Home Novel Komedi/Romantik Komedi Sayang Apa Khabar Denganmu
Bab 26

 

SEPANJANG perjalanan pulang ke rumah aku tersenyum sendiri bilamengingati perbualan aku dengan Eddy tadi. Lama juga aku berbual dengannyasementara menunggu Salena habis kerja. Andsurprisingly Eddy is a good company. Aku tidak sangka he is such a nice and warm person. Tidak seperti lelaki yang akukenal dahulu yang sombong. Dia bukan sahaja mendengar semua cerita mengarut akutentang Erhan malah dia memberi aku nasihat agar aku mengaturkan pertemuanuntuk bertemu dengan Erhan sekali lagi dan memberi Erhan peluang kedua untukmembetulkan keadaan. Dan dia juga kata, Erhan tidak akan kisah lagi jika sipengirimnya itu adalah Lasindah ataupun tidak kerana Eddy mengatakan Erhan jugasuka pada penyamar Lasindah.

 

I don’t know if Erhan can accept the factthat the lady who written the letters not really Lasindah,” jawabku lalumeneguk teh perlahan.

 

MungkinErhan mendapat tahu bahawa penulis surat itu bukan Lasindah di saat akhir makadia tidak mahu bertemu dengan aku pada malam itu kerana merasa dirinya tertipu.

 

How do you know??,” tanya Eddy lalumenoleh kearah Marsha.

 

I have a feeling Erhan tahu I’m not Lasindah, that is why dia tak nak jumpa I malam itu,” jawab ku lalu memeluktubuh.

 

Stop guessing..and think positive,”jawab Eddy.

 

Easy for you to say..you tak pernah get caught in this kind of situation,”jawabku perlahan.

 

Truth..I tak pernah alami but why burden your mind with all thenegative thoughts..you tak tahu sebab kenapa Erhan tak dapat bertemu denganyou malam itu..so stop making a wild guess,”

 

Akutersenyum lagi dan mengakui bahawa apa yang dikatakan Eddy tadi benar. Kenapaaku hendak membebankan fikiran aku memikirkan perkara-perkara yang negative? Jika Erhan tidak sudi bertemudengan aku. Dia tidak akan sanggup datang menghantar surat itu sendiri padamalam itu dan meminta agar aku memberi dia peluang kedua kali.

 

Salenamenoleh kearah Marsha yang tersenyum-senyum sendiri sedari tadi sejak balikdari doctor. Sebaik sahaja tugasnya selesai. Dia terus ke staff lounge R&Rmenjemput Marsha yang sedang berehat di sana. Dia fikir Marsha hanyabermain-main bila dia mengatakan dia tidak sihat tadi sehinggalah temannya itupitam dan jatuh pengsan. Nasib baiklah Eddy ada dan membantunya ketika itu.Kalau tidak hendak sahaja dia menghubungi ambulans tadi.

 

“Hmm..katatak sukakan dia..tapi aku tengok kau asyik tersenyum-senyum dari tadi,” usikSalena.

 

Diapercaya Marsha teringatkan Eddy kerana semasa dia ke lounge untuk menjemput Marsha. Marsha sudah sedar dari pengsan dankelihatan sedang berbual mesra dengan Eddy.

 

“Taksuka siapa??,” jawabku acuh tak acuh lalu membetulkan kedudukanku.

 

“Eddy,”ujar Salena ringkas lalu memberhentikan keretanya bila lampu bertukar merah.

 

“Bilapulak aku suka Eddy,” ujarku menafikan andaian Salena bahawa aku teringatkanperbualan aku dengan Eddy siang tadi. Ohgosh! I’m starting to like Eddy. This can’t be happening!

 

“Yelahtu..aku tengok kau bukan main selesa dengan dia tadi, dah jadi teman tapimesra,” sindir Salena.

 

Sekejapsahaja Marsha sudah menukar fikiran. Dahulu bukan main tak suka pada Eddy.Katanya Eddy seorang lelaki yang attractivetapi rotten attitude. Tapisekarang dah lain. Dari body language Marsha,Salena tahu bahawa Marsha mula tertarik pada Eddy.

 

“Kaujeles ke?,” tanyaku lalu menoleh kearah Salena.

 

“Ehjeles lah jugak..bukan ke kau dulu kata tak minat langsung pada Eddy..sekarangkenapa lain pulak,”

“Pernahdengar istilah ‘tak kenal maka tak cinta’..dulu aku tak suka dia sebab aku takkenal dia..so sekarang bila aku dahkenal baru aku tahu he’s actually a niceperson,” jawabku tersenyum lagi.

 

“Ohso sekarang dah kenal hati budi dialah ni? Itu yang kau senyum-senyum dari tadi..tapi sebelum kau berangan sampaikat jula juli bintang tujuh tu..aku nak ingatkan kat kau yang Eddy tu dah ada ‘family’,” tegur Salena.

 

Diabukan jeles kerana Marsha rapat dengan Eddy tapi dia tidak mahu Marsha lupabahawa Eddy tidak available.

 

“Akutahu..aku tak terfikir hendak merosakkan rumahtangga dia pun..lagipun kami cumaberkawan sahaja dan Eddy tak ada pun tunjuk yang dia minat kat aku, aku berbualdengan dia tadi pun sebab dia tanya tentang dateaku dengan Erhan tempoh hari,” terangku panjang lebar. Aku tahu kedudukan aku.Salena tidak perlu risau kerana aku dan Eddy hanya kawan biasa dan tidak lebihdari itu.

 

“Kauberbual dengan dia pasal Erhan?? Macamana nama Erhan boleh terkeluar pulak?,”tanya Salena berminat ingin tahu.

 

“Diayang mulakan dulu..dia tanya tentang dateaku dengan Erhan tempoh hari, so aku ceritakan kat dia A-Z dari macamana akuboleh kenal dengan Erhan, itu yang berbual panjang tadi,” terangku.

 

“Kaucerita kat Eddy tentang Erhan??? FromA-Z?? Kau biar betul,”

 

“Kenapa??,”tanyaku bila Salena kelihatan terperanjat bila aku mengatakan bahawa akumenceritakan tentang Erhan kepada Eddy. Apa salah ke aku buat begitu. BukanEddy kenal dengan Erhan pun. Aku rasa tak salah.

 

“BuatnyaEddy kenal dengan Erhan? Tak ke naya kau di buatnya kalau dia beritahu Erhantentang kau,”

 

“Isskkkaku tak rasa lah dia kenal Erhan,”

 

“Okmaybe dia tak kenal Erhan..or maybe dia ingat kau perempuan mentalsebab angau dengan Erhan dan sanggup menyamar diri sebagai kekasih Erhan,”

 

“Kalaukau Eddy..kau rasa aku perempuan mental ke?,” tanyaku bila Salena membuatandaian sedemikian.

 

“Ahyah!!..tapi disebabkan aku ni teman baik kau dan aku dah kenal sangat denganperangai kau..aku tak fikir macam tu..tapi kalau Eddy yang tak berapa kenal kausangat akan fikir kau pesakit mental,”

 

“Ahlantaklah..biar dia ingat aku perempuan sakit mental..aku tak kisah apa yangdia nak fikir tentang diri aku pun..cuma aku hendak berterima kasih pada diasebab dia telah memberi aku inspirasi untuk meneruskan hubungan dengan Erhan,”

 

“Erhanlagi.., tak apalah sekurang-kurangnya kita tahu yang Erhan tu belum berkahwindan tidak berkeluarga,” ujar Salena lalu membelokkan keretanya masuk ke dalampengkarangan rumah dan mematikan enjin.

 

So esok tak kerja..ni lepas mandi solatsemua terus tidur jangan nak mengadap surat Erhan atau gatal tangan hendaktulis surat pada Erhan pulak..ingat pesan doctor tadi banyakkan berehat,” bebelSalena lalu menanggalkan tali pinggang keledarnya.  Dia mencapai bag tangannya di tempat dudukpenumpang di belakang.

 

“Kaumacam tau aje apa aku nak buat,” ujarku lalu tersengih bila apa yang dikatakanSalena tadi memang aku hendak buat maksud aku bukan lepas solat tidur. Tapihendak baca semula surat Erhan yang aku terima tempoh hari dan aku bercadang hendakmembalas suratnya.

 

Terasarindu pula aku pada Erhan. Walaupun aku tidak tahu bagaimana rupa Erhan akudapat merasakan bahawa dia seakan dekat dengan aku. Siapa tahu mungkin sebelumini kami pernah bertembung atau berselisih bahu cuma kami tidak mengenali diantara satu dengan lain.

 

Previous: Bab 25
Next: Bab 27

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.