Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 52

“EncikFaries..director cari you?,” ujar Tina sebaik sahaja terpandang akan wajahkacak pelakon lelaki itu keluar dari garden bersama PAnya. Puas dia mencariFaries di merata restaurant rupanya dia berada di luar.

 

“Direktorcari I?? Kenapa?,” tanya Faries. Tangannya yang memegang tangan Nasha sedari tadidi lepaskan tidak mahu Tina ternampak.

 

“Idon’t know..Ernisa cakap dia nak announce something,” jawab Tina lalu menjungkitkanbahu kerana dia sendiri tidak tahu kenapa Direktor mencari Faries. Dia hanyamencari Faries seperti di suruh.

 

“Ok..,”jawab Faries ringkas.

 

Tinameninggalkan mereka dan menuju kearah restaurant sebaik sahaja menyampaikanpesanan.

 

“Abangmasuk dululah..Nasha nak ambil air..tekak terasa dahaga pula, abang nak air?,”soalku lalu membuahkan senyuman.

 

“Abanghanya dahagakan kasih sayang dari isteri tercinta,” ujar Faries tersenyum nakallalu memeluk Nasha erat.

 

“Ehabang ni nanti orang nampaklah,” jawabku tersipu malu. Mataku liar memerhatikansekeliling khuatir ada sesiapa yang nampak akan keintiman kami. Buatnya kuncuErnisa nampak tak ke kecoh di buatnya.

 

“KenapaNasha tak nak orang nampak..biarlah orang nampak, biar mereka tahu hubungankita,” jawab Faries seakan tidak kisah lagi dengan perjanjiannya dengan Nashasemasa mereka bernikah dahulu.

 

“Nashatak hendak menimbulkan gossip ia akan mencalarkan karier abang..Nasha percayaabang akan beritahu kepada umum yang Nasha adalah isteri abang, Nasha takhendak cara begini..it’s not good for your reputation,” ujarku sebab mengapaaku tidak mahu orang nampak kemesraan kami kerana aku tidak mahu tersebarnyagossip negative dan akan memburukkan nama baik Faries. Aku mahu menjagaimejnya.

 

Fariesmemandang wajah isterinya dengan penuh kasih sayang. Isterinya begitu mengambilberat terhadap dirinya. Perasaan cintanya terhadap Nasha bertambah dari hari kesehari. Peribadi Nasha yang baik itu membuatkan dia tidak merasa kesalberkahwin dengannya. Allah berikannya jodoh yang terbaik.

 

“Kaulahbidadariku,” ucap Faries lalu mengucup pipi Nasha perlahan. Dia berjalan menujukearah restaurant. Mahu acara dinner ini berakhir dengan segera. Dia tidak mahuberjauhan dengan Nasha. Malam ini dia mahu menghabiskan masa bersama denganNasha dari berada di sini. Dia bercadang akan meninggalkan restaurant sebaiksahaja pengumuman yang hendak di buat Ernisa.

 

Akuberjalan menuju kearah meja buffet. Tidak mahu kelihatan ketara bahawa akubersama dengan Faries tadi. Aku tahu Faries tidak mahu kami kelihatan bersama.Aku mengambil gelas lalu menuju kearah fruit punch.

 

“Hidoll!,” tegur seseorang dari belakang.

 

Hampirsahaja gelas yang ku pegang terjatuh dari tangan kerana terkejut. Aku menoleh. Ehsan!Aku segera meletak gelas itu di atas meja dan mahu pergi jauh dari jejaka itu.Aku tidak mahu Encik Faries nampak aku bersama dengannya. Cukuplah denganpenderitaan yang aku tanggung selepas kejadian tempoh hari.

 

“Nasha..Itak berniat hendak menganggu you, I’m just want to say sorry for what hadhappen last time..,” ujar Ehsan bila Nasha mahu melarikan diri darinya. Diaberjanji tidak akan menganggu Nasha sejak kejadian kelmarin. Dia sedar jikaNasha sukakannya, Nasha pasti akan menerimanya satu hari nanti dan jika Nashatidak membalas maka tiada jodoh diantara mereka.

 

“Janjiyou tak akan ganggu I macam dulu lagi,” ujarku tanpa menoleh kearah Ehsan.

 

“Iberjanji,” jawab Ehsan lalu tersenyum. Nasha kelihatan cute bila memintanyaberjanji. Ah Nasha kalaulah kau menjadi milikku. Alangkah indahnya dunia. BisikEhsan dalam hati.

 

“OkI terima maaf you..lain kali jangan buat lagi?,” ujarku menoleh kearah Ehsanlalu membuahkan senyuman kepadanya. Aku sebenarnya tidak bermusuh dengan Ehsan.Ehsan seorang jejaka yang baik hati. Hanya aku tidak mampu menunaikanpermintaannya kerana hatiku sudah di miliki. Aku hanya marahkan Rizal keranabegitu licik mengumpan aku ke jeratnya.

 

Ehsantertawa kecil bila Nasha berbuat begitu.

 

“Cutelahyou!,” ujar Ehsan.

 

“Okjangan puji lebih-lebih..I tak suka,” jawabku lalu mencapai gelas berisi fruitpunch. Bertujuan untuk minum bukan untuk menyimbah Ehsan.

 

“Oppssok, I tak nak you bertukar menjadi ‘Fiona’,” usik Ehsan.

 

“Apa‘Fiona’ Shrek??? Tak baik tau, you have hurt my feelings..I don’t look likeFiona at all,” ujarku pura-pura merajuk bila Ehsan mengatakan aku seperti Fionadari kartun Shrek.

 

“Youlook gorgeous dear!,” jawab Ehsan lalu berdehem kecil. Dia meneguk fruit punchperlahan kerana dia tahu Nasha tidak selesa bila dia memujinya. But he can’thelp it! Nasha sememangnya wanita cantik.

 

Akupura-pura tidak mendengar komen Ehsan.

“Ehyou guys come masuk..Ernisa nak announce something important!!,” tegur Tiaramelambai-lambai kearah kami.

 

Akudan Ehsan berpandangan sesama sendiri bila Tiara berkata demikian.

 

“Announce??Apa lagi si drama queen ni nak umumkan,” ujar Ehsan lalu meletak gelasnya diatas meja.

 

Akuturut meletak gelas kosongku di atas meja menuju kearah restaurant bersamaEhsan dan Tiara. Apa pengumuman yang hendak si Medusa itu buat? Nak berlakonfilem baru lagi ke?

 

Akuberdiri berhampiran dengan pintu kerana malas hendak masuk ke dalam. Aku sukaduduk di luar. Di luar udara nyaman dan segar, dari berada di dalam restaurant.Ernisa dan Encik Faries berada di stage bersama dengan Direktor. Aku tidakmenafikan Encik Faries dan Ernisa kelihatan secocok bersama. Sama cantik samapadan. Aku tidak tahu kenapa aku berperasaan demikian. Aku merasa diriku kecilberbanding Ernisa.

 

EncikFaries mengalihkan pandangan kearah pintu seolah-olah mencari kelibatku. Akutersenyum. Ingat juga dia pada aku. Ingin sahaja aku mengangkat tangan agar dianampak di mana aku berada. Tapi aku mengambil keputusan untuk tidak berbuatdemikian. Bertujuan agar Encik Faries dapat mencariku. Malang sekali EncikFaries tidak perasan di mana aku berada. Tak apalah selepas si Medusa itu membuatpengumuman aku boleh pergi ke tempat Encik Faries.

“Assalamualaikum..Helloeveryone..I’m glad that pengambaran movie ‘Cinta kau dan aku’ berakhir denganjayanya..Alhamdullilah, I’m just hoping that this filem will win some awardsdan hit box-office..sebab the main character for this movie iaitu Faries and Iare both pelakon terkenal..-,”

 

Semuayang berada di restaurant bersorak dan bertepuk tangan bila Ernisa berkatademikian. Aku tidak ketinggalan turut mahu filem ini menang beberapa awardskerana gabungan lakonan Faries dan Ernisa sememangnya mantap. Memanglah akutidak berkenan dengan si Medusa itu sebab dia mengada-ada sangat dengan EncikFaries. Tapi aku kagum dengan lakonannya. She’s good actress.

 

“Right???both goods actor actress so kita boleh dapat at least 2 or 3 awards for thisfilm..betul tak Faries? And our supporting actors tidak kurang hebat juga..Ithink kita senang-senang boleh bolot dalam 3 atau awards untuk kategori lain,”ujar Ernisa lalu mencapai tangan Faries yang berada di sebelahnya. Faries hanyamampu tersenyum bila Ernisa berkata demikian. Dia mungkin pelakon terkenalnamun dia juga seorang lelaki yang kurang berbicara.

 

“So..let’sget to the announcement part.., drumroll please!!..,” ujar Ernisa tersenyumlalu menoleh kearah Faries. Semakin erat tangan Faries di gengamnya. Faries menolehdan mengerutkan dahinya bila Ernisa kelihatan nervous kerana mengengamtangannya kuat. Apa yang Ernisa nervous sangat? Namun dia tidak mahu memikirkantentang Ernisa kerana dia in a good mood. Selepas ini dia ingin segera pulangke bilik hotel kerana dia sudah berjanji dengan isterinya dan dia teramat rindupadanya. Senyum Faries sendiri.

 

“Semuaorang tahu I dan Faries are very close…tapi tak semua tahu that we are closerthan you all think..I’m happy to announce that Faries dan I akan bertunang andwill be tying the knot soon,” ujar Ernisa dengan wajah gembira. Fariestersentak dan tidak terkata bila Ernisa membuat pengumuman demikian.Bertunang?? Dia segera melepaskan tangan Ernisa kerana tidak senang dan geram denganperbuataannya.

 

Semuayang hadir bertepuk dan bersorak gembira bila Ernisa membuat pengumuman begitu.Bergema ruang restaurant. Semua gembira mendengar berita yang kedua-dua pelakonitu akan bertunang.

 

Fariesmemeluk Ernisa spontan bertujuan agar dia dapat berbisik ke telinganya. “Are you out of your freaking mind!!!!??,”bisiknya geram kerana tidak suka dengan cara Ernisa, namun begitu dia cubamembuahkan senyuman bila Direktor datang ke arahnya untuk mengucapkan tahniah.

 

“What!!!We love each other..and I don’t want to wait any longer..,” jawab Ernisa denganwajah selamba. Dia tahu Faries pasti tidak akan melakukan sesuatu agarhubungannya mereka di perkukuhkan dengan pertunangan. Sebab itu dia sengajamembuat pengumuman begitu di hadapan produksi krew. Dia percaya Faries tidakakan dapat berbuat apa-apa kerana mahu menjaga imejnya sebagai pelakon disukairamai. Dia juga tahu Faries tidak senang dengan tindakannya. Tapi dia tidakpeduli asalkan hatinya puas. Faries tidak akan dapat lari darinya kerana beritamengenai pertunangan mereka akan tersebar luas di dada akhbar.

 

“Lovebirds..congratulations!!! Faries and Ernisa,” ujar Direktor lalu menghulurkantangan untuk berjabat tangan dengan Faries. Hendak tak hendak Faries terpaksamenyambut huluran tangannya.

Fariesmencari kelibat Nasha. Dia berharap benar yang Nasha tidak berada di dalamrestaurant semasa Ernisa membuat pengumuman tersebut. Matanya tertancap kearah Nashayang berada di muka pintu. Air wajah Nasha kelihatan benar-benar terperanjatdan sedih. Faries merasa tidak senang hati melihat wajah sedih isterinya. Diaselalu mengewakan hati isterinya. Siapa yang tidak terperanjat. Dia sendiriterkejut dengan berita itu inikan pula Nasha.

 

Akuterkejut mendengar pengumuman Ernisa. Bertunang??? Encik Faries mahu bertunangdengan Ernisa?? Apa betul apa yang aku dengar? Sebaik Ernisa mengumumkanpertunangan mereka. Hatiku bagai di siat-siat bila Encik Faries memeluknyamesra. Jadi benarlah mereka bercadang hendak berkahwin. Dan aku sekali lagitertipu dengan helah lelaki. Bagai hendak gugur jantungku. Lututku terasa lemahtiba-tiba. Dadaku sesak kerana tidak dapat menahan rasa sebak yang teramatsangat. Sampai hati Encik Faries mempermainkan hati dan perasaanku. Air matakumengalir laju. Aku segera meninggalkan restaurant ingin segera pulang kebilikku. Hatiku benar-benar hancur dan kecewa dengan sikap Encik Faries.


 

Previous: Bab 51
Next: Bab 53

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.