Home Buku Islamik Tarikh Ad-Daulah
Tarikh Ad-Daulah
Sehzade Fateh
10/9/2020 20:25:58
901
Kategori: Buku
Genre: Islamik
Siri 1

Tarikh Ad-Dawla - Siri 1

Sebelum sinar menyinari

 

Sebelum kelahiran Nabi Muhammad S.A.W,keadaan di Kota Mekah amatlah jauh bezanya dengansekarang.Dahulunya,di sekeliling Kaabah terdapat banyak patung dan sembahanyang dijadikan masyarakat Arab Quraish sebagai sembahan dan pujaan.

 

Maka berlalulah masa dan zaman,ada suatu ketika,segerombolan pasukan dari Yaman yang disiapkan oleh seorang lelaki dari Yaman.

 

Lelaki itu bernama Abrahah Al-Asyram.Pelbagai usaha dilakukannya untuk menyaingi Kota Mekah agar bangsa Arab agar selalu mengunjungi Yaman.Namun,semua usahanya itu menemui kegagalan.

 

Berang dihatinya apabila kehendaknya tidak tercapai,dikumpulnya segala angkatan perangnya untuk menghancurkan Kaabah.Dikumpulnya jua angkatan bersenjata gajah yang lengkap untuk digunakan melanggar Kota Mekah.

 

Namun,kuasa Allah tidak ada yang mampu melawan.Gajah Abrahah tiba dihadapan Kaabah lantas berpaling kearah lawannya.Dan diutuslah burung Ababil untuk melawan tentera bergajah Abrahah Al-Asyram sekaligus meranapkan segala usahanya untuk menaklukKota Mekah.

 

Tahun itu , orang Arab mengenangnya dengan Tahun Gajah.Di tahun itu jua,sesuatu yang besar akan berlaku.

 

Tarikh Ad-Dawla - Siri 1

 

Rujukan:

Al-Quran

Al-Bidayah Wa An-Nihayah - Ibn Katsir
Next: Siri 2

Portal Ilham tidak akan bertanggungjawab di atas setiap komen yang diutarakan di laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham.

Portal Ilham berhak untuk memadamkan komen yang dirasakan kurang sesuai atau bersifat perkauman yang boleh mendatangkan salah faham atau perbalahan dari pembaca lain. Komen yang melanggar terma dan syarat yang ditetapkan juga akan dipadam.

Karya lain oleh Sehzade Fateh