Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 62

Rupanyamummy sengaja mahu membawaku keluar bersiar-siar dan meminta Encik Farieskeluar bersama dengan Ernisa kerana dia mahu berbicara denganku mengenaihubungan aku dengan Encik Faries. Mummy tahu bahawa aku isteri Encik Farieskerana gambaran yang Nek Yah berikan kepadanya tidak ada pada diri Ernisa.Hanya dia tidak faham kenapa Faries tidak berterus terang padanya. Mummy tidakmahu bersemuka dengan Encik Faries kerana dia mahu anaknya sendiri yangmemberitahunya.

 

“KenapaFaries tidak mahu beritahu mummy perkara yang sebenar Nasha? Apa dia takutmummy tidak dapat menerima Nasha?,” ujar Puan Maryam lalu memandang wajahmenantunya itu dengan belas kasihan. Kenapa anaknya sanggup melukakan hatiNasha. Dan dia tidak mengerti mengapa Nasha terlalu menurut kehendak anaknyaFaries. Nasha berhak ke atas diri Faries kerana dia isterinya. Benar kataemaknya Nasha seorang wanita yang baik. Nasha tidak sanggup menyakitkan hatiorang yang di sayangi malah rela hatinya di sakiti. Tapi jika Nasha terlalubaik dan menurut apa sahaja kehendak Faries, Nasha akan selama-lamanya makanhati berulam jantung kerana dia tidak bertindak untuk menjaga dan memiliharahaknya sebagai isteri. Bukan dia minta Nasha menderhaka kepada suami. Tapi diamahu Nasha sedikit tegas dengan Faries supaya Faries tahu bahawa Nasha bukanwanita yang boleh di buli selalu.

 

“Sukaruntuk Nasha menjawab soalan mummy kerana jawapan yang mummy cari hanya ada padaabang Faries..,” jawabku dalam nada sedih. Kalau di fikir balik kenapa akuselalu sahaja mengalah demi untuk kebahagiaan dan kesenangan orang lainsedangkan mereka tidak pernah kisah tentang hati dan perasaan aku.

 

PuanMaryam mengeluh perlahan bila Nasha memberinya jawapan sedemikian. Kasihan diakepada Nasha. Dia hanya boleh memberi nasihat kepada Nasha. Selebihnya Nashaharus bertindak sendiri.


“Nasharasa bila Faries akan mendedahkan kepada pihak media bahawa Nasha adalahisterinya?,” soal Puan Maryam ingin tahu.

 

“Taktahu mummy..abang Faries tidak kata bila,” jawabku dengan wajah sugul.

 

“Nashabersedia untuk bermadu dengan Ernisa?,” soal Puan Maryam lagi. Dia tidakberniat hendak melukakan hati menantunya itu, tapi Nasha harus bersediasekiranya perkara ini berlaku. Cara Faries melayan Ernisa membuatkan diaberfikiran begitu. Masakan melayan orang yang tidak disukai lebih dari melayanorang yang di cintai. Kalau Faries cintakan Nasha sepertimana yang dia katakan.Nasha yang harus diberi perhatian dan kasih sayang dan bukannya Ernisa. Pelikdia dengan cara Faries melayan orang yang di benci dan orang yang di sayangi.

 

Terkeduaku mendengar soalan mummy. Mummy turut dapat merasakan bahawa Encik Fariesakan berkahwin dengan Ernisa.

 

“Nasharedha mummy,” jawabku dengan perasaan sebak. Kolam air mataku sudah mulabertakung dengan air mata. Namun ku cuba tahan dari tumpah di hadapan mummy.

 

“Jadi..Nashabalik ke Malaysia malam ni?,” soal Puan Maryam bila menantunya itu adamemberitahunya tadi bahawa dia mahu pulang ke Malaysia kerana dia rindukankeluarganya di kampong. Ada baiknya juga Nasha balik bukan kerana dia tidaksuka pada Nasha. Tapi ini caranya untuk membuatkan anaknya itu sedar bilaisterinya tidak ada bersama dengannya. Biar Ernisa yang melayan makan danminumnya, kerana selama ini Nasha yang menyediakan. Biar Faries membuatperbezaan sendiri yang mana intan dan yang mana kaca. Mungkin dengan cara inisahaja anaknya akan sedar dan akan menghargai isterinya.

 

“Insyallahjadi mummy..Alisya sudah dapatkan tiket untuk Nasha..maaf kerana Nasha tidakdapat berada di sini lama,” ujarku merasa serba salah terpaksa pulang awal. Akutidak sanggup hendak berada di sini lama lebih-lebih lagi Ernisa ada bersama.

 

“It’sok dear..I’ll understand..don’t worry I will look after Faries for you..youjust take care of yourself and your baby, dan jangan lupa sampaikan salam mummypada keluarga Nasha di kampong,” pujuk Puan Maryam. Dia faham akan perasaanNasha. Lebih-lebih lagi dengan keadaannya yang berbadan dua.

 

“Belumconfirm lagi mummy..dan terima kasih kerana memahami diri Nasha,” jawabku lalutersenyum. Aku selesa dan sayang pada mummy kerana dia seorang ibu mertua yangbegitu memahami. Alhamdullilah kerana Allah memberiku ibu mertua yang baik.

 

“Insyallah..tengokdari caranya macam ada ni..you look vibrant..lately ada rasa morning sicknesske??,” jawab Puan Maryam lalu tersenyum.

 

“Morningsickness tak ada.. rasa fatigue aje,” jawabku tersenyum segan membincangkantentang kehamilan dengan ibu mertuaku yang baru aku kenali.

 

Akutersenyum bila mengenangkan perbualan aku dengan mummy siang tadi. Mummybenar-benar mengambil berat tentang diriku. Terasa diri ini di sayangi semula.

 

Akukeluar dari kamar mandi lalu duduk di sofa. Sekembali dari shopping denganmummy tadi. Di atas katilku terdapat sepucuk surat dari Encik Faries. Diamengatakan hendak membawa aku keluar makan malam bersama dengannya. Mulanya akumerasa teruja. Tapi di akhir nota dia ada mengatakan bahawa Ernisa turut serta membuatkanaku kecewa lagi.

 

‘SudahlahNasha, Encik Faries sememangnya sukakan Ernisa. Tak perlulah kau menaruhharapan lagi. Biarkanlah mereka berkahwin. Sudah tersurat kau harus bermadudengan Ernisa. Redhakan sahaja’.

 

Akusudah pun menyimpan pakaian dan barang peribadiku ke dalam luggage. Aku sebenarnyatidak bercadang untuk menyertai makan malam mereka. Cukup hanya hadirkan dirisebelum Encik Ahmad menghantarku ke airport. Encik Faries sudah mengatakanbahawa aku boleh pulang jika aku mahu. Aku tidak mahu berada di sini lebih lama.Aku merajuk hati dengan Encik Faries, lebih-lebih lagi bila mengenangkan bahawajanji Encik Faries padaku selama ini, janji tinggal janji sahaja, kerana akutidak melihat sebarang perubahan pada kelakuan Encik Faries terhadap diriErnisa. Apa yang aku lihat Encik Faries selalu mengikut kehendak Ernisa dantidak sedikitpun menjaga hatiku.

 

Akutersentak bila alarm berbunyi menandakan ujian test kit sudah sedia dan bolehdi baca keputusannya. Dengan perasaan berdebar-debar aku kembali ke kamar mandidi mana test kit itu ku letakkan di sebelah sinki.

 

Airmatakumengalir perlahan bila mendapati ujian keputusan test kit aku adalah positive.Ini bermakna aku di sahkan hamil. Alhamdullilah. Terima kasih Ya Allah. Akumemanjatkan syukur. Tidak dapat aku gambarkan betapa gembiranya hatiku mendapatperkhabaran berita gembira ini.

 

Akumenyimpan test kit itu kembali ke dalam kotak lalu membuangkannya ke dalam tongsampah yang terdapat di dalam kamar mandiku. Aku mengambil wuduk untukmengerjakan solat maghrib dan bersiap sedia untuk keluar nanti.

 

Sebaiksahaja aku habis berdoa. Pintu bilikku di ketuk perlahan dari luar. Aku bangunlalu membuka pintu. Encik Faries masuk ke dalam bilikku. Suamiku itu kelihatankacak memakai kemeja lengan panjang gingham shirt merah biru berserta jaketberwarna kelabu gelap dipandankan dengan tie warna sedondon dengan jaketnya danberseluar chinos berwarna hitam. Siapa yang memilih baju itu untuk dia? Ernisa?

 

“Sayangbelum siap lagi?,” soalnya bila dilihat isterinya belum menganti pakaian lagi.Dia duduk di atas sofa berdekatan. Matanya melirik kearah luggage bag Nashayang tersedia di sebelah pintu.

 

“Youare going back to Malaysia?? You really don’t want to stay?,” soal Fariesmemandang wajah Nasha.

 

“Sorryabang..I really miss home, Nasha harap abang benarkan Nasha balik,” ujarkuperlahan lalu duduk di atas katil.

 

“Bywhich airline and when are you flying off? Pukul berapa?,” soal Faries bertubi-tubi.Dia tidak selesa membiarkan Nasha pulang sendirian tanpanya. Tapi dia sudahberjanji kepada Nasha bahawa dia izinkan Nasha pulang. Dia tidak menyangkaNasha benar-benar mahu meninggalkannya di Canada. Nasha benar-benar merajukdengannya.

 

“Malamni..flight 140 depart at 10.45pm by Etihad stop over at Abu Dhabi arriving atabout 1.50pm,” jawabku memberinya flight detail ku.

 

“Malamini..??,” ujar Faries mengurut dahinya perlahan, kepalanya tiba-tiba terasa berdenyut-denyut.Sebenarnya sejak akhir-akhir ini dia selalu merasa sakit kepala. Malah seleramakannya juga berkurangan. Dia tidak tahu mengapa. Makanan yang menjadikegemarannya dulu jarang di sentuh lagi. Dia tidak memberitahu Nasha keranatidak mahu merisaukan isterinya.

 

“Doyou want me to send you off??,” ujar Faries.

 

“Ehtak apa..I dah arrange dengan Encik Ahmad..he will send me to airport,” ujarkutersenyum lalu menghampiri Encik Faries dan berdiri di belakangnya. Akumengurut kepalanya perlahan.

 

“Nashatak sayangkan abang?? Siapa yang hendak uruskan keperluan abang bila Nasha takada nanti?,” ujar Faries memejamkan matanya perlahan terasa lega bila isterinyamengurut kepalanya.

 

“ErmErnisa kan ada??,” jawabku dengan wajah selamba.

 

Fariesmenyentuh tangan Nasha bila isterinya berkata demikian. Dia menarik tanganNasha perlahan agar Nasha berdiri di hadapannya. Encik Faries menarik lengankuagar aku duduk di atas ribanya. Aku menurut.

 

“Sayang..,”keluh Faries perlahan bila isterinya sudah mula tidak percaya dan yakin padadirinya lagi. Dia tidak tahu bagaimana lagi hendak diterangkan kepada Nashabahawa dia dan Ernisa tidak punya hubungan apa-apa. Dia sayangkan Nasha. MungkinNasha terasa terpinggir bila dia memberi lebih perhatian kepada Ernisa daridirinya. Dia terpaksa berbuat begitu agar Ernisa mula merasa bosan dengansikapnya. Dan dia percaya Ernisa akan menarik diri sendiri. Mungkin caranya itumengelirukan dan membuatkan Nasha bosan dengannya.

 

“Abangyou better go..reservation pukul 8.00 malam kan..I meet you at the restaurant,”ujarku lalu bangkit. Aku tidak mahu merasa sedih kerana aku tidak boleh handleperkara-perkara yang menyedihkan buat masa ini. Change of hormone.


 

Previous: Bab 61
Next: Bab 63

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.