Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 54

Selepasmembersihkan diri dan menganti baju tadi aku terusmenyembamkan diri di atas katil dan menangis dengan semahu-mahunya. Hatikubenar-benar sedih dan terharu. Sekali lagi aku di uji Allah. Kalau ini adalahsuratan yang telah tertulis buat diriku aku terima. Jika aku terpaksa berkongsicinta dan kasih Encik Faries dengan Ernisa. Aku redha. Aku hanya sedih keranaEncik Faries tidak berterus terang kepadaku terlebih dahulu sebelum Ernisamengumumkan tentang berita pertunangan mereka tadi. Jadi sangkaan aku selamaini benarlah bahawa Encik Faries memang sukakan Ernisa? Dan mereka mahumemperkukuhkan hubungan mereka dengan mengikat tali pertunangan dan seterusnyabernikah?

 

Apatujuan Encik Faries meminta aku memakai dress dan cincin pada malam ini?Sengaja hendak menyakitkan hati aku? Sengaja hendak memperbodohkan aku? Tapikenapa Encik Faries? Kenapa sanggup berbuat begitu, mengapa aku harus hadir dansaksikannya? Aku lebih rela mendengar berita itu dari mulut Encik Fariessendiri dari diperbodohkan begitu. Aku menyangka malam ini adalah malamistimewa buat diriku dengan Encik Faries kerana hatiku merasa gembira bilaEncik Faries dapat menerimaku kembali dan hubugan kami pulih semula. Malah akutidak sabar untuk meluangkan masa bersama dengannya malam ini. Ternyata malam iniadalah malam yang mengembirakan buat Ernisa dan bukan buat diriku.

 

 Aku menangis lagi bila mengenangkan nasibku,setelah mereka berkahwin nanti. Adakah nasibku lebih malang dari ini? Adakahaku akan terus menerus menjadi isteri rahsia Encik Faries? Atau aku tidak lagimenjadi isteri Encik Faries setelah mereka berumah tangga?

 

Akumenyeka air mataku bila kedengaran pintu bilik adjoining roomku di ketukberkali-kali. Aku tidak berganjak dari tempatku kerana terlalu marah dan kecewadengan Encik Faries.


“Sayang..bukapintu ni sayang,” pujuk Faries bila Nasha tidak mahu membuka pintu bilikuntuknya. Dia tidak akan mengalah dan berputus asa. Selagi Nasha tidak mahumembuka pintu untuknya dia akan terus berada disini sehingga Nasha membukauntuknya.

 

“Sayang…bukapintu biar abang jelaskan apa yang berlaku tadi,” pujuk Faries mengetuk pintuadjoining room berkali-kali.

 

“Tiadaapa lagi yang perlu abang jelaskan..semuanya sudah jelas dan nyata..Nasha bukananak kecil yang tidak faham akan maksudnya,” jawabku dalam sendu kerana akusudah penat menaruh harapan pada Encik Faries. Menaruh harapan bahawa EncikFaries hanya sayangkan aku sahaja.

 

Fariesmengeluh perlahan bila Nasha berkata demikian. Dia tahu hati Nasha benar-benarterluka dan dia turut merasakannya.

 

“Sayangplease..hear me out,”

 

Akusengaja mematikan diri. Lampu bilik ku matikan dan hanya menghidupkan lampusisi. Aku berbuat demikian agar Encik Faries sangka aku sudah tidur. Aku tidakmahu Encik Faries ke bilikku kerana aku tidak mahu terpedaya dengan kata-katamanisnya. Hatiku benar-benar terluka.

 

Fariestahu Nasha mematikan lampu bertujuan agar dia berhenti memujuknya. Isterinyatidak mengenali perangainya. Dia tidak akan berputus asa selagi dia tidak dapatmenerangkan akan perkara yang sebenarnya kepadanya. Faries menuju ke meja sisidi katilnya lalu menarik laci. Kad kekunci bilik 202 ada di dalam lacitersebut. Jika dia tidak dapat masuk melalui pintu adjoining room. Dia akanmasuk dari pintu main.

 

Akumencapai bantal disebelahku lalu memeluknya erat. Tiada kedengaran pintuadjoining ku di ketuk lagi, ini bermakna Encik Faries sudah penat hendakmemujukku. Aku tidak merasa kisah lagi kerana aku tahu Encik Faries tidak akanmemujukku lagi setelah berkahwin dengan Ernisa. Aku harus belajar hidup dengancara begini dari sekarang. Jangan harap aku dapat bermanja dan bermesra denganEncik Faries jika Ernisa sudah menjadi isterinya. Aku hanya layak untuk menjadiPAnya sahaja dan bukan isterinya.

 

Akutersentak bila pintu bilikku di buka seseorang. Aku segera bangkit dari katilmenuju kearah pintu khuatir ada orang menceroboh masuk. Aku terlupa hendakmenguncinya? Encik Faries berdiri di hadapanku. Aku memusingkan badanku mahukembali ke katil kerana aku belum bersedia untuk berdepan dengan Encik Farieskerana aku masih marah dan sakit hati dengannya. Aku tidak dapat meneruskanniatku bila Encik Faries menarik tanganku agar aku berhenti dari terusmelarikan diri darinya.

 

Akuberhenti namun tidak menoleh atau memandang ke arahnya. Aku benar-benar sudahtawar hati dengan Encik Faries.

 

“Sayang..pleasesayang dengar penjelasan abang dulu,” ujar Faries dengan nada memujuk diamenarik lengan Nasha perlahan dan mahu memeluk isterinya. Aku menolak badanEncik Faries kerana aku tidak mahu diperbodohkan lagi. Cukuplah, aku sudahpenat diperdaya oleh helah lelaki. Semua hanya tahu mengambil kesempatan keatas diriku.


“Sayang..,”pujuk Faries bila Nasha tidak mahu dipeluknya.

 

“Ihad enough abang..abang berbahagialah dengan Ernisa, jangan pedulikan Nasha,Nasha tahu menjaga diri Nasha sendiri,” jawabku dengan linangan air mata.Terlalu sedih dan kecewa dengan sikap Encik Faries.

 

“Don’tsay that sayang..abang cintakan sayang seorang,” ujar Faries lalu mendakaptubuh isterinya erat. Hatinya sayu bila Nasha berkata demikian. Dia faham akanperasaan isterinya. Isteri mana yang suka berkongsi kasih dengan wanita lain.

 

Akutidak memprotes bila Encik Faries mendakapku erat. Aku membalas pelukannya. Akusememangnya memerlukan kasih sayang dari Encik Faries. Sudah lama aku nantikan,namun aku masih belum dapat merasa kasih sayang sepenuhnya dari suamiku.

 

“Abangcintakan Ernisa?,” soalku dalam sendu.

 

“Tidaksayang..abang hanya cintakan sayang seorang sahaja,” jawab Faries lalu mengusaprambut ikal Nasha perlahan.

 

“Annoucementtadi?,” ujarku lalu memandang wajah Encik Faries ingin melihat kesungguhanEncik Faries mengatakan bahawa dia tidak cintakan Ernisa.

 

“Itjust an excuse for her to get what she wants,” ujar Faries lalu menyelak helaiananak rambut yang menutup mata isterinya. Faries mengeluarkan sapu tangannyalalu menyapu airmata isterinya perlahan. Wajah Nasha di pandang belas dan penuhkasih sayang. Dia merasa kasihan melihat isterinya. Seringkali berendam airmata kerananya.

 

“Excuse??Dia hendak apa dari abang?,” soalku seperti orang bingung.

 

“Diahendak abang berkahwin dengannya,” jawab Faries jujur. Dia berjalan menujukearah katil lalu baring di atas katil dan menarik Nasha agar baring disisinya. Aku memusingkan badan mengadap Encik Faries lalu menyandarkan kepaladi dadanya. Tangan kiriku memeluk badannya. Faries menyentuh tangan Nasha.

 

“Abangsetuju??,” soalku lalu menoleh ke arahnya.

 

Fariesmenoleh kearah Nasha lalu membuahkan senyuman. “Sayang izinkan?? Kalau sayangizinkan tak perlulah abang susah hati begini,” usiknya. Kalau Nasha izinkan pundia tidak akan bernikah dengan Ernisa kerana Ernisa bukan wanita pilihannya.Ernisa mungkin cinta dan sayang padanya. Namun Ernisa tidak tahu akanperangainya setiap kali mereka bersama. Ernisa tidak tahu akan penyakit OCDnya,kerana semua ini dia dapat sembunyikan dari pengetahuan Ernisa kerana diaseorang pelakon yang hebat. Bijak menyembunyikan kelemahannya di hadapan oranglain. Ernisa tidak nampak semua ini kerana Ernisa tidak tinggal bersamanya.Mereka hanya bertemu di luar sesekali sahaja. Dan kebanyakkan perkara mengenaidirinya semuanya di uruskan oleh Nasha.

 

“Gatalnyaabang..pantang di beri peluang eh??,” marahku lalu mencubit pinggangnya.


Fariesketawa kecil bila Nasha tidak suka bila dia mengusiknya dengan soalan sensitivebegitu.

 

“Abangtak berbohong pada Nasha? Betul abang benar-benar tak tahu mengenaiannouncement yang Ernisa buat?,” soalku ingin tahu. Aku tidak mahu terpedayalagi.

 

“DemiAllah..abang tidak berbohong sayang..kenapa abang hendak bernikah lagi bilaisteri yang satu ni abang tidak terjaga dan kurang beri kasih sayangpadanya..,” ujar Faries lalu memusingkan badannya mengadap Nasha di sisi. Wajahisterinya di usap perlahan dengan belakang tangannya.

 

“Thankyou abang..,” ucapku kerana hatiku merasa senang mendengar penjelasan EncikFaries.

 

Fariesmembuahkan senyuman bila wajah isterinya sudah manis semula kerana isterinyamembuahkan senyuman. Tiada lagi tangisan. Melihat senyuman isterinya ituhatinya turut merasa senang. Faries menyentuh bibir Nasha. Bibir mungil ituyang di kucupnya tadi. Tidak sabar rasanya mahu mengucup bibir isterinya lagi.

 

“Don’tthank me now sayang..,” jawab Faries lalu menyapu bibir Nasha perlahan.

 

Akumengerutkan dahi bila Encik Faries berkata demikian. ‘Don’t thank me now’. Apamaksudnya? Aku menolak tangannya perlahan lalu memandang wajahnya denganpandangan hairan.

 

Fariesmengeluh perlahan, khuatir isterinya akan merajuk lagi bila dia memberitahuNasha bahawa dia terpaksa memainkan peranan dalam permainan yang Ernisa rekabuat mereka.

 

“Kenapaabang?,” soalku mula resah bila Encik Faries mengeluh perlahan.

 

“Abangterpaksa play along with Ernisa plan..but this is temporary only..dan abangberjanji hubungan kami tidak akan sampai kemana..sayang kena banyak bersabar,”ujar Faries lalu mengucup jari Nasha perlahan.

 

Akumenelan air liur bila Encik Faries berkata demikian ‘bersabar’. Apa selama iniaku tidak cukup sabar ke? Sabar yang bagaimana yang di maksudkan Encik Faries.

 

“Sabaryang bagaimana??,” soalku ingin tahu kerana aku tidak mahu menerima kejutanyang boleh membuatkan aku kena heart attack seperti tadi. Baik Encik Fariesberitahu aku sekarang. At least aku sudah bersiap sedia menghadapi sebarangkemungkinan yang bakal aku tempuhi.

 

“Promiseyou won’t get mad at me?,” ujar Faries khuatir Nasha akan marah dan melentingbila dia memberitahu akan plannya untuk play along dengan permainan Ernisa. Diatakut Nasha terasa hati.

 

“Apadia abang..jangan beri Nasha suspen boleh tak?,” soalku tidak sabar ingin tahuapa rancangan Encik Faries mengenai permainan Ernisa. Apa yang Encik Farieshendak lakukan kepada Ernisa? Hatiku menjadi tidak senang.

 

“Ernisawill join us to meet mummy dan daddy di Canada..and abang tak boleh perkenalkanNasha sebagai isteri abang kepada mummy and daddy when she’s there with us?,”

 

“Takboleh kenapa??,” soalku hairan. Encik Faries boleh sahaja menghubungi mummy dandaddynya dan berpakat dengan mereka.

 

“Thething is Ernisa terlebih dahulu call my parents and informing them that she ismy wife,” jawab Faries. Hampir hendak pitam bila dia mengetahui bahawa Ernisamenghubungi mummynya di Canada dan mengaku bahawa dia adalah isterinya. Nasibbaik mummy tidak mengingati nama isterinya. ‘Ernisa’ dan ‘Nasha’ nama lebihkurang sama. Faries tidak tahu Ernisa menghubungi mummynya tanpapengetahuannya.

 

“Whyshe always like to ruin my life!!,” gerutuku geram. Sudahlah perkahwinan kamiterpaksa di rahsiakan. Aku terpaksa mendiamkan diri semasa berada di rumah orangtua Encik Faries kerana si Medusa durjana itu.


Fariestertawa kecil bila Nasha menunjukkan tidak kepuasan hatinya. Inilah kalipertama Nasha menunjukkannya. “Sorry sayang..I promise you this would be thelast time,” janji Faries.

 

“Ok..justbecause I love you so much abang,” jawabku lalu memeluk Encik Faries erat.

 

“Ilove you too..Thanks sayang,” jawab Faries lalu mengucup kepala Nasha perlahan.


 

Previous: Bab 53
Next: Bab 55

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.