Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 28

Wahaku merasa teruja kerana buat pertama kalinya aku di kehendaki tinggal di rumahpenthouse mewah milik Encik Faries. Terasa janggal pula kerana selama ini akutidak pernah bermimpi untuk tinggal di penthouse mewah ini. Aku merasakan diriini seperti rusa masuk kampung kerana tidak betah tinggal di rumah besar dan mewahseperti ini. Selalu bila aku menjejakkan kaki ke rumah ini aku tidak merasahairan sangat kerana ini bukan rumah aku dan aku bekerja dengan Encik Faries.Tapi bila aku di kehendaki menetap di sini lain pula rasanya.

 

“Hmm..buatapa lagi tercegat di sini..naiklah,” ujar Faries lalu mencapai bag luggageNasha bila wanita itu tidak terus naik ke tingkat atas malah hanya berdiritercegat di hadapan anak tangga.

 

“Ehtak pe En-..abang, Nasha boleh bawa sendiri,” ujarku menegah Faries mengangkatbag luggageku. Nasib baik aku teringat hendak memanggilnya abang tadi kalautidak pasti Faries sudah bertukar menjadi hijau. Fuhh selamat.

 

“Nakmembantah??..siapa boss sekarang ni?,” ujar Faries dengan wajah serious bilaNasha tidak mengizinkan dia membantu membawa luggagenya ke tingkat atas.

 

“Errok sorry....b-,” jawabku kerana tidak berani membantah kata Encik Faries. Hisshhgarang amat. Mentang-mentanglah dia kini suami aku nak tunjuk authority pula. Garangtak apa jangan violent. Encik Faries violent ke?? Hatiku mula menjadi tidakkeruan bila tiba-tiba perkataan violent itu singgah di benak fikiranku.Harap-harap tidak. Ya Allah jadikanlah suamiku itu seorang lelaki yang penyabardan penyayang. Sempat aku berdoa dalam hati.

 

“Sorryapa???,” celah Faries.

 

“Sorryabang and thank you many-many,” jawabku lalu tersenyum cuba menambat hati EncikFaries. Aku tidak mahu merosakkan mood abang kita. Aku ni hanya menumpangsahaja di sini. Ini bukan harta aku. Dan aku pun tidak tahu sampai bila Fariesmahu perkahwinan kami ini di rahsiakan. Ah malas aku hendak memikirkan perkaraitu. Biarlah ia menjadi rahsia Allah.

 

“Kembali..whateveris mine..is yours too,” jawab Faries lalu mengangkat luggage Nasha ke tingkatatas.

 

Uikkdia dengar ke apa yang aku berkata dalam hati tadi. Tetiba aje kata benda macamitu. Aku mendaki anak tangga lalu menuju kearah bilik. Err..Encik Fariesberdiri di hadapan pintu biliknya dan luggage ku di letak betul-betul dihadapan pintu biliknya. Dia memandang wajahku.

 

Akumenelan air liur bila Encik Faries kembali kepada mode serious. Sungguhpun EncikFaries nampak serious tapi dia masih kelihatan seriously handsome haha. Masihnak buat lawak lagi. Aku nervous sebenarnya bila Encik Faries suka memandangwajah aku dengan pandangan begitu. Tergugat iman you.

 

“So..youhendak sebilik dengan I..atau you prefer your own room?,” tanya Faries. Diatidak kisah apa yang Nasha pilih yang penting Nasha tinggal serumah dengannya.Dia sudah berjanji dengan mak dan abah Nasha untuk menjaganya. Dan dia jugatelah berjanji dengan Nek Yahnya yang dia tidak akan mensia-siakan Nasha. Nashasudah menjadi tanggungjawabnya.


Serbasalah aku di buatnya. Marah kah Encik Faries jika aku mahu bilik berasingandengannya? Aku masih belum dapat menyesuaikan diri.

 

“Iikut pendapat you,” jawabku tidak berani memberi kata putus pada Encik Faries.Aku takut di marahi Encik Faries jika aku menyatakan bahawa aku hendakkan biliksendiri. Biar dia yang memberi keputusan.

 

“Iknow you prefer your own room, but as and when I needed you..you have to cometo my room,” jawab Faries dengan wajah serious.

 

Akumenelan air liur bila Encik Faries memberi arahan sebegitu kepadaku. Akumenganggukkan kepala patuh pada perintahnya. Tidak berani menentang matanya.

 

“Kenapayou takut dengan I..I tak makan orang sayang,” senyum Faries bila Nasha kelihatantakut bila dia serious. Dia tidak tahu kenapa waktu bekerja dia boleh switch tomode boss and PA. Tapi bila dia berada di rumah. Modenya bertukar kepadaseorang pelindung. Dia mahu Nasha selesa dan bebas berada di rumahnya. Nashabukan orang lain. Isterinya juga. Dia mahu berikan yang terbaik kepada Nashakerana Nasha seorang wanita yang baik hati.

 

“Tak..youorganic vegetarian..I tahu you tak makan orang,” jawabku lalu tersengih menutupkekalutan aku bila Faries menunjukkan authoritynya sebagai seorang suami. Kecutperut aku bila dia mode garang macam ni. Jadi untuk mengelakkan suasana menjadilebih tegang. Apa salahnya aku buat lawak sikit.

 

“Funny..laterlepas you dah settledown..I nak you temankan I di bilik audio,” ujar Farieslalu memandang wajah Nasha.

 

Akusegera melarikan pandangan bila Encik Faries memandangku begitu. Issk kenapa EncikFaries suka berbuat demikian. Dup..dap..dup..dap hatiku kerana tidak tahu apayang di berada di fikirannya. “Ok abang,” jawabku ringkas lalu tersenyum danmenuju kearah bilik bersebelahan dengan Encik Faries. Fuhh tensed terpaksa berdepandengan Encik Faries my boss also my dear husband.


 

Previous: Bab 27
Next: Bab 29

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.