Home Novel Thriller/Aksi The Lost World
Bab 16: Spirit Of The Coin

Azrin terpana melihat sebuah banggunan putih sedang berdiri tidak jauh darinya. Mereka baru sahaja keluar daripada kawasan hutan tebal dan memasuki padang rumput yang seluas saujana mata memandang.

Terdapat kawanan dinosaur hervivor sedang meragut rumput. Azrin yakin yang banggunan putih itu merupakan hotel yang tertera di dalam peta yang dijumpai oleh mereka di rumah api.

Mereka berjalan mendekati banggunan putih itu. Apabila dekat, terdapat tembok besi yang terdapat dawai hitam sebesar ibu jari menyambung antara pagar besi yang lain. Terdapat papan tanda yang tertulis.

‘Awas, arus eletrik!’

“Jangan sentuh benda tu. Bahaya…” tutur Azrin memberi arahan kepada ahli kumpulannya.

“Ada orang tak?” teriak Cik Mia.

***

Tengku Nizarif sedang berkawal di atas bumbung Hotel Dino. Jeritan Cik Mia mengejutkan lenanya. Dia yang tertidur kerana kebosanan terus melambai-lambai ke arah Cik Mia.

“Ada orang cedera!” teriak Azrin pula.

Zaff pantas menghilang dari atas bumbung. Selepas beberapa minit, Zaff muncul bersama Dr Izwan dan Husna Mukhtar. Pintu gerbang tembok besi itu terbuka luas dan kelihatan beberapa orang daripada ahli kumpulan Azrin menyerbu masuk.

“Kenapa dengan dia?” tanya Dr Izwan ketika menghampiri Saiful yang masih setia dipapah oleh Taufiq dan Yasmin.

“Kena gigit dengan dinosaur,” jawab Azrin pendek.

“Aku Dr Izwan. Luka dia perlukan jahitan ni. Cepat bawa dia ke dalam. Darah dah banyak keluar!” Dr Izwan kelihatan serius. Kemudian, dia membimbing Taufiq dan Yasmin masuk ke dalam. Cik Mia berlari anak-anak mengekori mereka dari belakang.

Azrin pula masih terpacak sambil merenung wajah kesayangannya. Husna sedang menitik air mata melihat si pujaan hati masih lagi hidup walaupun sudah berbulan lamanya mereka terperangkap di lantai hutan yang penuh misteri itu.

“Awak…” tutur Azrin.

“Azrin…” gumam Husna pula.

“Jangan peluk,” gumam satu suara. Mereka berdua menoleh dan kelihatan Piqah sedang berdiri sambil berpeluk tubuh. “Tunggu kahwin dulu. Korang dua bukan muhrim.”

Kemudian, Piqah melangkah masuk ke dalam kawasan di sebalik tembok besi itu.

“Dia itu memang pelik…” tutur Husna sambil melihat Piqah menghilang.

“Semua ahli kumpulan abang memang pelik,” komen Azrin.

“Tak tengok Naim lagi. Sangat pelik,” kata Husna.

Azrin ketawa.

“Semua pelik. Kita aje yang tak pelikkan?”

Husna tersenyum simpul.

***

Hafeez terngaga melihat keadaan dalaman Hotel Dino. Nabil diminta untuk menunjukkan bilik kepada mereka yang baru tiba di situ.

“Jangan risau. Ada banyak bilik yang tak digunakan. Setakat ini, kami nak penuhkan tingkat tiga dulu,” tutur Nabil yang lagaknya seperti pekerja hotel itu.

“Hafeez ambil bilik 310. Taufiq ambil bilik 311. Hakiman ambil bilik 312. Nazura ambil bilik 313. Bilik 314 untuk Yasmin dan… 315 pula untuk Piqah,” gumam Nabil sambil menyerahkan beberapa gugus kunci kepada ahli kumpulan baru itu.

“Cik Mia ambil bilik 316. Saiful ambil bilik 317. Azrin pula ambil bilik 318.” Nabil menggumam sendirian lagi.

Memandangkan tiga orang yang disebut oleh Nabil itu tiada di koridor tingkat 3 Hotel Dino, maka Nabil menyimpan kembali kunci tadi.

“Aku kat bilik 303. Kalau ada apa-apa, cari aje aku kat sana. Jangan risau, korang boleh guna air-cond seberapa banyak yang korang nak. Hotel ni menggunakan teknologi suria. Segala yang kita gunakan dalam hotel ini dijana oleh tenaga suria. Dan, lebih baik korang semua mandi. Busuk.” Nabil sempat berseloroh.

Beberapa wajah di situ tersengih bodoh. Mereka faham apa yang dimaksudkan oleh Naim itu. Terperangkap di tengah hutan dan mandi sekadar ala kadar di dalam sungai sambil memerhati tiada pemangsa lain mengintai mereka memang seksa. Tetapi menjumpai kembali hotel terbiar yang masih boleh digunakan itu memang nikmat daripada ALLAH.

***

Langkah kaki Nazura yang mahu mencari biliknya mati disitu sebaik sahaja melihat susuk tubuh lelaki yang sedang berjalan beriringan dengan Dr Izwan. Tangan Nazura menggigil spontan.

Sebaik sahaja wajah Nazura bertamu di mata Sarjan Azmi, langkah kaki lelaki berjambang halus itu turut mati melihat kemunculan seseorang yang dicari selama ini.

“Amani Nazura…” nama penuh Nazura meluncur keluar dari mulut Sarjan Azmi.

“Ayah…” tutur Nazura tidak percaya apabila ditemukan kembali dengan lelaki yang sudah meninggalkan dirinya.

“Anak ayah…” tutur Sarjan Azmi yang sudah mati kata-kata. Air matanya menitik jatuh. Ketika itu, mereka berdua yang masih berdiri di koridor tingkat tiga Hotel Dino sedang diperhatikan oleh penghuni yang lain.

“Maaf, ayah aku dah mati!” Selamba sahaja Nazura menuturkan perkataan itu. Kemudian, Nazura melangkah laju, sempat juga bahu Sarjan Azmi dilanggarnya

***

Jip yang sudah semakin uzur kelihatan meluncur laju membelah padang rumput yang luas saujana mata memandang itu. Kelihatan Afiq menjerit teruja sambil membawa jip tersebut mencelah di bawah celah kangkang haiwan-haiwan hervivor yang kelihatan panik dengan kehadiran mereka.

Ummu yang berkira mahu berehat tiba-tiba menjerit. Dia terlihat kawanan dinosaur bertanduk di hidung sedang menuju ke arah mereka dari arah hadapan. Afiq kelihatan menelan air liurnya yang mengental.

“Baru sekarang saya tahu yang awak ni trouble maker!” marah Ummu.

“Matilah kita…” tutur Acha.

“Berundur!” teriak Ummu.

Afiq mengangguk. Dia melakukan pusingan U dengan jip tersebut. Ummu dan Acha menoleh ke belakang, mahu melihat sejauh manakah species dinosaur bertanduk itu daripada mereka.

“Cepatlah sikit!” teriak Ummu mengarah.

Kawanan Triceratops itu seperti dikejar sesuatu. Seekor haiwan yang mereka semua kenali sebagai T-Rex sedang mengaum sambil keluar dari kawasan hutan tebal yang mengelilingi padang rumput yang luas itu.

Tiba-tiba, seekor Triceratops terpelanting lalu mendarat tepat di hadapan jip yang dipandu oleh Afiq. Mujurlah Afiq sempat menekan brek lalu mengelak tubuh gergasi itu. Afiq sempat menoleh ke belakang dan T-Rex tadi semakin menghampiri mereka. Beberapa ekor Triceratops kelihatan tercampak ke tepi manakala Triceratops yang lain semakin menghampiri mereka.

Bam! Bam! Bam! Jip itu tidak cukup laju untuk melarikan diri daripada kawanan Triceratops itu. Beberapa tapak kaki yang sebesar jip tersebut hampir sahaja membuatkan mereka lenyek namun kelincahan Afiq mengawal jip itu membuatkan mereka masih bernafas.

“Ke kanan!” Ummu memberi arahan.

Afiq menurut dan mereka berjaya mengelakkan diri mereka daripada hentakan kaki Triceratops yang sedang melarikan diri daripada T-Rex.

“Ada banggunan!” teriak Acha sambil menundingkan jarinya ke arah sebuah banggunan putih setinggi tiga tingkat yang sedang tersergam di hadapan mereka.

Afiq menekan pedal itu sekuat hatinya sambil membawa jip tersebut mencelah di bawah kangkang kawanan Triceratops yang sedang melarikan diri. Lincah dan beberapa saat kemudian, jip tersebut semakin menjauh meninggalkan kawanan Triceratops dan T-Rex yang sedang lapar itu.

“Alhamdulilah…” tutur Ummu sambil mengurutkan dadanya. Mahu tercabut jantungnya berdepan dengan situasi yang menggigit keberaniannya itu.

Jip tersebut terus bergerak mendekati banggunan putih itu. Kelihatan seorang lelaki sedang berdiri di atas bumbung banggunan putih itu. Lelaki tersebut mengambil sebuah teropong lalu menumpukan pengelihatan ke arah jip yang sedang bergerak ke arah mereka. Acha menjadi orang pertama yang melambai-lambai ke arah lelaki yang berada di atas banggunan putih itu.

“Ada orang!” teriak Kapten Azrin penuh teruja.

Kemudian, Kapten Azrin menghilang daripada atas bumbung itu.

“Tempat apa ni?” gumam Ummu sambil berdiri untuk melihat banggunan putih yang dikelilingi oleh tembok besi yang setinggi tujuh meter itu. Terdapat sebuah pintu gerbang yang tertutup rapi terbentang di hadapan mereka.

“Tingginya…” gumam Acha sambil mendongak melihat tembok besi itu.

Tiba-tiba pintu gerbang itu terbuka. Kelihatan seorang lelaki berkumis halus dan memakai kemeja berkotak-kotak dan seorang lelaki berjambang halus sedang melangkah ke arah mereka.

“Selamat datang ke Dino Hotel…” tutur Sarjan Azmi sambil menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan Afiq yang baru sahaja keluar dari jip tersebut.

“Macam mana… tempat ni boleh…” Afiq hilang kata-kata melihat banggunan putih itu.

“Masuk dulu… nanti kami cerita,” tutur Sarjan Azmi.

Ketika, Afiq melangkah bersama Sarjan Azmi, seseorang memanggilnya.

“Fiq…” suara yang mengandungi sebak itu menyapa cuping telinga Afiq. Afiq pantas menoleh. Kelihatan Zaff sedang berdiri sambil merenung Afiq dengan pandangan yang berkaca.

“Siapa kau?” tanya Afiq.

Serentak itu, air mata Zaff menitik jatuh. Ummu sekadar merenung pertemuan antara dua orang sahabat itu dari jauh. Tidak langsung mahu mencelah adegan jejak kasih itu.

“Ini tak lawak Fiq,” ujar Zaff.

“Kau ialah Zaff, kan?” tanya Afiq.

“Kau tak ingat aku lagi ke?” tanya Zaff.

Afiq menggelengkan kepalanya.

“Kepala aku terhantuk pada kayu. Sedar-sedar aje, aku tak ingat langsung apa-apa,” jelas Afiq.

Zaff menoleh ke arah Ummu. Sambil tersenyum, Ummu mengangguk. Kemudian, Zaff melarikan pandangannya ke arah Afiq. Wajah polos Afiq direnung oleh Zaff. Kemudian, satu rangkulan diterima oleh Afiq.

“Kenapa tak ada seorang pun yang bagitahu pasal benda ni kat aku?” gumam Zaff yang sudah teresak-esak menangis.

Afiq sekadar tersenyum sambil menepuk-nepuk belakang tubuh Zaff.

“Walaupun aku hilang ingatan, kita tetap kawan kan?” kata Afiq.

Zaff meleraikan rangkulannya lalu menatap mata Afiq. Kemudian, Zaff mengesat air matanya lalu mengangguk.

“Sahabat selamanya…” tutur Zaff.

“Sahabat selamanya…” jawab Afiq.

Air mata Ummu tumpah juga menyaksikan peristiwa itu.

***

“Zaff dah sediakan dua bilik kosong untuk Fiq dengan Ummu,” kata Nabil sambil menyerahkan kunci bilik 305 dan 306 kepada Afiq dan Ummu.

“Ummu, kalau ada apa-apa, cari Nabil kat bilik 303 aje,” tutur Nabil lalu mengeyitkan matanya. Ummu sekadar tersengih sambil berkongsi pandangan dengan Afiq.

Ketika Nabil berlalu pergi ke biliknya, Afiq mengulangi kembali aksi Nabil, tetapi berniat mengejek dan menyindir Ummu.

“Ada peminatlah…” kata Afiq lagi.

“Hell no! Ummu ni tak cantik mana sampai ada orang yang gila kat Ummu,” bidas Ummu.

“Kalau Fiq bagitahu yang ada beribu lelaki kat luar sana yang nak kat Ummu?”

“Diaorang semua buta!” Ummu berkeras. Afiq ketawa kecil.

“Ummu ni cantiklah!” kata Afiq ketika Ummu membuka pintu biliknya.

“Fiq! Ummu ingat Fiq bukan hilang ingatan jer tau, mungkin ada masalah mata. Baik pergi jumpa Dr Izwan. Check mata awak tu,” kata Ummu lalu menutup pintu biliknya, tepat di bawah hidung Afiq.

“Perempuan,” gumam Afiq sambil tersengih.

***

Pintu bilik Hafeez diketuk oleh Taufiq. Kelihatan Taufiq hanya memakai baju tidur. Beberapa saat kemudian, pintu bilik Hafeez dibuka. Hafeez yang sedang tidur sekadar menguap di muka pintu.

“Ada apa?” tanya Hafeez sambil mengosok matanya.

“Aku tak boleh tidur…” gumam Taufiq.

“Habis tu, kenapa cari aku?” tanya Hafeez.

“Kita cerita-cerita hantu ke malam ni. Boleh hilangkan rasa bosan kat dalam hotel ni…” cadang Taufiq.

“Tak akan kita dua orang jer? Ajaklah orang lain,” balas Hafeez.

***

Nabil, Zaff, Hafeez dan Taufiq saling berkongsi pandangan. Masing-masing membisu, tidak tahu mahu menceritakan mengenai apa. Katil double decker di bilik Hafeez itu menjadi tempat mereka berkumpul.

“Sekejap…” kata Nabil sambil memecahkan keheningan yang berjangkit antara mereka.

Katil empuk tempat Hafeez tidur menjadi tempat mereka berempat berkumpul. Nabil kelihatan mengeluarkan kamera videonya daripada beg lalu menghidupkan suis.

“Sekarang… kita semua boleh cerita. Aku rakam…” kata Nabil.

“Memandangkan ini cadangan aku, biar aku mulakan cerita aku…” Taufiq bersuara. Dia bangkit ke arah suis lampu lalu menutup lampu bilik itu. Kemudian, Taufiq menghidupkan lampu suluh yang dijumpainya.

“Baru kena dengan suasana…”

“Kamera video kau macam mana?” tanya Zaff.

“Guna night-vision. Manalah tahu aku dapat rakam gambar hantu ke,” balas Nabil pula.

“Taufiq, mulakan cerita kau!” arah Hafeez.

Taufiq mengangguk.

“Kisah bermula dengan…

Kisah Taufiq…

Namaku Taufiq Ariffin. Aku punya sebuah kisah yang mahu kau kongsikan dengan kalian. Kisahku ketika masih bersekolah dahulu. Aku merupakan pelajar cemerlang dan aku telah ditawarkan untuk memasuki sebuah sekolah berasrama penuh yang terletak di Eurasia.

Sekolah aku sangat terpencil. Lokasinya terletak berhampiran dengan sebuah tasik. Kalau kalian pergi ke sekolah aku, kalian akan melalui kawasan kampung tetapi kedudukan setiap rumah dengan rumah yang lain, sangat jauh. Oh ya, kedudukan sekolahku sangat dekat dengan hutan simpan Eurasia. Dengarnya macam seram bukan?

Selaku pelajar contoh di sekolahku, aku akan sentiasa mengulang kaji pelajaran pada setiap malam. Namun, malam ini terasa seperti ada sesuatu yang agak berbeza dari kebiasaan. Tapi, memandangkan aku ialah pelajar contoh, maka belajar harus menjadi keutamaan memandangkan SPM hanya beberapa minggu lagi.

Di sekolah berasrama kami, terdapat sebuah bilik yang khas disediakan untuk para pelajar menelah sampai lewat malam. Bilik itu juga selalu menjadi tempat lepakku, memandangkan aku ini pelajar contoh.

Diceritakan pada satu malam, aku terlalu sibuk menelah buku teks dan rujukan untuk bekalan peperiksaan yang semakin menghampiri. Tanpaku sedar, aku hanya tinggal berdua dengan rakanku. Seluruh sekolah mengenalinya sebagai seorang yang bijak.

Ketika aku sedang menyelesaikan masalah matematik dalam sebuah buku, aku tiba-tiba buntu dan tidak mampu untuk menjawabnya. Lantas kupusingkan badanku sedikit, mahu bertanya rakanku itu bagaimana kah untuk menyelesaikan soalan matematik tadi. Tiba-tiba. Tanganku terkena penku lantas terjatuh di atas lantai.

“Sekejap, aku nak ambil pen aku,” tuturku sambil mengukirkan senyuman.

Aku menundukkan tubuhku, mahu mengambil penku yang berada di bawah meja belajar. Ketika itulah aku melihat kawanku yang sedang belajar itu tidak mempunyai kaki. Aku pantas bangun, langsung tidak menoleh rakan itu. Aku merenung jauh ke arah luar tingkap bilik belajar itu.

“Tadi cakap nak tanya,” suara rakanku itu menyapa cuping telinga.

Aku menoleh dengan dada yang berombak resah. Peluh sudah mula menitik walhal kipas di siling sudah dipasang semaksimun mungkin. Dengan senyuman paksa, aku membalas.

“Tak apalah bro, aku dah faham,” jawabku.

Aku lantas menumpukan perhatianku ke arah buku belajar tadi. Mahu lari, aku sudah tidak bermaya mengenangkan bahawa rakan disebelahku itu barangkali bukan manusia. Dalam hatiku, hanyalah membaca ayat-ayat suci Al-Quran, diminta agar aku dijauhkan daripada jin dan syaitan.

“Dah faham ke atau dah tahu…” Suara yang datang daripada dia membuatkan aku hilang kawalan. Tanpa menoleh, aku mengambil bukuku lalu membuka langkah seribu ke arah asrama.

***

“Boleh tahan seram jugak cerita kau ni,” tutur Nabil sambil menghalakan kamera videonya merakam wajah Taufiq yang berkerut dan begitu semangat ketika menceritakan cerita itu.

“Seram kau cakap? Aku dah nak tertidur,” tutur Hafeez sambil menguap.

“Poyolah kau Hafeez. Aku tahu yang kau tengah takut,” kata Zaff sambil melemparkan jelingzn ke arah Hafeez.

“Takut? Hell no!” Hafeez membidas.

Zaff tetap meneruskan jelingannya.

“Giliran aku pula nak bercerita…” tutur Zaff.

“Okey, aku kasi kau cerita dulu,” tutur Hafeez yang sudah mula berbaring di katilnya.

Zaff mengangguk sambil memulakan cerita hantunya.

Kisah Tengku Nizarif…

Assalamualaikum semua. Namaku Muhammad Tengku Nizariff. Nama yang sering digunakan oleh rakan-rakan untuk memanggil aku ialah Zaff. Aku ialah salah seorang daripada mahasiswa Universiti Tun Dr Mahathir.

Aku sangat-sangat bersyukur apabila berjaya menjejak kaki ke salah satu daripada universiti terbaik di Malaysia ini, setanding dengan Universiti Malaya dan UKM. Diceritakan bahawa aku mempunyai seorang sahabat sejati di sini. Memperkenalkan kepada kalian Muhammad Afiq bin Zaki. Orang memanggil sahabatku itu Fiq, Afiq dan nama popularnya trouble maker.

Pada satu cuti semester, Fiq telah menjemputku untuk bemalam di rumahnya yang terletak di sebuah kawasan perumahan flat terkenal di Eurasia. Fiq bukannya anak orang kaya seperti kebanyakan penghuni UTDM.

Aku tidak melepaskan peluang untuk merasai kehidupan seorang anak flat. Pada suatu malam, ketika aku sedang asyik bergayut dengan rakanku, Ummu. Terus, kreditku habis. Ketika itu jam sudah berdetik pukul 12 tengah malam. Aku pula belum habis melepaskan rindu… ya rindu. Ummu juga sahabatku dan sudah seminggu sejak cuti semester bermula aku tidak berjumpa, apatah lagi mendengar suara manjanya itu. Hatiku boleh jadi gila kalau tidak mendengar suaranya! Apa dia? Cinta… aku… err.. belum bersedia untuknya.

Mahu tidak mahu, aku terpaksa memberanikan diri untuk turun ke bawah. Fiq pula sudah membuta lama dan tidak sampai hati untuk mengejutnya. Barangkali kerana letih. Langkah kakiku aturkan ke arah pintu rumah. Dengan perlahan dan tidak langsung menghasilkan bunyi, aku membuka pintu rumahnya. Aku tidak mahu keluarga Fiq terbangun dari lena gara-gara bunyi bising yang terhasil.

Sepanjang ke kedai Seven Eleven yang berdekatan, tidak ada apa yang menakutkan atau mengejutkan berlaku. Kuanggap malam itu sama seperti malam yang biasa aku alami. Sunyi dan hening… namun tanggapanku silap! Helaian paling menakutkan dalam diari hidupku mula menjelma.

Umum tahu bagaimana lif Flat Sri Mutiara, Pulau Eurasia kelihatan. Lifnya penuh dengan bau busuk dan hancing kaki mabuk yang kencing merata-rata. Pernah suatu masa terdapat tahi berlonggokan lagi. Keadaan lifnya yang sebelah lampu kadang-kadang berfungsi, kadang-kadang tidak sudah cukup membuatkan bulu romaku berdiri tatkala berdiri lama untuk sampai ke tingkat tujuh, tingkat rumah Fiq.

Untuk menghilangkan rasa seram, aku lantas mencapai telefon bimbitku dan bermain-main dengannya. Tiba-tiba sahaja, aku terdengar suara manusia mengerang kesakitan. Lantas aku palingkan kepalaku ke belakang. Ketika aku masuk di dalam lif itu, aku yakin yang aku keseorangan. Bagaimana suara itu boleh datang.

“Astaghfirulah…” Aku hilang kata-kata melihat makhluk aneh yang sedang berada di hadapan mataku. Seorang lelaki india dengan kepala berlumuran darah, sedang berada dalam keadaan berdiri yang terbalik.

Maksud aku… kepalanya berada di lantai, manakala kakinya di udara. Matanya berpusing-pusing melihat aku. Lidahnya pula terjelir keluar. Kemudian, lelaki india itu ketawa besar melihat aku yang sedang menekan punat lif berulang kali.

Sebaik sahaja lif terbuka, lantas aku membuka langkah seribu, meninggalkan kawasan lif itu dan membawa kakiku ke dalam rumah. Tidak sesekali aku menoleh ke belakang. Keesokan harinya, aku menceritakan apa yang berlaku.

Menurut Fiq, roh lelaki india itu seringkali dilihat berkeliaran di sekitar flat dalam keadaan kepala di lantai dan kaki di udara. Lelaki india itu akan bergerak dalam keadaan melompat seperti hantu pocong, cuma posisinya sahaja yang berubah.

Ada banyak kisah di sebalik penjelmaan hantu itu. Kononnya ketika dia hidup, dia telah membunuh diri dengan melompat daripada tingkat 16 flat tersebut. Dia jatuh dengan kepala mencapai bumi terlebih dahulu.

***

“Seram gila cerita kau ni Zaff,” ujar Taufiq sambil menggosok lengannya yang kesejukan.

“Kau tipu!” Hafeez membantah.

“Terpulang pada kau, kalau nak percaya, percayalah… kalau tak nak, aku tak boleh nak buat apa,” jelas Zaff yang masih kelihatan tenang walaupun ceritanya sedang dipertikaikan oleh Hafeez.

“Hafeez, macam dengan cerita kau?” gumam Nabil tiba-tiba sambil menghalakan kamera videonya ke arah Hafeez.

“Aku?” tutur Hafeez.

Zaff, Taufiq dan Nabil mengangguk serentak.

Kisah Amirul Hafeez…

Namaku Amirul Hafeez bin Hamzah. Ya, akulah kasanova terkenal UTDM tu. Aku tak kisah dengan panggilan kasanova yang dilemparkan ke atas aku. Setiap semester, tetap ada perempuan yang jatuh ke tangan aku.

Orang kata aku guna minyak dagu dan ubat guna-guna dalam mengurat perempuan. Aku pula kata mereka semua cuma tahu bercakap sahaja. Walhal senjata terbaik aku mestilah wajahku yang tampan serta ayat-ayat manis yang sering aku kalungkan pada mana-mana gadis yang aku jumpa.

Tapi bukan cerita mengenai kehebatan aku menundukkan perempuan yang mahu aku cerita, tetapi sebuah kisah seram yang pasti akan membuatkan bulu roma kalian meremang. Kisah seram yang melibatkan aku dan gadis yang telah aku gilai sejak sekian lama... Ya, aku yang mahu membuka kembali kisah lama ini sudah mula merasa bahangnya, apatah lagi kalian!

Masih segar dingatanku ketika menjadi hero pada satu sesi perkhemahan. Ketika itu, kami diminta untuk menyusuri kawasan hutan pada waktu malam. Kami akan dilepaskan seorang demi seorang dan akan berjumpa di checkpoint yang terakhir.

Diceritakan sepanjang aktiviti nightwalk, aku berada di posisi yang kedua terakhir dilepaskan. Kalau tak silap aku, Ummu merupakan peserta yang paling belakang. Ummu Habibah … seorang gadis yang aku gilai daripada semester pertama di UTDM lagi. Cuma dia terlalu jual mahal dan sudah berbakul ayat manis aku hadiahkan, semuanya langsung tak jalan..

Kembali kepada cerita, kami semua berjaya tiba di checkpoint terakhir. Seperti biasa, seorang ustaz yang menjadi warden di situ suruh kami membilang nombor. Dan amaran ustaz tersebut masih terngiang di ruang telingaku.

“Kalau ada bunyi di belakang, bunyi apa-apa pun, jangan toleh belakang…”

Kami semua mengangguk. Nombor di bilang seperti biasa. Sampailah giliranku.

“32!” Suaraku kedengaran bersahaja.

“33!” Kedengaran suara manja Ummu menuturkan nombor tadi.

“34!” Suara yang lain bergema di belakang Ummu. Pada awalnya aku buat tidak kisah sehinggalah aku menyedari sesuatu… Ummu merupakan peserta terakhir yang dilepaskan dan sampai ke checkpoint.

Cuping telingaku sudah menangkap tangisan Ummu. Sah! Ada sesuatu yang menumpang kami pulang. Mungkin, benda itu mengikut Ummu sehinggalah mereka tiba di checkpoint terakhir.

“Jangan pandang belakang. Ingat pesanan saya. Kita mulakan kiraan!” Tegas suara ustaz tadi.

Seperti biasa, nombor mula disebut setiap orang yang menyertai aktviti night walk. Aku pula semakin simpati melihatkan Ummu yang masih cekal berdiri dengan air mata yang tidak henti-henti menangis.

“32!” Aku menuturkan nombor itu.

“33!” Ummu membalas, tetapi diiringi dengan tangis.

“34!” Suara tadi masih kedengaran.

“Tolong jangan kacau aku!” Ummu sudah bertempik sekuat hatinya. “Hafeez… tolong Ummu!”

Aku mengangguk, memberi semangat kepada diri sendiri. Lantas aku pusingkan badan aku, dan kelihatan satu makhluk yang berambut panjang sampai ke kaki. Wajahnya tertutup oleh rambutnya.

“Ada apa tu Hafeez?” teriak Ummu ketakutan.

Aku hanya mampu menelan air liur yang terasa mengental.

“Ummu, jangan pandang belakang. Datang kat Hafeez perlahan-lahan,” gumamku sambil menghulurkan tapak tanganku untuk disambut oleh Ummu. Sebaik sahaja aku mendapat tangan Ummu, pantas kutariknya ke dalam dakapanku.

Serentak itu juga, makhluk tadi terbang lalu mengilai sekuat hatinya. Ummu menyembamkan wajahnya di bahuku, tidak sanggup untuk menoleh belakang. Aku pula masih cekal dan berani di situ.

“Pergi! Jangan ganggu kami!” teriakku sambil menghalau makhluk tadi.

***

“Kuat sembang kau ni, Hafeez,” gumam Zaff sambil ketawa terbahak-bahak.

Cerita Hafeez yang belum tamat itu habis diketawakan oleh Zaff. Berkerut dahi Hafeez menerima penghinaan daripada Zaff.

“Kenapa kau cakap macam tu?” tanya Hafeez bengang.

“Aku Tengku Nizarif… orang yang paling rapat dengan Ummu kat UTDM. Aku tak pernah dengar cerita ni daripada dia pun,” bidas Zaff.

“Zaff… tak akan semuanya dia nak cerita kat kau! Apatah lagi cerita pasal Amirul Hafeez. Adegan romantik dan berani aku. Tambah-tambah lagi dengan kau!”

“Kenapa dengan aku?” balas Zaff.

“Satu UTDM tahu yang kau tergila-gilakan dia Zaff. Dia tak nak buat kau terguris, dan cemburu…”

“Aku tak cemburulah, pengecut!” Zaff sudah berang.

“Aku tak pengecut!” bentak Hafeez pula.

“Buktikan!” cabar Zaff.

Hafeez terdiam. Dia sedang memikirkan sesuatu. Kemudian, Hafeez tersenyum.

“Aku nak tengok, siapa antara kita yang sebenarnya pengecut. Amirul Hafeez atau Tengku Nizarif…” Kali ini, nada suara Hafeez kedengaran menyindir.

“Bawakan apa sahaja. Aku sudi menerima!”

Hafeez terdiam. Dia bangkit dari katilnya lalu mendekati sebuah meja yang berhampiran dengan cermin. Dia menarik laci meja itu lalu mengeluarkan sesuatu yang kelihatan seperti permainan papan. Barangkali Saidina atau permainan dam.

“Memperkenalkan, permainan Spirit Of The Coin…”

***

Dr Izwan menepuk belakang tubuh Sarjan Azmi. Sempat juga dia menghadiahkan senyuman untuk lelaki berusia itu. Sarjan Azmi pula sedang berdiri di hadapan bilik Nazura dengan perasaan debar yang menggunung.

“Aku pergi dulu… tak nak kacau kau,” gumam Dr Izwan lagi.

Sarjan Azmi mengangguk sambil mengukirkan senyuman kelatnya.

Pintu bilik Nazura diketuk oleh Sarjan Azmi berulang kali.

“Sekejap…. Nazura datang!” Nazura melaung dari dalam biliknya.

Pintu bilik Nazura terbuka dan Sarjan Azmi sedang berdiri sambil tersenyum. Nazura yang lengkap berbaju-T longgar dan berseluar sukan panjang itu tidak percaya melihat Sarjan Azmi sedang berdiri di hadapannya.

“Apa yang kau nak?” tanya Nazura yang langsung tidak berani menatap mata Sarjan Azmi.

“Nazura, ayah nak cakap dengan Nazura sekejap boleh?” pinta Sarjan Azmi.

“Ayah aku dah lama mati…” gumam Nazura lagi.

“Maafkan ayah…” gumam Sarjan Azmi.

Nazura tersenyum sinis lalu berkira-kira menghempaskan pintu biliknya tepat di bawah batang hidung Sarjan Azmi namun refleksi yang ditunjukkan oleh Sarjan Azmi sangat mengagumkan. Dia sempat menahan pintu itu dengan kaki dan tangannya.

“Kalau Nazura nak bencikan ayah pun, sekurang-kurangnya dengarlah penjelasan ayah dulu!”

“Penjelasan apa?” teriak Nazura tiba-tiba. “Apa penjelasan ayah bila ayah tinggalkan mak seorang? Apa penjelasan ayah ke mana ayah hilang selama 10 tahun? Ayah tahu tak sepanjang ayah tak ada, mak jadikan Nazura tempat lepaskan geram? Mak cakap Nazura ingatkan dia pada ayah! Sebab ada iras ayah pada wajah Nazura dan sekarang… selepas 10 tahun, ayah nak minta maaf?”

Sarjan Azmi terdiam. Nada suara Nazura sangat tinggi sehingga membuatkan penghuni bilik yang lain keluar.

“Maafkan ayah…” tutur Sarjan Azmi.

***

“Bunyi apa yang bising-bising kat luar tu?” gumam Nabil sambil kusyuk merakam Hafeez menyusun papan untuk permainan Ouijo Board, nama lain untuk Spirit Of The Coin.

“Abaikan…” gumam Hafeez.

“Betul ke kita nak main benda ni?” tutur Taufiq yang sudah kelihatan takut-takut.

“Siapa rasa dia tak ada telur, sila berambus!” Selamba sahaja Hafeez menuturkan perkataan itu.

Namun, tidak seorang pun disitu yang berganjak.

“Kita mulakan…”

Papan yang digunakan untuk bermain permainan syirik itu diletakkan di atas bantal. Terdapat beberapa duit syiling 50 sen yang dijumpai oleh Hafeez di dalam laci.

“Kita letak jari kita kat atas duit ni,” gumam Hafeez memberi arahan.

Taufiq dan Zaff mengangguk. Razy memilih untuk merakam permainan itu daripada menyertai.

“Awak ada di sini?” Hafeez memulakan pertanyaan. Menanti duit syiling itu untuk bergerak.

Lama juga respon ditunggu oleh mereka. Sampai Taufiq menguap kerana mengantuk namun Hafeez masih cekal dan setia menunggu. Dia mahu menunjukkan kepada Zaff bahawa dia bukanlah si pengecut yang didakwa oleh Zaff.

Tiba-tiba duit syiling itu bergerak ke arah perkataan ‘YES’. Hafeez mendongak sambil menatap wajah Taufiq dan Zaff.

“Aku tak buat…” tutur Taufiq yang sudah mula tergagap-gagap.

“Kerja kau kan, Zaff?” tanya Hafeez sambil cuba tersengih.

“Demi ALLAH aku tak buat apa-apa!” Zaff mempertahankan diri.

“Kamu ni hantu ke?” tanya Hafeez berani.

Duit syiling itu bergerak lagi, ke perkataan YES. Taufiq cuba mengangkat jarinya, namun pantas dihalang oleh Hafeez.

“Kalau kau angkat, dia akan kekal kat sini. Kita tak boleh nak halau dia…”

Taufiq mengangguk. Dia akur dengan arahan Hafeez kerana Hafeez lebih mengetahui mengenai permainan bodoh yang sedang dimainkan oleh mereka.

“Nak tanya apa lagi?” tanya Zaff.

“Hmmm… kamu kat mana sekarang ni?” tanya Hafeez.

Duit syiling itu bergerak lagi lagi. Kali ini, perkataan yang dihinggapi oleh duit syiling itu ialah B-E-L-A-K-A-N-G A-W-A-K. Riak wajah Hafeez lantas bertukar pucat. Dia menelan air liurnya.

Nabil memberanikan dirinya menghalakan kamera videonya ke arah belakang Hafeez. Seperti Hafeez, riak wajahnya turut berubah serta merta. Dia cuba menuturkan sesuatu tetapi tidak terungkap manakala tangannya mula menggigil ketakutan.

“Kenapa?” tanya Hafeez.

Taufiq menoleh ke arah Hafeez, melemparkan pandangan ke arah belakang Hafeez. Zaff melakukan hal yang sama dan seperti yang lain, wajahnya bertukar pucat. Kemudian Taufiq menolak Nabil dan Zaff ke tepi lalu membuka langkah seribu.

“Taufiq! Kenapa lari?” teriak Hafeez yang sudah ketakutan.

“Belakang… kau..” tutur Nabil yang matanya masih fokus menatap skrin kamera videonya.

Hafeez memberanikan dirinya menoleh belakang dan… satu makhluk berbungkus seperti jenazah sedang berdiri sambil merenung tajam ke arah Hafeez. Zaff sudah menarik tangan Nabil, mengajak lelaki itu untuk bersamanya meninggalkan bilik Hafeez.

“Po….cong!” teriak Hafeez. Dia menoleh belakang dan kelihatan Zaff dan Nabil sudah lama berambus.

“Lama dah tunggu saya?” Kedengaran suara yang sangat menyeramkan daripada Hantu Pocong yang sedang berdiri di belakang Hafeez. Serentak itu, Hafeez jatuh pengsan di atas katilnya.

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.