Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 39

“How’s NZ good?,” soal Aliff sebaik sahaja Nashamenjawab pangilan telefon darinya. Dah 3 hari berada di NZ tiada perkhabaranberita dari Faries mahupun Nasha. Senyap sahaja. Semuanya ok ke?

 

“NZ good hanya I sahaja yang tak in a good mood,”jawabku lalu menekan butang speaker. Aku sudah menganti nightie dan bersiap-siapuntuk tidur. Walapun ianya masih terlalu awal untuk tidur. Tapi memandangkantiada apa yang hendak aku lakukan untuk malam ini. Aku mengambil keputusan toturn in early. Lagipun aku tiada selera hendak makan malam walaupun perut akuberkeroncong minta di isi. Aku hanya membancuh organic oats kepunyaan EncikFaries untuk mengisi perutku agar tidak lapar. Kalau suamiku itu seorang lelakiyang baik hati dan bertimangrasa dia tidak akan membiarkan aku mati kelaparan. Diasedap-sedap makan di luar aku langsung tidak di hiraukan.

 

“Tak ada mood?? Kenapa?? Bukan ke you berdua pergihoneymoon..,” ujar Aliff bila Nasha mengatakan dia tidak ada mood. Apa merekatidak pergi ke tempat-tempat menarik yang terdapat di NZ ke? Tak kanlahscheduled Faries padat untuk shooting sahaja? Sehingga tiada masa untukmengajak Nasha bersiar-siar di NZ langsung.

 

“Huh honeymoon??..beemoon adalah sting like hell..,”cemuhku lalu duduk di atas katil. Honeymoon ke apa kalau setiap kali aku hendakbersama dengan Encik Faries si Puteri Ernisa itu selalu potong jalan aku. Yangaku hendak mengalah sangat pada Puteri Ernisa tu kenapa eh? Aku isteri EncikFaries dia siapa. Tapi Encik Faries sukakan Puteri Ernisa. Aku mana bolehbersaing dengan Puteri Ernisa. She’s beautiful, sophicated and whatnot. Akupulak hanya PA.

 

Nasib baiklah hotel ada wifi dan aku mengunakan app‘Line’ untuk long distant call kalau tidak mahu beribu bil telefon aku keranamenerima panggilan dari Malaysia.

 

“Kenapa ni?? Angin tak sudah?? Apa yang Faries dah buatpada you?,” tanya Aliff. Dia tahu pasti ada sesuatu yang tidak kena dari carapercakapan Nasha. Apa yang Faries buat sehingga Nasha begitu marah sekali.

 

“Tak buat apa-apa..cuma I nak beritahu you EncikAliff..my boss Encik Faries tu sukakan Puteri Ernisa so go figure,” jawabkumalas hendak mengulas panjang. Yelah Encik Aliff lelaki. Kalau aku mengadulebih pada dia pun bukan dia boleh mengerti perasaan aku. Silap haribulan diagalakkan pula bila aku katakan Encik Faries sukakan Ernisa. Lelaki bukan bolehdi percayakan sangat. Mereka pantang bab poligami ni. Pantang di beri peluang.

 

Aliff tertawa di hujung talian sebaik sahaja Nashamengadu Faries sukakan Puteri Ernisa. Nasha cemburu pada Puteri Ernisa patutlahangin semacam sahaja.

 

Aku mendengus geram bila Encik Aliff tertawakan akubila aku mengatakan Encik Faries sukakan Puteri Ernisa. Kan aku dah kata tadilelaki pantang dengan perkara ni.

 

“Awak masih panggil Faries..Encik Faries lagi?,” soalAliff tiba-tiba sebaik sahaja tawanya reda.


“Ya kenapa?,” soalku hairan bila Encik Aliff tiba-tibabertanya soalan demikian. Yelah bukan ke selama ini aku panggil dia denganpanggilan itu bukannya Encik Aliff tidak tahu.

 

“Nasha..Faries bukan ke your husband now? Why must youcall him Encik Faries…call him dear, sayang or abang..so that he remember thatyou are his wife..kalau you terus-terusan memanggil dia Encik Faries, dia akanfikir yang you menganggap dia hanya majikan you..,” terang Aliff. Nasha terlalujujur sangat. Memanglah Faries itu majikan dan juga suaminya. Sebagai isteridia harus tahu cara-cara untuk memikat hati suami supaya suami ingat dan sayangpadanya. Cara Nasha membezakan antara kerja dengan tanggungjawabnya sebagaiisteri mengelirukan Faries. Mungkin Faries menyangka Nasha tidak sayangpadanya.

 

“Habis waktu kerja tak kan I nak panggil dia sayang,dear atau abang..bukan ke Encik Faries mahu perkahwinan kami dirahsiakan?,”soalku tidak berpuashati bila Encik Aliff mengatakan cara aku silap melayanEncik Faries. Aku cuba lakukan yang terbaik untuk Encik Faries. Itu pun dikatakan silap oleh Encik Aliff.

 

Aliff mengeluh perlahan. Nasha seorang wanita yangbenar-benar lurus bendul. Memang Faries mahu perkahwinannya di rahsiakan. Tapidia tidak kata sampai bila dia mahu terus merahsiakannya. Nasha harus pandaimemainkan peranannya agar Faries bersedia untuk mendedahkan statusnya sekaligusmemperkenalkan kepada public siapa isterinya. Kalau Nasha diamkan sahaja,Faries akan terus merahsiakannya sampai bila-bila. Nasha has to smart and becreative. Dia lihat ada perubahan ke atas diri Faries. Kalau dahulu dia tidakakan mendengar cadangan orang lain dan hanya pendapat dia sahaja yang harus dipatuhi tapi sejak dia sudah berumahtangga. Faries tampak rileks dan tidaktensed seperti dahulu.


“Flirt with your husband..but in subtle approach,”ujar Aliff. Dia tidak tahu kenapa dia berkongsi tips dengan Nasha. Apa yang diatahu Nasha harus di bantu. Dia mahu melihat Nasha dan Faries bahagia. HanyaNasha yang dapat melembutkan hati Faries.

 

Aku tertawa kecil bila Encik Aliff berkata demikian.Yelah selalunya bab memikat hati suami teman perempuan yang selalu berkongsitips. Tapi teman yang memberi aku tips untuk memikat hati suami bukan wanitatapi boss aku yang lagi satu. Dan dia seorang lelaki.

 

“I’m serious Nasha..try and do it..you won’t regret,”ujar Aliff bila Nasha galak mentertawakannya.

 

“I segan Encik Aliff..tak biasa,” jawabku tersenyumsendiri. Nak flirt dengan Encik Faries. Segan aku. Ada tak buku yang aku bolehrefer cara-cara hendak seduced husband. Haha.

 

“Biasakan,” ujar Aliff tegas.

 

“Okay boss!!,” ujarku tersenyum sendiri. Aku cubamembayangkan bagaimana caranya hendak aku flirt dan seduced Encik Faries nanti.Haha tak boleh aku bayangkan.

 

Aku bingkas bangun bila pintu adjoining room ku diketuk. Ah tu mesti Encik Faries? Eh apa Encik Faries tapi ‘abang’.


“Ok Encik Aliff..I think Encik Faries dah balik..gotto go..,” bisikku perlahan.

 

“Encik Faries lagi..remember what I have told you..Iwill call back tomorrow really need to talk to him..send my regards to Faries,”ujar Aliff lalu mematikan talian. Tujuan dia hubungi Nasha kerana dia hendakberbual dengan Faries dan memberinya update tentang offer dari beberapaproducer untuk projek terbaru mereka.


 

Previous: Bab 38
Next: Bab 40

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.