Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 29

 

Akumemandang kearah Encik Faries yang sedang terlena di atas riba ku. Hehe. Sejakaku menjadi isteri Encik Faries. Dia manja dengan aku lebih, maklumlah hubungansudah halal. Jadi dia tidak teragak-agak hendak bermanja dengan aku. Maksud akupermintaan manja Encik Faries contohnya begini:-

 

1.      2.      3.       

Manja-manjamacam tu lah, suka kerana ada orang melayan karenah dia yang macam baby.Hubungan kami setelah bergelar suami isteri…Alhamdullilah ok. Kami sudah sepertiteman baik yang mesra alam.

 

Diluar rumah kami strictly PA dan Boss. Encik Faries tidak kisah bila akumemanggilnya Encik Faries ketika di luar. No manja-manja or lovey dovey inpublic. Yang manja pun dia, bukan aku. Tapi bila berada di rumah kami switch to good housemate. Kami banyakmenghabiskan masa bersama di rumah, kerana perkahwinan kami masih lagi rahsia. EncikFaries cuba mengelak untuk keluar public bersama denganku, takut spekulasimeluas mengatakan bahawa Faries punya hubungan dengan PAnya. Kami menontonfilem di audio room dan bila aku teringin hendak makan makanan yang sedap. Padahari hujung minggu pula bila Faries tiada shooting dia gemar lepak di rumahmungkin kerana ada orang yang menemaninya iaitu aku, dia lebih selesa berada dirumah.

 

Alhamdullilah..sejakmenjadi isteri Encik Faries. Tidur malamku kini lena sebab aku tidak dikejutkan dengan deringan telefon dari Encik Faries yang bertanya soalan yangmengakal. Mungkin kerana aku sudah tinggal serumah dengannya dia tidak mengangguaku waktu tengah-tengah malam kerana jika dia perlukan sesuatu di hanya perlumengetuk pintu bilik aku sahaja. Dan aku sebagai PA dan isterinya akanmenyediakan keperluannya.

 

EncikFaries ni patut berkahwin dari dulu lagi supaya hidupnya lengkap dan tenangkerana ada orang yang melayan dan menjaganya. Aku hairan kenapa dia tidakberbuat demikian dahulu. Bukan aku tidak tahu dia punya ramai teman wanita.Almaklumlah orang kacak, sudahlah kacak pelakon lelaki popular pula tu.Mustahil dalam ramai-ramai teman wanitanya tiada seorang pun yang mengerti akankehendaknya?

 

Pokoknyaaku dapat melihat Encik Faries kelihatan gembira dan bahagia sejak dia sudahberumahtangga. Aku bercerita ni seolah-olah ia tidak melibatkan diri aku. Aku?Alhamdullilah bahagia sebab diri ini kini terpelihara dan di jaga dengan baiksetelah menjadi status seorang isteri. Encik Faries benar-benar protectiveterhadap diriku. Kalau aku kurang bercakap dia akan bertanya mengapa? Kalau akumakan tidak teratur kerana kurang selera atau tidak berapa lapar dia akanpastikan aku makan makanan yang berkhasiat. Welook after each other well. Bukankah itu yang sepatutnya di lakukan olehpasangan suami isteri. Care for eachother?

 

KalauFaries tidak pergi ke gym, kami menghabiskan masa membaca buku, menonton ataubermalas-malasan di rumah. Faries tidak benarkan aku membuat kerja rumahseperti mengemas rumah atau sebagainya kerana setiap pagi sekumpulan housemaidakan membersihkan rumahnya. Bukan setakat kemas-kemas gitu sahaja. Semuanyabersih spick and span. Macam tinggaldi hotel. Pakaiannya semua di hantar ke laundry. Jadi tugas aku hanya melayankehendak Encik Faries. Terkadang aku bosan juga kerana tiada apa yang boleh akulakukan. Aku berjaya memujuk Encik Faries bahawa aku suka membuat pastry dancake. Jadi Encik Faries benarkan aku menghabiskan masa membuat experimentmemasak di dapurnya. Tentang masak pula. Faries mahu Fiza yang menyediakanuntuk kami. Tapi kekadang tu aku curi-curi masak biar Encik Faries dapat rasaair tangan masakan aku sendiri, cuma kalau makanan gourmet tu aku serahkankepada Chef Fiza kerana dia lebih arif so kami tidak perlu keluar ke restaurantatau pergi menonton di pawagam kerana semuanya sedia ada di rumah penthouseEncik Faries kita.

 

SungguhpunEncik Faries mengidap penyakit OCD dan cerewet serba serbi. Namun setelah akupelajari dan memahami akan keperluannya. Ia menjadi mudah. Aku tidak merasa stress seperti waktu mula berkerjadengannya dahulu.

 

Perasaanaku terhadap Encik Faries dari hari ke sehari mula berubah sedikit demi sedikit.Kalau dahulu aku tidak punya perasaan apa-apa langsung padanya. Tapi kini akusudah mula rasa sayang pada Encik Faries. Setiap kali dia menyentuh tangankuperasaan aneh mula menyelinap di sanubariku. Aku suka bila dia memegangtanganku dan mahu dia berbuat begitu selalu. Namun begitu ianya terlalu awaluntuk aku mengesahkan akan perasaan aku yang sebenar terhadap Encik Faries buatmasa ini.


EncikFaries being Encik Faries. He’s cute in so many ways. Sekejap dia manja denganaku. Sekejap dia garang dengan aku. Sekejap perangai OCDnya. Jadi aku hendakkena arif perangai-perangainya itu. Perasaannya terhadap diri aku? Masih belumaku pastikan lagi kerana perilakuannya selamba sahaja. Seperti tiada perasaan. Hanyaselesa dan senang bersama dengan aku.

 

Lamunankuterhenti bila Faries membuka matanya perlahan dan memandang ke wajahku. “Dahhabis movie?,” ujarnya lalu bangun duduk. Wajah Encik Faries kelihatan cutekerana rambutnya kelihatan messy dan tidak terurus kerana berbaring tadi.

 

“Dah,”jawabku ringkas lalu mencapai remote mematikan tv.

 

“Baguscerita Notebook??,” soal Faries menoleh kearah Nasha. Dia pernah menonton movieitu dahulu tapi sengaja mahu tahu pendapat Nasha mengenai movie itu.

 

“Bagus..butsedih gila,” jawabku menyembunyikan beberapa helai tisu yang aku gunakan untukmengelap airmata aku tadi jauh dari pandangan Faries. Aku tahu dia tidak sukamelihat benda berselerak. Aku memang hendak membuang tisu itu ke dalam tongsampah pun. Tapi di sebabkan dia baring atas riba aku macamana aku hendakmembuangnya.

 

“Sedih??..cengengjuga you ni kan,” ujarnya lalu mencuit pipi Nasha mesra lalu bangun.

 

Berderaudarahku bila dia berbuat demikian. Faries suka mengusik hatiku dengan sentuhanbegitu. Perbuataannya begitu selamba dan tidak teragak-agak. Adakah Fariesterbawa-bawa dengan peranan yang selalu di pegang ketika melakonkan watak suamidan lelaki romantic? Atau Faries sememangnya seorang lelaki yang berjiwaromantic. Entahlah aku sukar mentafsirkannya kerana Faries seorang pelakonhebat. Tidak mustahil dia dapat menyakinkan kepada sesiapa sahaja bahawaperbuataannya itu hanya sekadar lakonan dan bukan yang sebenar. Confuse bilaberkongsi hidup dengan seorang pelakon seperti Faries ni, kerana tidak tahusamada ia adalah perasaannya yang sebenar atau sekadar lakonan.

 

“Apanak buat dah isteri you ni cengeng orangnya,” jawabku selamba lalu bangkit darisofa. Aku mematikan suis audio room dan juga air-con. Sudah lewat malam. Esokpetang kami akan berangkat ke NZ. Aku hendak memastikan segala keperluan Fariescukup dan tiada barang yang ketinggalan. Wah seronoknya dapat menjejakkan kakike NZ. Dan Encik Faries kata selepas shooting dia akan bercuti ke Canada untukbertemu dengan ibu dan ayah tirinya. Nervous juga aku hendak kena bertemudengan ibu dan ayah tiri Encik Faries. Semasa kami bernikah dahulu aku tidakberkesempatan untuk berbual dengan ibu Encik Faries.

 

“Isteri???,”ujar Faries lalu menoleh kearah Nasha bila dia memberi komen sedemikian. Selamaini Nasha tidak pernah mengelarkan dirinya isteri. Mereka selalu berbicara youand I mungkin kerana Nasha masih belum membiasakan diri memanggilnya abang atauia lebih selamat kerana mengunakan ayat ‘you’ dan ‘I’ dalam perbualan seharianmereka, mudah kerana tidak perlu swtich to PA & Boss mode dan Husband andwife mode. Bahasa ‘You’ & ‘I’ adalah bahasa universal.

 

“Salahke I cakap En..eh abang,” ujarku hampir tersasul lagi. Aku memungut tisu lalumembuangkannya ke dalam bakul sampah yang terdapat di dalam audio room. Akumenekan hand sanitizer membersihkan kuman di tanganku. Bagus juga cara EncikFaries menyediakan hand sanitizer di setiap bilik. Ada juga gunanya veryconvenient.

 

“Taksalah..cuma you never said that before..since you mengingatkan I yang you niisteri I, why don’t you accompany me tonight,” ujar Faries lalu tersenyum.

 

Akuberdiri kaku bila Faries berkata demikian. Oh gosh. Faries meminta akumenemaninya malam ini. Kenapa hati aku dup..dap..dup…dap tidak henti-henti ni.Aduh..perasaan nervous kembali lagi. Aku belum bersedia lagi.

 

“Kenapabelum bersedia?? Kalau belum ok,” jawab Faries ringkas lalu menuju kearahbiliknya.

 

Ahaku serba salah bila Faries berkata demikian. Merajukkah Faries? Nasha menolakajakan suami hukumnya berdosa dan akan dilaknat olehMalaikat hingga waktu Subuh.

 


 

Previous: Bab 28
Next: Bab 30

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.