Home Novel Thriller/Aksi MENITI MAUT
Siapa Khaleed al-Nahyan? ~ Fragmen 26

Kg. Sg. Pencala, Damansara, Kuala Lumpur

KERETA BMW yang dipandu Fariz Zahar membelok dan memasuki pekarangan banglo Tan Sri Daud lalu berhenti di anjung kereta. Tan Sri Daud yang sudah lama menunggu di wakaf terus bergegas untuk menyambut tetamunya.

“Assalamualaikum sahabatku,” sapa Khaleed dengan wajah girang.

“Waalaikumsalam, Khaleed al-Nahyan,” jawab Tan Sri Daud lalu bersalaman dan memeluk lelaki itu.

Tan Sri Daud memandang Abu Afdhal. Dia tidak pernah lihat lelaki ini. Seingatnya, Khaleed ada seorang pengawal peribadi bernama Akbar.

“Maaf, Khaleed. Mengapa Akbar tak ikut sama?”

“Akbar? Oh, dia tidak datang,” jawab Khaleed. Bila dia terpandang Tan Sri Daud dan Abu Afdhal saling berpandangan, barulah Khaleed tersedar yang dia masih belum memperkenalkan adiknya kepada Tan Sri Daud.

“Ini adik saya, Khalid.”

“Khalid?” soal Tan Sri Daud kembali dengan rasa hairan.

“Ya, kami punyai nama yang sama. Ketika saya kecil, dan ketika ibu saya mengandungkan Khalid, pengganas Israel telah menyerang kem pelarian keluarga kami di Faraheen. Dalam kekecohan itu, saya terpisah dari keluarga. Seorang lelaki tua menyelamatkan saya dan membawa saya lari jauh dari kem pelarian itu.

Berminggu-minggu ibu saya meratap di atas kehilangan saya. Maklumlah, sayalah satu-satunya anak lelaki di dalam keluarga kami. Akhirnya bila ibu saya melahirkan bayi, dia mendesak papa saya menamakannya Khalid, untuk mengingati nama saya.

ALLAHuakbar… selepas 40 hari Khalid lahir, saya dikembalikan oleh orang tua itu. Lalu keluarga kami punyai dua orang anak lelaki yang mempunyai nama yang sama. Kini, setelah adik saya berkahwin, anak sulungnya diberi nama Afdhal. Maka Khalid terus mendapat gelaran Abu Afdhal, iaitu ayah kepada Afdhal.”

Abu Afdhal tersenyum-senyum mendengar pengkisahan dari abangnya. Tan Sri Daud mula mengerti. Lantas dia terus bersalaman dengan Abu Afdhal.

“Assalamualaikum,” ucap Abu Afdhal.

“Waalaikumsalam. Subhan-ALLAH. Memang sah anda berdua adik beradik!” ujar Tan Sri Daud.

“Mengapa tuan berkata begitu?” tanya Khaleed.

Bukan sahaja rupa tuan hamba berdua hampir serupa. Seperti kembar! Suara tuan berdua pun hampir sama,” ucap Tan Sri Daud.

Lalu ketiga-tiga mereka ketawa. Fariz yang berdiri tidak jauh dari situ mencuri dengar perbualan mereka dengan tekun meskipun dia kelihatan sibuk menurunkan bagasi kedua-dua lelaki Arab itu. Namun, sebaik sahaja keretanya memasuki garaj, Fariz segera menghubungi ibu pejabat BISIK mengenai kedatangan Abu Afdhal yang dinanti-nantikan!

Akhirnya BISIK tahu juga kedatangan Abu Afdhal ke Malaysia. Meskipun diketahui setelah dia menjejakkan kaki ke mari, ia masih belum terlewat. Yang lebih penting, nyawa Abu Afdhal mesti dilindungi. BISIK tidak mahu krisis Palestin melarat dalam bentuk pertumpahan darah di bumi Malaysia.


DARI semak samun berhampiran, Tobias sedang memerhati mereka melalui sebuah teropong. Dia tiba di kawasan ini setelah ketiga-tiga lelaki itu berbual-bual di wakaf. Di antara ketiga-tiga lelaki itu, seorang lagi yang datang bersama-sama Khaleed tidak dapat dicamnya. Lelaki itu duduk membelakangkannya. Dia bertubuh kecil. Bukan seperti Akbar yang pernah dilihatnya sebelum ini. Akbar bertubuh besar.

“Bruce… aku nampak Khaleed,” kata Tobias perlahan melalui fonsel tanpa wayarnya. “Tapi aku tak nampak Akbar. Dia tidak datang bersama Khaleed. Lelaki yang aku lihat ini orang lain. Mungkin pengawal peribadi Khaleed yang baru.”

“Betul ke bukan Akbar? Cuba halakan kamera teropong tu semula…” cadang Bruce di hujung talian.

Dari bilik apartmennya, Bruce dapat melihat apa yang diperhatikan oleh rakannya yang dipancarkan dari kamera teropong Tobias ke komputernya. Bruce mendekatkan wajahnya ke skrin. Meneliti lelaki yang bersama Khaleed.

“Aku tak nampak muka lelaki itu. Cuba cari sudut lain. Aku nak cam muka dia dari hadapan,” perintah Bruce.

“Tak boleh. Hanya kawasan ini yang bersemak. Kawasan lain bertanah lapang. Pergerakan aku akan menarik perhatian mereka,” jawab Tobias.“Di mana Abu Afdhal sekarang?”

“Aku tak dapat maklumat lagi.Ibu pejabat kata, dia belum sampai ke Malaysia. Kita kena tunggu dia,” jawab Bruce.

“Kalau macam tu, operasi hari ini tamat! Hari pun, dah senja,” kata Tobias lalu memadamkan kamera teropongnya.

Peralatan itu dimasukkan ke dalam beg sandangnya. Sambil berkemas-kemas, dia masih memerhati ketiga-tiga lelaki itu. Seringkali dia terpandang Khaleed menjawab panggilan dengan fonselnya.

“Tak lama lagi, kau tak akan sesibuk itu, Khaleed!” gumam Tobias dengan penuh geram. “Abu Afdhal! Di mana kau? Aku tak sabar nak jumpa kau. Hutang mesti dibayar!” gumam Tobias lagi lalu menyapu peluh di wajahnya.

Jejarinya menyentuh mengikut bentuk daging yang timbul di wajahnya. Itulah kesan torehan pisau Abu Afdhal pada suatu peristiwa dahulu. Langsung dia tidak menyedari yang Abu Afdhal kini berada di depan matanya. Cuma lelaki itu duduk membelakangkannya.

Perlahan-lahan, Tobias mengundur dari kawasan pengintipannya. Dia memerhati ke kawasan sekeliling mencari tempat dia berehat malam ini. Dia masih punyai banyak masa kerana pada keyakinannya, Abu Afdhal masih belum tiba.

Sebaik sahaja Tobias mula melangkah, dia terpandang bumbung sebuah pondok melalui celah-celah dedaun tidak jauh dari tempatnya berdiri. Hatinya tertarik untuk melihat apa yang ada di dalam pondok itu. Dengan berhati-hati dia bergerak ke situ.


“SAUDARAKU, Tan Sri Daud.”Khaleed mula berbicara dengan wajah yang serius. “Sebenarnya kami berdua adalah pejuang Jemaah Intifada Sedunia. Kami ke mari untuk meminta pertolongan tuan.”

Kata-kata itu mengejutkan Tan Sri Daud. Dia tidak menyangka yang selama ini, sahabatnya Khaleed adalah anggota sebuah pertubuhan yang terkenal menentang rejim Zionis.

Pada sangkaannya, Khaleed hanya datang ke mari untuk urusan pelaburannya di beberapa buah syarikat Globest. Rupa-rupanya tujuan sahabatnya datang kali ini adalah untuk meminta pertolongan.

“Sudah tiga orang sahabat kami yang menyumbang

wang dana perjuangan telah dibunuh oleh anggota Gerakan Zionis Antarabangsa. Pihak Zionis akan membunuh penyumbang dan juga pengutip dana.

Mereka hendak lumpuhkan saluran dana pertubuhan kami kepada rakyat Palestin. Tanpa wang, gerakan intifada tidak boleh bergerak, kakitangan kerajaan Palestin terpaksa bekerja tanpa gaji, negara kami tidak boleh membangun dan yang paling malang, anak-anak kecil kami akan mati kebuluran.”

Rasa simpati terhadap umat Islam di Palestin mula meruntun hati Tan Sri Daud. Selama ini dia hanya mengikuti perkembangan pergolakan di Palestin melalui akhbar dan TV. Dia tahu tentang Jemaah Intifada Sedunia. Tetapi dia tidak menyangka akan bertemu dengan dua orang anggotanya pada petang ini.

“Sebab itulah kami akan terus berjuang mengusir kaum Yahudi dari bumi Palestin. Inilah ikrar kami para Jemaah Intifada Sedunia walau di mana kami berada di muka bumi ini,” ujar Khaleed lagi.

“Kami tahu yang kami sentiasa diintip. Pihak Zionis sentiasa menanti peluang untuk menamatkan riwayat kami. Pada bila-bila masa, saya dan Abu Afdhal boleh terbunuh. Namun, kami percaya kepada takdir ALLAH.

Jika ajal kami belum sampai, kami akan selamat. Tetapi jika DIA putuskan yang sumbangan kami hanya setakat ini, kami sedia mengembalikan nyawa kami ke dalam genggaman-NYA. Kami tau, kalau peluru Yahudi menembusi jantung kami, kami gugur bukan kerana angkara Yahudi laknat itu, tetapi kerana kami dipanggil ALLAH yang sentiasa sayangkan sekalian pejuang agama-NYA.”

Kata-kata itu membuatkan Tan Sri Daud terus terpegun.Dia semakin sedar akan betapa sukarnya umat Islam di Palestin berjuang menentang penjajah Yahudi. Akhirnya Tan Sri Daud bersuara, “Apa bentuk bantuan yang Khaleed mahukan dari saya? Nyatakanlah. Nescaya saya akan bantu.”

“Pihak Zionis sentiasa mendapat sokongan kerajaan Israel untuk mendapatkan maklumat saluran-saluran kewangan ke negara Palestin. Aliran wang kami di bank-bank antarabangsa pula sentiasa dipantau oleh Amerika melalui CIA.

Alhamdulilah, kerana Malaysia adalah negara yang mempelopori perbankan Islam, kini sistem ini telah berkembang ke merata dunia. Dengan adanya rangkaian bank-bank Islam dari negara-negara Arab di sini, segala maklumatnya sukar dihidu musuh.

Kita ada perniagaan usaha sama, Tan Sri Daud. Saya bercadang mulai sekarang, kesemua bayaran Khaleed Group kepada Globest dianggap sebagai sedekah.

Khaleed Group akan bayar lebih dari harganya. Ambil sahaja nilai eksport itu. Sebahagian lagi, tuan masukkan ke dalam sebuah akaun lain yang akan kami berikan nombornya. Dengan cara itulah wang kami dapat disalurkan kepada dana jemaah. Bolehkah saudara…”

“Insya-ALLAH, Khaleed. Saya juga ingin membantu umat Palestin. Malah, permintaan Khaleed ini adalah satu penghormatan tuan kepada saya. Tuan sebenarnya mengajak saya berjihad secara langsung demi negara Palestin. Insya-ALLAH dengan adanya saluran ini, ada ramai lagi sahabat-sahabat kita di Malaysia ini yang akan turut membantu.” Begitulah pengakuan Tan Sri Daud dengan penuh bersemangat.

“Alhamdulilah, sahabatku. Syukran, syukran…” kata Khaleed. Kedua beradik itu terus berjabat tangan dengan Tan Sri Daud sebagai tanda ucapan terima kasih yang tidak terhingga.

Insya-ALLAH, bersambung Ahad hadapan...

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh NORDEN MOHAMED