Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 18

“Dahkenapa muka you macam ayam berakkapur aje Nasha?,” tegur Aliff bila Nasha kelihatan zone-out seperti memikirkan sesuatu yang maha berat. Nashakelihatan pendiam hari ini tidak seperti hari-hari biasa. Apa yang menganggufikiran Nasha?

 

“Takada apa-apa Encik Aliff,” jawabku mendatar. Aku tiada mood langsung untukbekerja hari ini. Fikiranku sarat memikirkan bagaimana cara hendak membayar 22ribuitu. Kalau aku mengambil loan dari bank belum tentu bank akan luluskan. Aduhpening kepala memikirkannya.

 

“Apasebenarnya masalah you Nasha..ceritakanlah kepada saya..mana tahu saya bolehmembantu? Masalah teman lelaki?,” soal Aliff lalu memandang wajah Nasha. Diacuba mengorek rahsia Nasha. Dia tidak begitu mengenali Nasha kerana Nasha tidakpernah berkongsi tentang dirinya.

 

“EncikAliff saya hendak minta cuti boleh? Saya hendak balik kampung dah lama takjenguk orang tua saya..,” ujarku tanpa menjawab soalan Encik Aliff kerana akutidak memberi perhatian apa yang di katakan tadi. Sorry Encik Aliff my mind isoccupied.

 

“Cuti??Balik kampung?? Awak tahu kan bulan ni Faries punya secheduled penuh..bulandepan tak boleh balik ke?,” soal Aliff memandang kearah Nasha lagi. Nasha sediamaklum yang jadual Faries padat. Dan Faries perlukan dia. Kenapa Nashatiba-tiba hendak mengambil cuti? Apa masalah Nasha sebenarnya?

 

Akumengeluh kecil. Bukan kerana tidak dapat cuti tapi kerana sibuk memikirkan carabagaimana aku hendak mendapatkan wang sebanyak 22 ribu itu. Pinjam dengan EncikAliff atau Encik Faries? Mereka beri ke? Aku baru bekerja dengan Encik Faries 3bulan nanti dia kata aku ambil kesempatan ke atas diri mereka. Haizz.

 

“Berisaya ipad mini, saya hendak tengok schedule Faries untuk bulan ini?,” ujarAliff. Dia tahu Nasha punya masalah. Cuma Nasha tidak mahu berkongsi dengannya.

 

Akumenyerahkan ipad mini kepada Aliff tanpa banyak bicara. Mataku terarah kepadaEncik Faries. Lelaki itu sedang melakonkan watak seorang ‘Chef’. Lakonan Farieskelihatan natural seolah-olah dia seorang Chef yang berpengalaman. Aku merasapelik kerana bila masa berlakon Encik Faries dapat mengawal obsesinya yangtakutkan kuman. Tapi sebaik sahaja dia habis berlakon dia terus mendapatkan akukerana dia perlukan hand sanitizer. Penyakit Encik Faries dalam istilah melayu penyakit‘was-was’ dan boleh di sembuhkan di pusat rawatan islam.

 

EncikFaries ada berjumpa dengan pakar psikologi untuk mencari penawar penyakit yangdi hidapi. Dan aku di minta untuk memantau dan memberi report kepada Dr.psikologi Encik Faries setiap kali dia menghadiri sesi dengannya. Ingin tahutahap OCD yang di hidapi pesakitnya.

 

Ahnantilah aku carikan tempat rawatan islam untuk menyemburkan penyakit EncikFaries. Sekarang ni aku perlu risaukan tentang masalah aku.

 

“Idah tukar scheduled Faries untuk esok..esok pagi datang awal..sebab kita hendakke Johor,” pesan Aliff lalu menyerahkan kembali ipad mini kepada Nasha.

 

“KeJohor?? Buat apa?,” soalku seperti orang bingung. Jauh hingga hendak keJohor..dah alang-alang nak pergi Johor tu singgah sekali lah ke Batu Pahat kekampung aku. Dapat juga aku lepaskan rindu pada keluarga aku. Sekejap punjadilah. Lagipun aku ingin mendapatkan maklumat lanjut dari mak mengenai lelakimisteri yang mencari aku itu.

 

“Adatemujanji lah cik Nasha oii..ingat suka-suka ke pergi sana,” usik Aliff bilaNasha bertanya buat apa mereka perlu ke Johor.

 

Akutersentak bila Encik Faries tiba-tiba menghulurkan tangannya kepada aku. Issktak sudah-sudah dengan hand sanitzernya. Aku membuka bag tangan lalumengeluarkan sebotol hand sanitizer yang sederhana besar siap dengan tiubsekali. Mudah sahaja dia hanya perlu tekan dan tadah tangannya.

 

“Senangkan..hanya perlu tekan dan tadah.., ini untuk ‘set’ so you can help yourselfkalau I tak ada nanti,” ujarku lalu membuahkan senyuman kepada Encik Faries.

 

“Takada?? You hendak pergi mana?,” soal Faries lalu menekan hand sanitizer. Diameratakan cecair itu di tangannya.

 

“KalauI cuti lama..you kena buat sendiri Encik Aliff malas hendak melayan you,”ujarku lalu membuahkan senyuman kepada mereka berdua. Eh Encik Faries ni apadia ingat aku akan berkhidmat selama-lamanya dengan dia ke? Apa dia tak hendakberkahwin? Kalau dia sudah berkahwin isterinya pula yang mengambil alih tugasaku kerana isterinya yang akan menguruskan semuanya untuk Encik Faries. Dan akumana tahu ada jodoh aku nanti aku pun akan berkahwin dan mungkin tidak akanbekerja dengannya lagi. Aku tak hendak nanti suami aku kata aku sibuk uruskanhal ehwal boss dan tidak uruskan keperluan suami aku sendiri. Aku mahu menjadiisteri yang solehah.

 

“Aliffkau dah uruskan perkara yang aku suruh buat,” ujar Faries lalu memandang kearahAliff. Wajahnya kelihatan serious tiba-tiba bila Nasha berkata demikian.

 

“Dah..akudah buat appointment esok kita ke Johor,” jawab Aliff ringkas. Dia faham akanmaksud Faries mengenai perkara yang dia harus uruskan. Dia tahu Faries terdesakdan takut plannya tidak berjaya.

 

“Dahberitahu dia,” ujar Faries tersenyum lalu memandang kearah Nasha yang kelihatankeliru dengan perbualan mereka. Faries membuka penutup botol Eviannya lalumenuang air itu ke dalam gelas yang di sediakan. Dia mencapai gelas berisi airevian lalu meneguknya perlahan. Matanya tidak lepas dari memandang ke arah Nasha.

 

“Belum..esokaje..senang kill 2 birds with one stone,” jawab Aliff memandang kearah Nashajuga. Wanita itu kelihatan tidak selesa kerana Nasha tidak tahu apa yang merekabincangkan. Lain macam aje bunyinya.

 

Dahkenapa dengan dua orang lelaki di hadapan aku ni. Berbual mengunakan coderahsia sikitpun tidak berkongsi maklumat dengan aku. Apa yang merekarancangkan. Nak buat surprise birthday party buat aku ke? Birthday aku bulandepan.

 

“Ingat! Kalau dia tak setuju kau kena buat sampai dia setuju,” pesan Faries tersenyumlalu bangun dari kerusi. Dia mengorak langkah menuju kearah assistant director.

 

Akumemandang kearah Encik Aliff dengan wajah pelik. Apa yang mereka rahsiakan daripengetahuan aku. Ini mesti ada apa-apa. Kenapa Encik Aliff kelihatan stressbila Encik Faries mengingatkannya tentang perkara itu.

 

“Apayang Encik Faries cakap..sharelah Encik Aliff,” pujukku ingin tahu akanrancangan mereka. Dengar macam penting sahaja. Ada projek baru ke?

 

“Inihal orang lelaki..kalau nak tahu juga..esok baru boleh beritahu,” jawab Aliffselamba lalu bangun dari kerusi. Dia mengeluarkan BBnya lalu mendial nomborseseorang.

 

Hisshtak guna. Nak main rahsia-rahsia dengan aku.

 


 

Previous: Bab 17
Next: Bab 19

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.