Home Novel Komedi/Romantik Komedi Sayang Apa Khabar Denganmu
Bab 25

 

 

OLEH kerana rasa tidak sedap badan aku mengambilkeputusan untuk rilek one corner masalaunch buku novel terbaru dari author bernama Ariff Sofian. Tiba-tibapula badan ni terasa seram sejuk.

 

Sebaiksahaja aku menghabiskan latte dan kekaku meminta diri untuk ke tandas. Aduh tetiba lak sakit! Itulah semalam akucakap sakit bilamana aku sememangnya tak sakit. Hari ni bila ada launchingpulak aku rasa sakit.

 

Keranatidak sampai hati hendak membiarkan Salena uruskan launching seorang diri. Aku gagahkan diri untuk menemaninya sahajayang lain dia kena uruskan kerana aku tidak larat hendak lari kesana kemari.

 

Alabukan susahpun hendak handle. Salenaitu saja hendak berteman. Lagipun nanti teman barunya Eddy juga ada sama. At least ada juga orang yang menemannyananti.

 

Napeeh aku tiba-tiba rasa sedih? Sebab Salena ada teman baru ke? Hmm entahlah.Sebenarnya memang aku sikit jeles bila Salena berbual dengan Eddy tadi. Yelahaku sebenarnya suka tengok wajah kacak si Eddy. Aku terpikat pada dia bila masapertama kali dia ajak bergaduh dengan aku.

 

Tapimasa tu aku ingat hanya akan bertemu dengan Eddy sekali sahaja. Dan tidak menyangkaakan bertemu dengannya lagi. Sebab itu aku ceritakan pada Erhan tentang Eddy.Sebab aku masa tu memang sukakan Erhan.

 

Mestikau orang confused kan? Mana satuyang aku suka. Erhan atau Eddy? Erhan aku suka sebab dia sejiwa dengan aku.Manakala Eddy aku suka sebab apa aku tak pasti pulak. Mungkin ini di namakan infatuation dan ianya hanya sementara.

 

Tapibila selalu bump into Eddy. Aku rasaini bukan infatuation lagi. Aku look forward to see his face every now andthen bila aku ke R&R. Bukan untuk menjadi temannya tapi sekadar hanyamelihatnya dari jauh sahaja sudah cukup menyenangkan hati aku. Secret admirer gitu. Haha mungkin adabenarnya juga apa yang Eddy pernah kata dahulu. Aku ni stalker dia! There’ssomething about Eddy yang aku tidak tahu apa? Ikutkan, aku sukakan lelakiseperti Erhan yang gentleman and know howto treat a lady.

 

Ehkejap-kejap aku dah confused lagi.Setelah mengetahui bahawa penulis idola aku itu adalah seorang lelaki. Aku jugamembayangkan bahawa ED seorang lelaki yang pandai menjaga hati wanita danbegitu memahami hati wanita.

 

Kalaulahketiga-tiga lelaki itu berada di hadapan aku. Aku tidak tahu hendak memilihnyakerana ketiga-tiganya aku suka. Haha. Erhan kerana kegentlemannya, Eddy kerana kekacakannya dan ED kerana begitumemahami hati wanita.

 

Haizz!Ini pasti kerana penangan ubat yang aku baru makan tadi. Aku dah start hallucinating dan berangan bahawa lelakiyang berada di hadapan aku itu adalah Eddy. Masak kau ni Marsha. Tak kan orangyang berada di hadapan aku itu benar-benar Eddy. Kalau hendak bermimpi atauberangan-angan pun agak-agak lah kan.

 

“Marsha!,”tegur lelaki itu bila wanita itu membuka mata tapi tidak berkata apa-apa.

 

“Yah..,”jawabku perlahan lalu memejam celikkan mataku kerana aku masih lihat wajah Eddypada lelaki itu.

 

Okkenapa aku nampak wajah Eddy kat depan mata lagi. Tak kan lah aku mimpi lagikan? BTW aku kat mana sekarang? Aku tidak memandang kearah lelaki yangmenegurku sebaliknya memandang kearah siling. Mana kipas? Setahu aku biliktidur aku ada kipas. Kenapa tak ada? Kenapa lampu bilik aku ni romantic sangat dim and lampu sunlight. Okaku rasa sejuk sebab bilik itu berhawa dingin.

 

Are you feeling better now??,” tegurlelaki itu lagi.

 

Where am I?? Who are you??,” ujarku lalumenghulurkan tangan kepada lelaki itu kerana aku hendak bangun. Lelaki itumenyambut tangan Marsha membantu wanita itu untuk duduk.

 

Akucuba untuk menstabilkan diri bila di dudukkan. Lelaki itu terus menuju kearahsudut mini pantry mengambil air dari cooler.

 

“Kaukat R&R staff lounge,” ujar Ikadengan wajah risau.

 

Tadisemasa launching. Marsha tiba-tiba jatuhpengsan dan tidak sedarkan diri. Nasib baik Mr. Eddy ada waktu itu. Dia yangmengangkat Marsha dan membawanya ke stafflounge.

 

“Akukat mana?? Macamana aku boleh ada kat sini?,” ujarku lalu memejamkan matakerana masih terasa mabuk.

 

“Kaupitam dan pengsan tadi..itu yang Mr. Eddy bawa kau ke sini,” terang Ika lalududuk di sebelah Marsha.

 

“Eddy???You mean Eddy ada di sini??,” ujarkulalu memoleh kearah Ika yang duduk di sebelah kananku.

 

Tiba-tibaotakku kembali stabil bila Ika menyebut nama Eddy. Eddy bawa aku ke sini. Jadibenarlah tadi aku tidak bermimpi bila aku ternampak muka Eddy ketika aku bukamata tadi. Aduh! Janganlah aku meracau kata yang bukan-bukan tadi. Sebab tadiaku terasa seperti dalam mimpi. Dan Eddy ada dalam mimpi aku. Ah sudah! Manaaku hendak sorok muka sekarang.

 

Ikatidak menjawab malah menganggukkan kepalanya perlahan lalu membuahkan senyumankearah dimana Eddy berada. Lelaki itu berdiri sambil memerhatikan mereka berduadan tidak sedikit menganggu perbualan mereka.

 

Eh I didn’t know you are still here..and thanksfor rescuing me just now,” jawabku dengan wajah merah merona kerana malupada Eddy.

 

Okrasa janggal gila aku di buatnya sebab aku tak tahu hendak buat apa.Macamanalah keadaan aku masa pengsan tadi. Masih anggun dan ayu lagi ke tak? Dahlah itu hari aku selamba saja cakap aku tak suka pada dia. Dia pulak yangtolong aku tadi. Issk. Aku tahu pasti Eddy yang mengangkat aku ke bilik loungeR&R ni..issk buatnya berat badan aku naik jenuh juga dia mengangkatnyaseorang? Aku yakin dia yang mengangkat aku seorang tadi. Betul tak? Tak kanlahaku hendak tanya dia pulak kan. Aduh paiseh gila. Aku malu dengan si Eddy nisebenarnya. Mana pulak si budak Salena ni? Launchbelum habis lagi ke?

 

Don’t mention,” jawab Eddy lalu tersenyum.

 

Okaku jadi serba salah bila Eddy tersenyum begitu. Apa yang ada di fikirannya.Dia senyum sebab teringat kembali akan keadaan aku masa pengsan tadi yang melucukanatau sebab berat mengangkat aku tadi. Tssk..Tssk. Aku pun tak pasti sebab akupengsan tadi so tak tahu apa-apa.

 

“Er..I think you berdua tak perlu temankan Idi sini..I’m sure both of you ada something on, I can rest here and wait forSalena to come back,” jawabku lalumemandang kearah Ika dan Eddy.

 

“Ahyelah aku nya waktu rehat dah habis pun..aku pergi sambung kerja dulu ok..kautunggu sampai Salena habis kerja nanti, kau jangan pergi mana-mana..kalaupengsan lagi siapa pula yang hendak rescue kali ini,” usik Ika lalu menjelingkearah Mr. Eddy yang masih lagi berada di tempat yang sama.

 

Nasibbaiklah ada Mr. Eddy yang menyelamatkan Marsha tadi. Kalau tidak Marsha sudah beradadi hospital. Masa Marsha pitam Mr. Eddy kebetulan berdiri di belakang merekadan tidak jauh dari Salena dan Marsha. Sebelum Marsha rebah dan jatuh. Eddymenyambutnya dahulu. Kalau tidak pasti kepala Marsha sudah terhantuk di ataslantai konkrik.

 

“Okcik Ika, terima kasih sekali lagi sebab temankan aku di sini,” ujarku laluketawa nervous bila Ika mengenakanaku di hadapan Eddy. Issk budak ni tak agak-agak hendak mengenakan aku. Kalauye pun hendak menyindir aku tunggulah sampai Eddy dah keluar dahulu ini tidak.

 

Ikakeluar dari staff lounge lalu menutuppintu di belakangnya. Ok. Ika dah pergi tapi kenapa Eddy tidak pergi lagi.Kenapa dia masih lagi berada di sini?

 

“Eddyyou can go too..you don’t have toaccompany me,” jawabku dengan wajah selamba walaupun aku sebenarnya maluhendak berbicara dengan Eddy. Lelaki itu seakan tidak mengendahkan apa yang akukatakan tadi malah sibuk membancuh sesuatu dari pantry.

 

Akumenjadi serba tidak kena kerana aku janggal berada berduaan bersama denganEddy. Kan aku dah cakap aku minat pada wajah kacak Eddy. Aku tidak mahu akuangau dengan lelaki itu. Aku ni kadang-kadang fickle minded. Kalau di goda dengan orang yang aku minat aku akan lupapada tujuan asal aku iaitu sukakan Erhan. Nanti tidak semena-mena aku sukakanEddy suami orang. Ada lebih baiknya lelaki itu keluar dari sini sebelum keadaanmenjadi bertambah rumit.

 

Tea with sugar or cream??,” ujar Eddy.

 

Sugar,” jawabku tiba-tiba merasa sepertiterkena anxiety attack. Ah sudahsindrom aku dah mula balik. Sindrom ini hanya akan berlaku pada diriku jika akusuka atau minat pada diri seseorang itu. Dulu pada Azlee. Sekarang pada Eddypula.

 

Eddymenyerahkan mug berisi teh yang di bancuhnya tadi kepada Marsha.

 

“Thanks,Eddy seriously you can go-,” jawabkukerana merasa tidak selesa jika lelaki itu berada lebih lama di sini. Kalau akutercium pipinya nanti jangan salahkan aku.

 

I’m just curious what happened with that guyat the cafe??,” tanya Eddy tanpa memperdulikan saranan Marsha agar diapergi. Dia ingin tahu apa yang berlaku malam kelmarin semasa di Café.

 

“Takada apa-apa,” jawabku terperanjat bila Eddy tiba-tiba mengajukan soalansedemikian.

 

Akumengalihkan pandangan ke bawah tidak mahu memandang wajah Eddy. Eddy masihingat lagi tentang malam kelmarin? Hatiku tiba-tiba merasa sedih bila Eddymengingatkan aku tentang malam kelmarin. Aku sedih kerana Erhan tidak datangbertemu dengan aku pada malam itu dan masih tidak dapat melupakan peristiwaitu. Aku tidak mengerti mengapa Erhan berbuat demikian. Jika dia belum bersediakenapa dia yang menyarankan agar kami bertemu tapi tidak bercadang hendakbertemu?

But you crazy about him??,” tanya Eddylagi.

 

Akumemandang wajah Eddy bila dia berkata demikian. How did he know?? I’m crazy about Erhan? Ketara sangat ke?

 

How can you tell?,” tanyaku ingin tahulalu meletak mug berisi teh di mejahadapanku.

 

It’s written all over your face that youreally like him..did he turn up that night??,” tanya Eddy ingin tahu.

 

Akutidak menjawab malah mengelengkan kepalaku perlahan. Terasa malu dengan Eddy.Pasti Eddy menyangka aku wanita gila cintakan seseorang yang aku tidak pernahjumpa dan kenali.

 

“Kenapayou tak call atau pergi sahaja rumah dia??,”

 

I don’t actually know him, and I don’t knowwhere he lives, sebab dia guna PO Boxaddress,” ujarku lalu mengalihkan pandangan kearah lain kerana merasa maludan aku tidak sanggup melihat reaksi di wajah Eddy bila dia mengetahui aku tidaktahu siapa lelaki itu. Pasti Eddy menyangka aku gila atau wanita desperate.

 

Really??,”

 

We only know each other..oh gosh, you’re notgoing to believe this-,”

 

Let me guess??? Through internet fromchatting room?,” teka Eddy.

 

I wish I can say that but no..,”

 

No?? Let me guess again through penpal?,”

 

It’s kind of complicated..you will neverbelieve me,” ujarku lalu tersenyum. Aku tidak tahu kenapa aku bolehberkongsi cerita dengan Eddy. Strange..thatwe kind of clique.

 

Try me!,” jawab Eddy dengan wajahselamba lalu duduk di sebelah Marsha meminta Marsha menceritakan kepadanyatentang lelaki yang di sukai Marsha.

 

Previous: Bab 24
Next: Bab 26

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.