Home Novel Cinta From Boss with Luv
Bab 56

Rumahmewah milik keluarga Encik Faries ku pandang tanpa berkedip. Wah! besarnyamacam mansion. Terpegun aku seketika. Tak penat ke jalan dari hujung ke hujung.Sedangkan rumah penthouse Encik Faries itu aku sudah kira besar inikan pularumah yang sebesar mansion yang boleh memuatkan 7 buah keluarga. Aku tidak tahuyang selama ini keluarga Encik Faries kaya sebegini.

 

“Wow!Your parents house so big and beautiful,” ujar Ernisa teruja. Tidak pernahmenjejakkan kakinya ke rumah yang sebesar mansion dan cantik seperti yangtersergam indah di hadapannya.

 

Ahmadpemandu peribadi keluarga Faries sibuk mengeluarkan luggage dari bonet kereta.Seketika kemudian pintu gerbang di buka seseorang 2 pembantu rumah yangberpakaian seragam keluar membantu mendapatkan luggage dari Ahmad. Ernisabegitu excited membawa Faries menuju kearah garden kerana dia ingin melihatsekeliling rumah. Manakala aku turut membantu pembantu rumah Encik Fariesmenarik luggage Ernisa. Kerana si Medusa itu mempunyai 2 luggage satu besar dansatu sedang. Tak tahulah apa yang dia bawak sampai perlukan 2 luggage.

 

“Leaveit..let the maids do for you,” tegur seseorang.

 

Akumemandang kearah orang yang menegurku. Aku menelan air liur. Wanita berpakaiankemas dan cantik berusia dalam lingkungan awal 60an itu tersenyum memandang kearahku.

 

“It’sok..I love to help,” jawabku membalas senyumannya.

“I’mMaryam Otteman, Faries mummy,” ujarnya ramah lalu menghulurkan tangan untukberjabat tangan.

 

Akumenyambut tangannya untuk bersalam lalu mencium tangannya. Jika benar apa yangdia katakan tadi. Maryam Otteman adalah ibu mertuaku. Tapi malang sekali akutidak dapat memperkenalkan diriku sebagai anak menantunya.

 

“I’mNasha Nordin, Faries’s PA,” jawabku memperkenalkan diri.

 

“Nasha..sweetname and where is my son and my daughter in law?? I didn’t see themanywhere??,” jawab Maryam lalu melirik ke kiri dan ke kanan. Bayang anaktunggalnya tidak kelihatan. Kemana dia pergi? Dia teramat rindu pada Faries.Semasa anaknya bernikah dahulu dia tidak dapat hadir kerana menemani suaminyake Cairo, Mesir di atas urusan pekerjaan. Dia mahu bertemu dengan menantu dananaknya. Menurut emaknya. Menantunya itu seorang wanita yang cantik dan baikorangnya. Tak sabar dia hendak berkenalan dengan menantunya.

 

“Theyare somewhere in the garden,” jawabku perlahan. Sedih kerana ibu mertuaku tidakmengetahui bahawa aku adalah anak menantunya. Mummy Faries kelihatan wanitayang tidak sombong. Walaupun kaya dia tidak seperti yang aku bayangkan. Ibumertua yang garang dan mengerunkan. Puan Maryam kelihatan warm and friendly.

 

“Ah..kalaumacam tu kita masuk dulu..mari auntie tunjukkan bilik tidurnya,” ujar Maryamdalam bahasa melayu. Dia memeluk bahu Nasha mesra lalu membawa wanita itu masukke dalam rumahnya. Sebaik sahaja aku menjejakkan kaki ke dalam rumahnya akuterpegun melihat keindahan hiasan dalaman rumahnya. Semuanya kelihatan posh dancantik aku merasa seperti berada di dalam hotel 5 bintang.

 

“Iqbalkenalkan Nasha..Faries’s PA,” tegur Maryam bila suaminya menuruni anak tanggamenuju ke bawah. Dia berada di dalam biliknya tadi bila kedengaran keretaberhenti di hadapan rumah. Pasti anak tiri dan menantunya sudah sampai.

 

Akumemandang kearah lelaki yang ditegur Puan Maryam. Lelaki mat saleh yang dipanggil Iqbal itu masih kelihatan segak dan bergaya walaupun sudah berumur,lelaki itu membuahkan senyuman. Aku membalas senyumannya.

 

“Assalamualaikum..welcometo my humble abode,” jawabnya ramah.

 

“Waalaikumsalam..thankyou,” jawabku gugup. Yelah aku ke rumahnya aku yang sepatutnya memberi salamini sudah terbalik tuan rumah yang beri salam kepadaku. Manalah aku tahu ayahtiri Encik Faries pandai memberi salam.

 

“ManaFaries and his wife?,” soal Iqbal mencari-cari kelibat anak tirinya denganisterinya. Dia juga tidak sabar mahu bertemu dengan anak tirinya Faries danisterinya kerana mereka sudah lama tidak bertemu. Dan isterinya benar-benarrindu pada Faries.

 

“Somewherearound, newly weds,” komen Puan Maryam sambil lewa lalu menoleh kearah Nasha disebelahnya lalu tersenyum. Dia tidak tahu kenapa dia berkenan dengan pembantuFaries sebaik sahaja terpandang wajahnya. Nasha cantik dan sepasang mata bundarmiliknya itu seakan menyembunyikan seribu rahsia seolah-olah dia cubamenyembunyikan perasan sedihnya.

 

“Igo and find them..meet us for tea later??,” ujar Iqbal menawarkan diri untukmencari anak tirinya dan isterinya. Dia berjalan menuju kea rah pintu.

 

“Suredarling,” jawab Maryam ringkas lalu mendaki anak tangga bersama Nasha.

 

“Cantiknyarumah auntie..auntie tinggal berdua sahaja?,” bisikku perlahan semasa kamimendaki menuju ke tingkat atas rumahnya.

 

“Bertigadengan my step daughter Alisya, Nasha sudah lama bekerja dengan Faries? Setahusaya Shiela pembantu Faries,” soal Maryam ingin tahu. Dia tidak pernah bertemudengan Shiela tapi pernah berbual dengan wanita itu beberapa kali ketikaberurusan dengan pembantu Faries. Shiela pembantu yang cekap dan amanah.Anaknya Faries begitu sayang dan mempercayainya. Anaknya Faries tidak akanmenukar pembantu melainkan tiada pilihan lain kerana anaknya itu mengidappenyakit OCD dan perlukan pembantu yang benar-benar sabar dengan kehendaknya.Tidak semua orang boleh bertahan menjadi pembantu Faries kerana his specialneeds.

 

“Shielamigrated to Australia..saya pembantu baru Encik Faries..baru tu tak jugalah dahnak masuk setahun juga,” jawabku ramah kerana aku sudah merasa selesa denganPuan Maryam. Layanan Puan Maryam membuatkan aku rilek dan tidak merasa gugupbila bersama dengannya.


“Shielamigrated to Australia..oh no wonderlah..Nasha boleh bekerja dengan Faries??Faries lelaki cerewet,” ujar Puan Maryam lalu tersenyum. Dia tahu perangaianaknya itu. Cerewet serba serbi. Tidak semua yang boleh bertahan denganperangainya.

 

Maryamberjalan menuju kearah bilik yang terdapat di hujung. Bilik khas buat tetamurumahnya. Dia memberi Nasha bilik besar bersebelahan dengan bilik Faries denganisterinya agar mudah Faries untuk meminta bantuan dengan Nasha bila diamemerlukan apa-apa darinya.

 

“Alhamdullilahboleh auntie..saya dah biasa dengan Encik Faries..lagipun dia majikan yangbaik,” jawabku sebak cuba menyembunyikan perasaan sedihku dari Puan Maryam.

 

“He’snice man right? I know my son very well,” jawab Puan Maryam merasa banggadengan Faries. Walaupun dia jarang bertemu dengan Faries namun dia tidakputus-putus mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan anaknya itu.

 

“Auntieberuntung mendapat anak yang baik seperti Encik Faries,” jawabku lalumembuahkan senyum. Aku dapat melihat jelas di wajah Puan Maryam bahawa diaberbangga dengan Faries. Ibu mana yang tidak gembira melihat kejayaan anaknya.

 

“Terimakasih..I just hope that dia dapat wife yang baik juga,” jawab Puan Maryam denganwajah selamba lalu membuka pintu bilik tetamu untuk Nasha.

 

Diatidak tahu kenapa dia merasa tidak senang bila menerima panggilan darimenantunya itu. Menantunya sound friendly di telefon tapi dia seperti tidakbegitu gembira menerima panggilan darinya. Menurut maknya, isteri Fariesseorang wanita yang lemah lembut dan berhemah tinggi, tapi bila di menerimapanggilan telefon dari menantunya tempoh hari she sound so chatty dan modern.Sebab itu dia keliru.

 

Akuhanya mampu tersenyum pahit bila Puan Maryam memberi komen demikian. Mulutkuterasa ringan sahaja ingin memberitahu Puan Maryam siapa aku sebenarnya namunaku berdiam sahaja kerana aku mengikut kehendak Encik Faries untuk berdiamdiri.

 

“Yourehat dululah..nanti jam 4.30 petang..I will ask the maid to call you fortea..and Nasha feel free to move around here, kalau hendak apa-apa you justcall the maid ok..auntie nak turun sekejap,” pesan Puan Maryam.

 

“Thanksauntie..,” jawabku lalu membuahkan senyuman kepada Puan Maryam sebelum diamenutup pintu bilik.

 

Akududuk di katil. Bilik indah itu ku pandang kosong. Walaupun biliknya cantik. Tapiia tidak memberi kesan apa-apa terhadap diriku. Aku tidak perlu bilik seindahini. Aku hanya perlukan suamiku, Encik Faries. Apalah guna jika aku tidursendirian di dalam bilik ini tanpa di temani Encik Faries.

 

Sampaibila Encik Faries hendak play along permainan Ernisa? Aku penat hendakmemikirkannya kerana aku sudah hilang harapan untuk bersama dengan EncikFaries. Mungkin Encik Faries hanya di beri pinjam kepadaku untuk sementarawaktu. Mungkin jodohku dengan Encik Faries tidak panjang seperti yang akuharapkan.

 

Akutersentak bila kedengaran suara Ernisa ketawa kuat. Aku bangun lalu berjalanmenuju kearah jendela untuk melihat kearah luar. Ernisa ketawa riang gembira.Mereka kelihatan mesra bersama. Ernisa memeluk lengan Faries manja dan mereka berduaberjalan menuju kearah pintu. Aku hanya mampu menyaksikan kemesraan merekadengan perasaan sebal.


 

Previous: Bab 55
Next: Bab 57

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.