Home Novel Komedi/Romantik Komedi Sayang Apa Khabar Denganmu
Bab 7

ERHANmelirik kearah screen di telefonpejabatnya bila telefon itu berdering. Dia tahu siapa pemanggilnya, sebab tadiLieza sudah memberitahu bahawa dia akan transfercall ke telefon pejabatnya. Erhan mengeluh kecil lalu mengangkat gagangtelefon. Gagang telefon di lekapkan ke telinganya.

 

“Assalamualaikum ma,” jawab Erhanmeletak gagang telefon di bahu kanannya kerana tangan kanannya di perlukanuntuk menulis sesuatu.

 

“Sayang..ngapa-in kamu tidak hubungimama..mama risau sama kamu dong,” ujar Gusti Ayu sebaik sahaja anak terunanyasambut panggilan telefon darinya.

 

Sudah banyak kali dia cuba hubungiEr namun selalu tidak berada di kantor dan bila cuba hubungi nya melalui handphone selalu tidak di jawabpanggilannya.

 

“Ah ma ngak perlu risau ah..Er kanudah dewasa ma risau-in terus kenapa ma?,” jawab Erhan.

 

Mamanya memang manja amat. Fikirnyabila mama sudah bernikah baru mama tidak lagi manja dengannya walaupun mamanyasekarang sudah punya anak kecil lelaki berusia 3 tahun hasil pernikahannya yangbaru. Tapi manjanya mengalahkan anaknya yang berusia 3 tahun.

 

“Yalah..mama mahu kamu ketemu denganLasindah kamu ngak mau..di minta hubunginya pun kamu ngak mau..kenapa sih Er??Emangnya kamu dan Lasindah sudah tidak pacaran lagi??,” tanya Gusti Ayu dengansuara risau.

 

Temannya mengatakan bahawa Er tidaklagi berhubungan dengan Lasindah kerana Lasindah kini sudah menetap di Bali.Manakala Er masih menetap di Malaysia. Bila di suruh pulang dan kembali keJakarta. Er tidak mahu kerana menurutnya dia lebih selesa menetap di Malaysiadari di Jakarta Indonesia kerana Er di besarkan di Malaysia. Malah pertuturannya juga sudah seperti orang melayuMalaysia. Tiada lagi mengunakan bahasa Indonesia. Hanya bila berbicaradengannya sahaja Erhan mengunakan bahasa Indonesia kerana dia tidak fasihberbahasa melayu Malaysia.

 

“Mama..Er ngakmahu apa-apa hubungan dengan si Lasindah..titik..jika mama mau tahu ngapa..mamatanyalah sendiri pada Lasindah,” jawab Erhan acuh tak acuh. Sebab itu dia tidakmahu menelefon mamanya kembali kerana dia tahu mamanya tidak putus-putusmemaksa dia menghubungi Lasindah.

 

“Emangnya kamutidak bisa beritahu mama sendiri..,”

 

“Er sudahberitahu, Er tidak mahu ada apa-apa hubungan dengan Lasindah, itu saja yang Erdapat beritahu mama, selebihnya mama tanya sahaja pada Lasindah sendiri,” jawabErhan tidak mahu memberitahu mamanya sebab mengapa dia tidak mahu menjalinkanhubungan dengan Lasindah.

 

“Pusing kepalamama dengan perihal kamu berdua, jadi kamu berdua memang tidak mahu bernikahgitu,”

 

“Siapa bilangsaya mahu bernikah dengan Lasindah?? Mama aja yang sering tanya melulu,” jawabErhan lalu mengurut kepalanya perlahan.

 

Bukan sahajamamanya pusing, dia juga turut pusing bila mamanya terus-terusan memaksa diabernikah dengan Lasindah. Tidak kah mamanya tahu bahawa Lasindah bukan wanitayang cocok untuk di jadikan menantunya. Lasindah hanya mahukan kemewahan dankesenangan dan bukan kerana cintakan dia. Dia sahaja yang bodoh fikirkan Lasindah cinta sama diaselama ini.

 

“Ah..kamubikin kepala mama pusing lagi..ia udah kalau kamu tidak mahu bernikah denganLasindah..mama mahu tahu kapan kamu pulang ke Jakarta temui mama?? Mama udahkangan bangat dengan kamu Er,”

 

“Insya Allahbila Er senang Er akan terbang ke Jakarta..tapi sekarang Er lagi sibuk denganbisnis, Cafe Er akan launch minggu depan..kalau mama kangan sama Er..mama ajake Malaysia temui Er,” jawab Erhan lalu tersenyum.


“Ini anak..,kalu gitu, mama aja yang ziarahi kamu..,”

 

“Ya..sayangjugak mama pada Er..,” usik Erhan lalu tersenyum bila mamanya mengalah dan akandatang ke Malaysia melawatnya.

 

“Kamu anak terunakesayangan mama Er..,”

 

“Ya...Eryanjuga anak teruna kecil mama..kamu jaga diri ma, kita ketemu mingguhadapan..kalau perlu apa-apa hubungi Lieza terus untuk urusan penerbangan danhotel, ya ok..,” pesan Er sebelum meletak gagang telefon.

 

Erhan mencapaisurat yang di buka semalam lalu membaca isi kandungan surat itu sekali lagi. Tanpa berfikir panjang dia mencapai sehelai kertaslalu membalas surat yang di terima. Erhan menoleh bila kearah pintu sekilas bilapintunya terkuak kecil. Lieza masuk bersama dengan 2 orang lelaki. Erhansambung kembali menulis.

 

Please have a seat,” ujar Liezamenunjukkan kepada tetamu kearah sofa yang berdekatan. Setelah itu dia menujukearah Erhan yang sedang sibuk menulis sesuatu. Erhan menandatangani surat yangdi tulis lalu dilipat 3 sebelum memasukkan kedalam sampul surat tanpa logosyarikatnya. Alamat di tulis di envelopelalu menyerahkan envelope itu kepadaLieza.

 

Postkan surat ini dengan segera,” pesanErhan sebaik sahaja Lieza mengambil surat itu dari tangannya.

 

“Baik EncikErhan, kalau tak ada apa-apa lagi..saya minta diri dulu,” ujar Lieza.

 

“Ok,” jawabErhan ringkas lalu bangun dari kerusinya.

 

Dia mengenakanbutang jaketnya lalu menuju kearah sofa di mana kedua-dua lelaki itu ditempatkan dan sedang menunggu.

 

“Encik Erhan,”ujar mereka serentak lalu bangun dan menghulurkan tangan untuk berjabat tangandengan Erhan. Erhan menyambut lalu duduk di sofa.

“Jadi Bistroboleh launch minggu hadapan sepertiyang dirancangkan?,” ujar Erhan lalu memandang wajah Fahmy selaku interior designer untuk Bistronya.

 

Erhan membukasebuah kedai buku berkonsepkan ala Borders.Café dan book store yang di beri nama ‘R&R’ ‘Read and Rileks’. Erhanloves to read and enjoys good food.Jadi dia membuka bisnes yang dia minati. Buku dan restaurant.

 

“Insha Allah boleh Encik Erhan..saya sudah buat inspection and everythingis in order..saya rasa tiada masalah untuk launch pada hari yang kita tetapkan,”

 

“Imran..dapur semua dah ready???, Menu all?,” tanya Erhan pada Imran pula Chef yang ditugaskan untukmengendalikan Café Bistronya.

 

“Alhamdullilah semuanya sudahteratur..Insha Allah semuanya berjalan dengan lancar,” jawab Imran lalutersenyum.

 

Dia tahu Erhan majikan yang serious.Dia tidak suka kerja yang di tangguh-tangguh dan pekerja cuai dalammengendalikan perkerjaan mereka. Erhan terkenal dengan panas baran. Silapdengan caranya boleh kena buang kerja.

 

Good..,”jawab Erhan lalu membuahkan senyum kepada mereka berdua kerana merasa senang danpuas hati kerana Bistronya akan di launch minggu hadapan.

 

Bookstorenya sudah dibuka untuk bisnesseminggu yang lalu. Dapatlah Erhan merasa rileks sedikit kerana selagi Bistronya belum di buka. Selagi itu diatidak dapat rileks seperti dahulu. Erhan seorang lelaki yang sukakan balance in life. Work and play.

 

Previous: Bab 6
Next: Bab 8

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.