag yang dia bawa pulang dari shopping. Nashapula tidak membeli apa-apa selain dari buah dan pastries yang di beli St.Lawrence market tadi.

 

Setelahmembuat bayaran di atas pembelian mereka tadi. Kami keluar dari butik danberjalan menuju kearah Starbuck untuk membasahkan tekak yang mula terasa dahaga.Aku jalan melintasi Shoppers Drug Mart. Tangan Alisya ku tarik.


“Inak pergi drug store sekejap..,” ujarku kerana aku mahu membeli aspirin danubat selsema kerana ubat yang ku bawa dari Malaysia semuanya sudah habis danaku lupa hendak membelinya semasa di airport tempoh hari.

 

PuanMaryam dan Alisya turut mencari barang yang mereka inginkan di Drug store. Akumencari aisle yang terdapat aspirin dan ubat selsema.

 

“Cariubat apa?,” soal Alisya bila aku masih mencari brand aspirin yang hendak akubeli. Apa taknya macam-macam brand semuanya tidak pernah ku lihat.

 

“Panadolor paracetamol? Packaging tak sama macam di Malaysia..itu yang confuse,”jawabku lalu masih memilih ubat yang terdapat di rak-rak.

 

“Lahparacetamol kat rumah banyak tak perlu beli..kenapa tak mintak, ubat apa lagiyang kak Nasha cari?,” soal Alisya. Kalau setakat paracetamol banyak terdapatdi rumah. Mereka punya first aid kit yang lengkap dengan ubat-ubatan biasa.

 

“Entah?Cold medicine mungkin..,” jawabku kerana aku pun tidak tahu ubat apa yang akuperlukan.

 

“Lahmana boleh makan ubat suka-suka..ingat makan gula-gula ke?,” bebel Alisya.

 

Akutersenyum ketika Alisya membebel bila aku tidak pasti ubat apa yang perlu akubeli. Alisya mengingatkan aku pada Aisyah adikku yang usianya hampir sebayadengannya. Rindu pula aku pada adik-adik nakal ku di kampung. Apa mereka sedangbuat sekarang?

 

“KakNasha..orang tanya you berangan eh?,” ujar Alisya lalu menepuk lengan Nashaperlahan bila wanita itu seakan berkhayal bila bertanya apa symptoms sakit yangdia alami semoga dia dapat memberi ubat yang betul kerana dia mempelajarijurusan perubatan.

 

“Sorry..apayang Alisya tanya tadi?,” soalku lalu tersenyum. Yelah wajah darah CaucasianAlisya begitu ketara. Bila dia berbahasa melayu selamba begitu membuatkan akumerasa kagum. Bayangkan minah saleh begitu fasih berbahasa melayu.

 

“Apasymptoms yang kak Nasha selalu alami?,” ulang Alisya lalu memandang wajahNasha.

 

“Entahnak kata jet lag tak kan sampai sekarang pun tak hilang-hilang lagi..Kak Nasharasa fatigue dan felt dizzy sejak akhir-akhir ini,” jawabku jujur. Tak kan lahjet lag sampai berhari-hari. Setahu aku sehari berehat system tubuh badankusudah dapat menyesuaikan diri ini tidak melarat pula.

 

“Entah-entahkak Nasha pregnant tak?,” ujar Alisya membuahkan senyuman lalu menoleh kearahNasha bila Nasha memberitahunya akan symptoms yang dia alami.


“Pregnant??Are you sure?,” ujarku terperanjat bila Alisya berkata demikian. Pucat wajahkuseketika. Did I miss my period? Bisik ku dalam hati kerana tidak mengingatikali terakhir aku datang haid, kerana periodku irregular terkadang tu sampai 4bulan lamanya periodku tidak datang. Sebab itu aku terperanjat bila Alisyamengatakan kemungkinan aku hamil.

 

“Symptomsmacam tu selalunya alami bila seseorang wanita itu hamil..you have to take thetest first to make sure that you benar-benar hamil..and kak Nasha kenapa panicyou should be happy kalau you betul-betul pregnant..your husband will bethrilled when he found out that you are pregnant, and tak payahlah temankanabang Faries di sini..I’m sure he will understand..tahulah isterinya menjaganyananti..you should go back to Malaysia tell the good news to your husband,” ujarAlisya tersenyum gelihati bila Nasha kelihatan panic bila dia mengatakankemungkinan besar dia mengandung.

 

Akuhanya mampu menelan air liur bila Alisya berkata demikian. Don’t you know myhusband is Mr. Faries. Ingin sahaja aku memberitahu Alisya siapa akusebenarnya. Agar dia tahu. Tapi aku tidak mampu berbuat demikian.

 

“Somy advise is tak perlu beli paracetamol atau cold medicine..beli aje ni,” ujarAlisya lalu menyerahkan pregnancy test kit kepada Nasha yang masih kelihatankeliru.

 

“Huhdah dapat ubat yang di cari?,” tegur Puan Maryam bila Nasha dan Alisya masihbelum membuat pembayaran lagi dan masih berdiri tercegat.

 

“MummyI think kak Nasha is pregnant,” ujar Alisya lalu tersenyum memberitahu mummynyatentang Nasha.

 

PuanMaryam menoleh kearah Nasha bila Alisya mengatakan bahawa menantunya itumengandung.

 

“Pregnant???Really? Congratulations,” ujar Puan Maryam teruja lalu memeluk Nasha erat.Gembira bila mengetahui dia akan menimang cucu tidak lama lagi.

 

Akukaget bila Puan Maryam tiba-tiba memeluk dan merasa teruja bila Alisyamengatakan bahawa aku hamil.

 

“Thanks..tapibelum confirm lagi, I belum buat test lagi,” jawabku kalut bila mereka berduakelihatan excited sedangkan aku masih belum membuat ujian kehamilan lagi. Belumtentu ujian itu positive.

 

“Confirmpositive,” jawab Alisya dengan wajah yakin lalu mencapai pregnancy kit daritangan Nasha lalu menuju kea rah kaunter pembayaran. Aku berdiri kaget bilamelihat wajah confident Alisya ketika memberi komen sedemikian.

 

“KenapaNasha..tak suka if you found out that you are pregnant??,” soal Puan Maryamkerana Nasha kelihatan tidak seteruja mereka.

 

“Ehbukan tak suka..cuma I don’t want to get over excited..takut kecewa pula bilamengetahui I tak pregnant,” jawabku memberi alasan kepada Puan Maryam kenapaaku tidak excited seperti dia dan Alisya kerana aku belum sahih mengandung danaku tidak mahu bergantung harap. Tapi jika benar aku hamil. Aku benar-benarbersyukur. Jika aku tidak dapat mengecapi kebahagiaan dari ayahnyasekurang-kurangnya anak yang aku kandungkan ini akan dapat membahagiakan aku.

 

“Isee..by the way I know that you are my daughter in law,” ujar Puan Maryam lalutersenyum. Aku berhenti melangkah sebaik sahaja Puan Maryam berkata demikian.Bagai hendak gugur jantungku. Aku memandang wajah Puan Maryam seperti tidakpercaya dengan apa yang aku dengar. Apa betul Puan Maryam tahu siapa akusebenarnya? Dari mana dia tahu? Dari Encik Faries?

 

“Mummytahu dari siapa?,” ujarku terperanjat kerana Puan Maryam tahu siapa diriku.

 

“DariNek Yah,” jawab Puan Maryam lalu tersenyum.

 

“I’msorry mummy it’s not that I don’t want to tell you..tapi abang Faries yangtidak benarkan,” jawabku kalut khuatir mummy menyangka aku mahu mempermainkanperasaannya.

 

“Iknow that too..I just don’t understand kenapa Faries berbuat demikian..sebabErnisa?? Kalau Faries benar-benar tidak sukakan Ernisa sudah lama dia putuskanhubungannya dengan Ernisa..but why he still with her?,” ujar Puan Maryam tidakmengerti akan muslihat Faries.

 

“Mummyrasa abang Faries sukakan Ernisa??,” soalku walaupun aku tidak ingin tahu akanjawapan yang bakal mummy berikan. Aku takut kecewa lagi.


“Nasha..Farieslelaki..dia boleh bernikah lebih dari satu kerana dia mampu,” jawab Puan Maryamtanpa mengulas panjang.

 

Sebakhatiku mendengar jawapan dari mummy. Benar apa yang di katakan mummy. Faries mampu untuk beristeri lagi jika dia mahu.Aku pasrah.

 

Previous: Bab 60
Next: Bab 62

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.